Sursa foto: Cazare Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este cunoscut pentru prețurile mari la apartamente și stilul de viață foarte scump, dar totuși se află pe locul 43 în top 50 cele mai accesibile orașe din Europa.

Totodată, București se află pe locul al doilea în clasamentul care măsoară grandul de accesibilitate al apartamentelor în randul capitalelor europene şi pe primul loc la nivelul celor mai mari orașe din țară, potrivit Indexului Imobiliar Kiwi Finance.

Bucureştiul, care deţine locul 2 între capitalele europene, ocupă locul 24 între 150 de oraşe importante din Europa din punctul de vedere al accesibilităţii, cu un indice de 1,50, urmat îndeaproape de Sibiu (locul 2), cu un indice de accesibilitate de 1,55, Timişoară (locul 32), cu un indice de 1,58, şi Iaşi (locul 36), cu un multiplu de 1,63.

În Top 50 oraşe cu cele mai accesibile apartamente din Europa se găseşte şi Cluj-Napoca (locul 43), având un indice de accesibilitate de 1,73, precum şi Braşov (locul 47), cu un indice de 1,75, subliniază sursa citată.

Apartamentele din Cluj la 1.600 eur/mp
Potrivit Indexului Kiwi Finance, preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor a ajuns la 1.303 euro în Sibiu, la 1.374 euro în Timişoară, la 1.294 euro în Iaşi, la 1.671 euro în Cluj-Napoca şi la 1.579 euro în Braşov. Pentru judeţul Ilfov, preţul mediu pe metru pătrat la apartamente a ajuns la 1.262 euro, arată datele Kiwi Finance, astfel că acesta ocupă locul 4 la nivel naţional din punctul de vedere al accesibilităţii, cu un indice de 1,59, dar nu este prins în statisticile Numbeo la nivel agregat pe Europa.

Pe segmentul apartamentelor, scăderi ale preţului mediu pe metru pătrat s-au înregistrat în cele mai mari trei pieţe din ţară: Bucureşti, cu 3,1%, Ilfov – cu 2,9%, până la 1.262 euro, şi Cluj-Napoca – cu 2,7%, până la 1.671 euro. Pe partea creşterii preţului mediu pe metru pătrat la apartamente, cele mai ample salturi s-au consemnat în Braşov, cu 9,2%, până la 1.579 euro, şi Oradea, cu 8,3%, până la 1.429 euro, arată datele Indexului Kiwi.

S-au scumpit casele la Cluj
Pe segmentul de case, Braşovul a consemnat o scădere amplă, de 16,1%, până la 980 euro, urmat de Sibiu, cu o scădere de 3,8%, până la 1.221 euro. Pe de altă parte, Timişoară şi Cluj-Napoca au consemnat scumpiri substanţiale ale caselor, cu 9,1%, până la 1.261 euro, respectiv cu 7,5%, până la 1.664 euro. Scumpiri de mai mică amploare ale caselor s-au înregistrat şi în Oradea, cu 3,4%, până la un preţ mediu de 1.117 euro, respectiv în Constanţa, cu 2,5%, până la 1.033 euro/mp.

Pe segmentul caselor, indicele de accesibilitate la nivel naţional a ajuns la 1,55, cu cele mai atractive valori în Bucureşti şi Braşov (1,31), Ilfov (1,41), Timişoară (1,45), Sibiu (1,46) şi Constanţa (1,47). Oradea şi Cluj-Napoca au în prezent cele mai puţîn accesibile case, cu indici de 1,78, respectiv 1,72.

Date fiind multiplele provocări şi incertitudini privind situaţia geopolitică din regiune, piaţă energiei la nivel European, lupta băncilor centrale cu inflaţia la nivel global, riscurile de recesiune în mai multe zone de pe glob, este posibil că cererea pe piaţă imobiliară din România şi nu numai să se contracte, atât în ceea ce priveşte intenţia de cumpărare, cât şi pe partea solvabilităţii din cauza creşterii costurilor de finanţare.

În ceea ce priveşte oferta, această s-ar putea să se confrunte cu blocaje temporare pe segmentul imobilelor noi, al căror preţ este presat de scumpirea materialelor, a forţei de muncă, a energiei s.a.m.d şi s-ar putea să nu se întâlnească cu cererea. Prin urmare, ajustarea în jos a cererii ar putea găşi contraparte pe segmentul imobilelor vechi, fapt care deja se întâmplă în ultimele luni. Aceste previziuni au fost făcute de Kiwi Finance în precedentă analiză din luna mai, odată cu publicarea Indexului Kiwi Finance pentru a două oară, şi observăm că în prezent acestea se confirmă şi ar putea continuă în aceeaşi linie, se mai arată în comunicat.

Citește și: Un zid demolat de milionarul clujean Ovidiu Turcu s-a prăbușit peste mai multe mașini

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.