Un clujean a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru ultraj de magistrații de la Judecătoria Gherla, după ce a amenințat cu moartea doi jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, folosindu-se de o sabie.
Potrivit rechizitoriului, fapta ar fi avut loc la data de 27 septembrie 2019, când cei doi jandarmi se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, desfășurând activități pentru găsirea unei minore despre care existau date că era lipsită de libertate.
În timp ce cei doi jandarmi asigurau ordinea publică, un bărbat care locuia în zona respectivă, aflat în stare de ebrietate, s-a apropiat de ei fiind nemulțumit de prezența forțelor de ordine. La scurt timp, inculpatul a intrat într-o curte, de unde a luat o sabie, a ridicat arma deasupra capului și, într-o postură amenințătoare, le-a adresat injurii și amenințări cu moartea, celor doi jandarmi.
În fața unei situații de pericol iminent, cei doi jandarmi au îndreptat spre inculpat pistoalele de serviciu, somându-i să se oprească, însă acesta și-a continuat deplasarea în aceeași manieră amenințătoare. În cele din urmă, văzând că de locul în care se aflau s-au apropiat și alți jandarmi, bărbatul s-a oprit și a lăsat sabia pe sol, fiind apoi imobilizat și încătușat.
Potrivit documentelor cuprinse la dosarul cauzei, pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând comiterea faptei și manifestând regret, iar în cursul judecății, acesta s-a prezentat în faţa instanţei și a recunoscut săvârşirea infracţiunii.
„Sub aspectul laturii obiective, în ceea ce priveşte elementul material, se reţine că acesta constă în acţiunea de amenințare a persoanei vătămate, jandarm aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Urmarea imediată constă în starea de pericol pentru autoritatea statului român, respectiv starea de pericol pentru libertatea psihică a subiectului pasiv secundar. Raportul de cauzalitate rezultă din modul de săvârșire a faptei. Sub aspectul laturii subiective, infracţiunea a fost săvârşită cu intenţie directă, inculpatul urmărind să provoace o stare de temere persoanei vătămate cu privire la care avea reprezentarea faptului că se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Aşa cum s-a arătat mai sus, inculpatul a recunoscut integral săvârşirea infracţiunii în condiţiile articolului 374 alineatul (4) din Codul de procedură penală.”, au motivat magistrații de la Judecătoria Gherla.
„1. Condamnă pe inculpatul Varga Mircea, la pedeapsa de: – 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, prevăzută de articolul 257 alineatele (1) şi (4) din Codul penal, raportat la articolul 206 din Codul penal, cu aplicarea articolului 396 alineatul (10) din Codul de procedură penală. 2. Interzice inculpatului drepturile prevăzute la articolul 66 alineatul (1) literele a) şi b) din Codul penal, începând cu data rămânerii definitive a sentinţei şi până când pedeapsa va fi executată sau considerată ca executată. 3. Interzice inculpatului drepturile prevăzute la articolul 66 alineatul (1) literele a) şi b) din Codul penal, pe o durată de 1 an, ca pedeapsă complementară. 4. În temeiul articolului 7 din Legea numărul 76/2008, dispune prelevarea de probe biolgice de la inculpat. Probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. 5. Constată că persoana vătămată Puie Andrei-Dan nu s-a constituit parte civilă. 6. Confiscă de la inculpat, sabia folosită la săvârşirea infracţiunii. 7. Obligă pe inculpat să achite 1.000 lei, cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea sentinţei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi 13.10.2023.”, arată soluția pe scurt a instanței.