Pop Iustin Atanasiu, conferențiar universitar la UBB și omul cheie în dosarul lui Florian Walter, mai stă încă 30 de zile în arest preventiv, alături de de întreg lotul Walter. El era cel care se ocupa de coordonarea grupului, dar mai multe detalii veți citi mai jos despre viața unui presupus ilegalist ”deghizat” în straie universitare.

 

Procurorii DIICOT Ploiești l-au trimis în judecată pe Pop Iustin Atanasiu pentru constituire de grup infracțional organizat, dar și pentru complicitate la evaziune fiscală. Mai precis, oamenii legii îl acuză pe acesta că în perioada 2012-2014 ar fi preluat solicitările inculpatului Florian WAlter sub acoperirea realizării activității de audit prin intermediul cabinetului săi individual de contabilitate. El ar fi stabilit modalități concrete de acțiuni pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al societății Romprest, deținută de Walter. Mai mult, Pop Iustin Atanasiu este acuzat și că ar fi coordonat și ceilalți membri ai grupului, preluând de la fiecare banii și transportându-i la București pentru a-i preda lui Walter.

”Pop Iustin Atanasiu le predă coordonatorului grupării. El a contribuit la realizarea circuitului comercial fictiv şi a dirijat demersurile de înfiinţare a firmelor fantomă interpuse în circuitul comercial fictiv, a condus evidenţa contabilă a acestor firme, a depus electronic declaraţiile în numele lor, a negociat cu reprezentanţii băncilor condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor fantomă, împreună cu numitul WALTER FLORIAN”, arată procurorii DIICOT.

Liderul de la București al grupului evazionist de la Cluj era Grigoraș Grigore Adrian, asociat în cadrul societăților Team Line Solutions și Romconcord Tehnic Service. El se ocupa de administrarea societăţilor respective şi asigură legătura cu membrii din municipiul Cluj-Napoca ai grupului infracţional organizat, respectiv Pop Iustin Atanasiu şi Vizi Carol-Mark, pentru colectarea sumelor de bani ce fac obiectul circuitului ilicit. Mai mult, acesta prelua banii în numerar şi le predă şefului grupării.

 

Firmele fantomă și oamenii din spatele lor

Inculpatul POP IUSTIN-ATANASIU preia solicitările transmise de WALTER FLORIAN, stabileşte modalităţile concrete de acţiune pentru retragerea fondurilor din circuitul financiar al SC COMPANIA ROMPREST SERVICE SA şi le transmite lui Molnar Arpad Jozsef, Molnar Botond Tibor şi Vizi Carol-Mark, preia de la aceştia fondurile în numerar (scop în care efectuează frecvent deplasări pe raza municipiului Bucureşti) şi le predă coordonatorului grupării. De asemenea, Pop Iustin-Atanasiu îi dirijează pe Molnar Arpad Jozsef, Molnar Botond Tibor şi Vizi Carol-Mark în demersurile de înfiinţare a firmelor „fantomă” ce sunt interpuse în circuitul comercial fictiv, stabileşte succesiunea transferurilor financiare şi firmele ce vor fi utilizate, conduce evidenţa contabilă a acestor firme şi depune electronic declaraţii în numele lor, negociază direct cu reprezentanţii societăţilor bancare condiţiile deschiderii şi utilizării conturilor bancare asociate firmelor „fantomă”, îi însoţeşte personal pe aceştia la efectuarea primelor retrageri de numerar”, arată magistrații de la Curtea de Apel Ploiești în motivarea sentinței de a-i ține încă 30 de zile după gratii pe cei din lotul Walter.

Dosarul lui Florian Walter a început încă de anul trecut. Cumnatul său a fost trimis în judecată în 2014, iar magistratul care a decis arestarea în lipsă a lui Walter vorbeşte despre faptul că acesta ar trebui să ştie despre acest dosar, dar şi despre faptul că în cadrul cercetărilor au fost arestate alte 15 persoane. Procurorii DIICOT Ploieşti au dispus urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare a banilor, dar şi alte infracţiuni pe 25 februarie 2015. Oamenii legii au dispus continuarea urmăririi penale in personam pe 5 mai 2015 împotriva lui Florian Walter pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, instigare la spălare de bani.

 

Infracţiunile din 2012-2014 ale lui Walter 

Procurorii îl acuză pe Florian Walter că ar fi încercat să reducă artificial profitul impozitabil şi TVA-ul plătit către stat în cadrul societăţii sale, Romprest. Mai mult, el ar fi înregistrat achiziţii fictive de la diverse societăţi comerciale, creând un sistem complex, pe trei eşaloane diferite.

”Eşalonul I al circuitului comercial operaţionalizat de numitul Florian Walter fiind societăţile care intră în relaţie comercială şi financiară directă cu Romprest, în vederea utilizării în scopuri proprii, parte a sumelor de bani retrase în numerar sunt remis de către acesta membrilor grupului infracţional organizat, în funcţie de contribuţia fiecăruia la activitatea infracţională”, arată surse din rândul procurorilor DIICOT.

 

florian-walter

Cum transforma Walter banii negrii în bani albi

Florian Walter avea un mecanism foarte complex de spălare a banilor descoperit de procurorii DIICOT. El îşi convingea ”acoliţii” să retragă bani în numerar, pentru diminuarea cuantumului contribuţiilor datorate bugetului de stat, vorbim aici de TVA şi impozit pe profit, în timp ce banii scoşi îi reintroducea în cadrul societăţii fie prin mărirea aportului de capital, fie prin creditarea societăţii.  Astfel, procurorii au calculat un prejudiciu de 19 milioane de lei cauzat bugetului de stat, la care se adaugă şi 60 de milioane de lei prejudiciu din spălarea banilor.

”Se apreciază că  sunt îndeplinite în cauză disp. art. 223 alin.1 lit.a C.p.p. în sensul că există date şi indicii că inculpatul a fugit sau se sustrage de la urmărirea penală, din procesele verbale ale mandatelor de aducere emise pe numele inculpatului, ale mandatelor de percheziţie, întrucât acesta având cunoştinţă în calitatea sa de administrator, de controalele efectuate de inspectorii Antifraudă, fapt atestat prin acte de control, inculpatul s-a sustras urmăririi penale şi a părăsit teritoriul României.

Faţă de prejudiciul produs, prin numărul mare de persoane pe care le-a angrenat în această activitate infracţională, apreciază că inculpatul reprezintă un pericol pentru ordinea publică. Este singura persoană care nu a fost găsită în urma percheziţiilor domiciliare, în urma cărora au fost reţinute 23 persoane din care 15 persoane sunt arestate preventiv”, arată judecătorul Cristina Alina Savu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.