SC DP Consult, una dintre firmele clujeanului Mircea Pop, fostul șef al Companiei Naționale de Drumuri și Poduri, s-a înscris la licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Nordului. Drumul va lega județele Satu Mare – Maramureș – Bistrița Năsăud și Suceava. Firma DP Consult a mai lucrat la proiectarea celebrei Centuri de Diamant. Din cauza faptului că centura a fost construită pe un teren impropriu valoarea ei a crescut de la 64 milioane euro la peste 154 de milioane de euro, ajungând să fie unul dintre cele costisitoare drumuri din România.

Pe 22 noiembrie a expirat termenul până la care firmele care se ocupă de studii de fezabilitate să depună ofertele pentru realizarea SF-ului pentru Autostrada Nordului care va conecta patru județe. Licitația a fost împărțită pe două loturi. Pentru Lotul 1, cuprins între Baia Mare și Dej, au depus oferte asocierea S.C. D P CONSULT S.A. (lider de asociere) – S.C. EXPLAN S.R.L. – SCA TEAHA&FÜZESI, firma turcească İNPRO MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK ANONİM ŞİRKETİ și asocierea QUADRANTE VIAPONTE SI CONSULTANTA S.R.L. (lider de asociere) – S.C. METROUL S.A. – CAPITAL VISION S.R.L. La licitația pentru Lotul 2, care vizează sectorul de drum cuprins între Dej și Bistrița, ofertele au fost depuse de aceleași societăți. Valoarea estimată a întregului contract este de 21.573.573,47 lei fără TVA, din care valoarea Lotului 1 este de 13.172.534,68 lei, fără TVA, iar cea a Lotului 2 este de 8.401.038,79 lei, fără TVA.

Pentru fiecare Lot în parte, durata contractului este de 18 luni de la data începerii acestuia.

Dintre aceste societăți se remarcă firma DP Consult prin prisma faptului că este din Cluj Napoca, a mai lucrat la proiectarea de drumuri și printre acționări se regăsește Mircea Pop, fostul șef al Companiei Naționale de Drumuri și Poduri, adică o persoană care a făcut parte din ”sistem”. Așa că nu ar fi o surpriză dacă acest contract va fi atribuit asocierii din care face parte DP Consult.

Acționarul majoritar al firmei este Mircea Pop (52%), Ratiu Maria Doina (23%) și Moldovan Silvian (21%)

O întâlnire cu ANI

Mircea Pop a ocupat funcția de șef al Companiei de drumuri și autostrăzi din România, actuala CNAIR.

În această perioadă, instituția pe care o conducea a atribuit un contract firmei la care este acționar.

Pentru acest motiv a ajuns în atenția Agenției Naționale de Integritate (ANI). Contractul atribuit firmei DP Consult a fost în valoare de aproximativ 12 milioane de euro și viza supervizarea lucrărilor pentru autostrada Arad-Timişoara-Lugoj şi a Variantei de ocolire Arad. De altfel, lucrările făcute au fost de mântuială, pe traseul respectiv de drum apărând infiltrații de apă.

În timp ce era șef la CNADNR, Mircea Pop a atribuit o serie de contracte în valoare de aproximativ 12 milioane de euro firmei la care fusese acționar. a semnat actul adițional nr. 10/31.01.2013 având ca obiect „extinderea cu 29 luni a contractului de consultanță pentru furnizarea serviciilor de proiectare și supervizare a lucrărilor de construcție a autostrăzii Arad-Timișoara-Lugoj și a Variantei de ocolire Arad”.

Actul adițional respectiv viza suplimentarea activității personalului consultantului, precum și suplimentarea valorii contractului cu suma de 1.956.182 euro fără TVA (de la 10.227.694 euro fără TVA la 12.183.876 euro fără TVA), în condițiile în care SC DP Consult SA avea calitatea de subconsultant pentru autostrada Arad-Timișoara și varianta de ocolire Arad.

Mircea Pop a deținut calitatea de acționar majoritar al SC DP Consult SA, în perioada 25 martie 2011-14 iunie 2012, și a obținut în anul 2012 venituri din dividende de la această societate în valoare de 1.343.222 lei.

Conform ANI, deși la data de 14 iunie 2012, Mircea Pop a cesionat acțiunile pe care le deținea la SC DP Consult SA, în perioada deținerii funcției de director general în cadrul CNADNR, acesta avea obligația de a nu participa la luarea unei decizii care să producă direct sau indirect un folos patrimonial pentru SC DP Consult SA.

O familie cu multe guri

Mircea Pop face parte dintr-o familie extrem de elitistă din Cluj Napoca. Unul dintre fraţii lui, Liviu, a fost profesor la Facultatea de Drept și membru corespondent al Academiei Române, iar celălalt frate a fost liderul Cartelului Alfa, Grigore Pop, între timp, decedat. De asemenea, fraţii Pop sunt rude ale fostului secretar al Consiliului Judeţean Cluj, Măriuca Pop, care s-a pensionat. Mai departe, cei menţionaţi anterior sunt înrudiţi cu procuroarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT) Cluj, Daciana Deritei, care, împreună cu şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, au instrumentat dosarele Paszkany, Gazeta, şi acuzaţiile de spălare de bani aduse unui grup de oameni de afaceri din cadrul Băncii Transilvania (Horia Ciorcilă, Rareş Nilaş şi Gicu Gânscă). Toți inculpații din aceste dosare au fost achitați!

Mircea Pop, acţionarul din cadrul SC DP Consult, a ocupat în urmă cu câţiva ani funcţii de conducere în cadrul instituţiilor de stat care se ocupă de reabilitarea şi construirea drumurilor. Spre exemplu, în 1998, Mircea Pop ocupa funcţia de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj. În acea perioadă, la adresa conducerii acestei direcţii, Curtea de Conturi a lansat o serie de acuzaţii de deturnare de fonduri, dar nu a fost făcută nici o plângere sau acuzaţie penală. După ce a plecat din acest post, în 2003 el a fost numit consilier pe probleme tehnice de infrastructură în perioada în care prim ministru era Adrian Năstase. Apoi, în 2004, Mircea Pop a devenit director adjunct în cadrul CNADNR, post pe care l-a ocupat până în 2006, an care coincide cu începerea lucrărilor la centura de ocolire Vâlcele Apahida.

DP Consult a proiectat ”centura de diamant” cu picioare de lut

Este cunoscut faptul că firma DP Consult a proiectat centura Vâlcele Apahida pe traseul căreia au apărut o serie de probleme. Proiectarea a demarat în 2004 și a durat până în 2006, când au început lucrările de edificare la acest proiect. DP Consult, în calitate de proiectant şi SC  Search Corporation şi Primacons Group în calitate de consultanţi. În paralel, trei partide politice, “înarmate” cu diferite studii realizate de specialiști s-au ocupat de acelaşi lucru. Într-un final, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România a plătit peste 60 de milioane de lei pentru un proiect semnat de DP Consult. De asemenea, SC DP Consult a câştigat şi contractul pentru evaluarea terenurilor de pe traseul de expropriere unde avea să se construiască centura Vâlcele Apahida. Pentru aceste servicii, SC DP Consult a fost singura participantă la licitaţie şi a avut o ofertă de circa 670.000 de lei. În 2008, tot SC DP Consult a câştigat licitaţia pentru proiectarea centurii de Nord, dată în funcţiune de curând. Pentru acest serviciu, societatea a câştigat 150.000 de euro fără TVA. În acest caz, licitaţia a fost contestată de celelalte societăţi participante, dar într-un final CNADNR a atribuit contractul acestei firme clujene

Un an și jumătate pentru realizarea SF-ului pentru Autostrada Nordului

Pentru Studiul de Fezabilitate sunt alocate 14 luni, iar 4 luni sunt alocate pentru elaborarea documentației necesare licitării ulterioare a contractului de execuție a lucrărilor și pentru depunerea aplicației necesare finanțării din fonduri europene nerambursabile. Ofertele vor intra în analiza Comisiei de Evaluare, în conformitate cu prevederile documentației de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice. Proiectul Autostrăzii Nordului (A14) prevede realizarea unui drum de mare viteză pe traseul Vama Petea – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei și Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.