Campania de vaccinare a fetiţelor de clasa a patra împotriva Virusului Papiloma Uman, responsabil pentru apariţia cancerului de col uterin nu a avut rezultatele la care se aştepta Ministerul Sănătăţii Publice. În România, aproape 70 la sută dintre părinţi au refuzat vaccinarea copiilor lor iar în judeţul Cluj au fost vaccinate doar 43 de fetiţe din 2.812, însemnând doar două procente.

La sfârşitul lunii noiembrie Ministerul Sănătăţii Publice a lansat programul naţional prin care circa 110.000 de fetiţe de clasa a patra urmează a fi vaccinate împotriva cancerului de col uterin. Există însă voci care susţin că aceste soluţii injectabile sunt foarte periculoase şi nu fac decât să-i îmbogăţească pe cei care le produc. Tocmai din acest motiv ordinul Ministerului Sănătăţii permite părinţilor, printr-o notă, să refuze ca fetiţele lor să facă acest vaccin, dar numai în baza unei declaraţii scrise şi semnate de aceştia. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizat că niciun copil nu va fi vaccinat dacă părinţii acestuia nu îşi dau acordul scris în acest sens. Părinţii care refuză vaccinarea trebuie să completeze o declaraţie de refuz, iar Direcţiile de Sănătate Publică vor trebui să înregistreze copiii nevaccinaţi şi motivele.
 
Atunci când a fost aprobat acest vaccin de către minister, medicul Sorin Paveliu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, s-a opus vehement introducerii lui ca obligatoriu, aratând că nu este testat suficient: "Începerea administrării vaccinului la nivel naţional, prin decizia Ministrului Sănătăţii Publice, induce însă în eroare populaţia, care poate crede că această decizie se bazează pe avizul bazat pe dovezi al specialiştilor şi ca urmare a experienţei îndelungate a acestora, ceea ce evident nu este cazul de faţă!".

Unele ţări europene au introdus deja vaccinul

Campania de vaccinare costă circa 23 de milioane de euro, această sumă fiind însă "de trei ori mai mică decât cea cheltuită pentru tratarea femeilor care suferă de cancer uterin, care este de circa 70 milioane euro", potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii. De asemenea, conform declaraţiei ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, dozele de vaccin vor fi administrate în trei etape, timp de şase luni. Prima a început pe 24 noiembrie şi va ţine pînă la începutul lunii decembrie.

 
Administrarea celei de a doua doze de vaccin se va face în cursul lunii ianuarie, iar cea de a treia etapă va fi în luna mai. Intervalele de timp au fost alese pentru a nu se suprapune cu vacanţele şcolare, deoarece aceste vaccinuri nu pot fi administrate cu întârziere.
 
Campanie de informare privind vaccinarea împotriva infectării cu Human Papilloma Virus (HPV), se derulează prin informarea directă a părinţilor de către cadrele didactice şi de către medicii din şcoli şi cei de familie, precum şi prin intermediul mass-media prin spoturile puse la dispoziţie de către Ministerul Sănătăţii Publice. 17 ţări din Uniunea Europeană, precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, au introdus deja gratuit vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naţionale de vaccinare. Până în acest moment au fost administrate peste 30 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume.

”Nicolăescu a introdus în mod populist acest vaccin”

În România, însă, aproape 70 la sută dintre părinţi au refuzat vaccinarea fetelor lor împotriva Virusului Papiloma Uman, responsabil pentru apariţia cancerului de col uterin, după cum informează Ministerul Sănătăţii Publice. Potrivit raportării Autorităţilor judeţene de Sănătate Publică, în săptămâna 24-28 noiembrie, la aproximativ jumătate din numărul şcolilor au fost repartizate doze de vaccin pentru 53.323 de eleve de clasa a patra. În perioada amintită au fost înregistrate 37.714 refuzuri scrise, ceea ce reprezintă 70 la sută din cele 53.323 de eleve. Începând cu doi decembrie, au fost repartizate doze de vaccin şi la restul şcolilor, prima etapă a campaniei  de vaccinare continuând  până pe 19 decembrie, când va începe vacanţa de iarnă. Până în acest moment, în unele judeţe din ţară nu s-a făcut niciun vaccin.

 
De asemenea, mai multe asociaţii de părinţi au cerut decalarea campaniei de vaccinare până când vor fi informaţi cu privire la beneficiile imunizării. Potrivit planului Ministerului Sănătăţii Publice, 2.812 de fetiţe din judeţul Cluj ar trebui să fie vaccinate împotriva acestui virus. “Acest vaccin este unul ca oricare altul şi nu are niciun efect secundar major. A fost testat suficient pentru că altfel nu s-ar fi făcut în alte 17 de ţări europene. În plus, se pare că la sfârşitul celor şase – şapte ani, respectiv perioada acoperită de testele clinice, nu va mai fi nevoie de alt vaccin de acest gen, aşa cum crede lumea. Problema este însă că Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a introdus în mod populist acest vaccin şi a şi făcut rost foarte rapid de banii necesari deşi nu se ştie de unde, iar campania de informare a populaţiei nu a fost suficientă”, ne-a declarat Florin Stamatian, şeful catedrei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi Preşedintele Asociaţiei Române de Obstetrică-Ginecologie.

43 din 2.812

În România au fost distribuite două tipuri de vaccin împotriva virusului papiloma uman, respective Silgard şi Cervarix. Vaccinul Cervarix este indicat pentru prevenţia leziunilor cervicale înalte, şi a cancerului de col uterin determinat de virusul uman papiloma, tipurile 16 şi 18. Silgard este un vaccin recombinant tetravalent care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale şi alte afecţiuni cauzate de patru tipuri ale virusului papiloma uman, respectiv tipurile 6, 11, 16 şi 18. În judeţul Cluj au venit 1406 de vaccinuri Silgard şi 1406 de vaccinuri Cervarix. Potrivit directorului departamentului de epidemiologie din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, până marţia trecută, când a avut loc ultima centralizare a datelor, în judeţ au fost făcute 17 vaccinuri Silgard şi 26 Cervarix.

 
Dintre acestea, 31 au fost în municipiul Cluj-Napoca, şase în Turda, patru în Gherla şi două în Huedin. Întrebat fiind dacă speră că în anul 2009 va avea loc o campanie cu mai mult success, Mihai Moisescu ne-a răspuns: “După o campanie eşuată, cine va mai aloca bani pentru încă una?”. Acesta a mai declarat că motivul pentru care s-au înregistrat atât de multe refuzuri din partea părinţilor, este lipsa de informare şi reticenţa populaţiei la ceea ce este nou. Mihai Moisescu, care spune că acest vaccinuri ar trebui făcut chiar şi la băieţi, s-a arătat foarte dezamăgit de numărul mic de vaccinuri înregistrate în judeţul Cluj, spunând că 43, respective 2% din câte ar fi trebuit făcute, este un număr aproape insignificant.

Cantităţile neutilizate se vor reintroduce în 2009

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii Publice, "eventualele cantităţi de vaccin neutilizate se vor depozita la furnizor şi se vor introduce în circuitul medical în toamna lui 2009, odată cu reluarea calendarului de vaccinare, vaccinul fiind valabil până în anul 2010". „Până marţia trecută se făcuseră doar 43 de vaccinuri în judeţul Cluj. Este un număr foarte mic. Mulţi părinţi au refuzat ca fetiţele lor să facă vaccinul însă pe parcurs unii s-au mai răzgândit. Oricum, judeţul nostru stă mai bine decât altele, de exemplu judeţul Bistriţa-Năsăud, unde au fost făcute chiar şi mai puţine vaccinuri. Cauza este lipsa de informare corectă a părinţilor. Totul s-a făcut prea repede. În două – trei zile s-au adus, trebuiau făcute, iar pentru nu a fost uşor să ia o astfel de decizie într-un timp atât de scurt. Dar campania de informare va continua şi sperăm să aibă mai multe rezultate”, ne-a declarat Anca Radu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Speculaţii în America

Multe dintre contestaţiile care au fost făcute la adresa acestui nou tip de vaccin se bazează pe faptul că celebul ziar american “New York Times” a publicat unele date conform cărora, din cauza acestui vaccin, 20 de persoane au murit şi alte 600 de persoane au suferit efecte adverse grave. Ziarul respectiv şi autoritatea americană care supravizează acţiunea medicamentelor nou lansate pe piaţă specificau însă şi faptul că nu există o dovadă clară între vaccinarea împotriva cancerului de col uterin şi decesele înregistrate.

Andreea Mitrică

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.