Clujenii stau in PUG-ul gol

O parte dintre locuitorii cartierul Dambu Rotund s-au constituit intr-o asociatie si contesta Planul Urbanistic General (PUG) care ar “atenta” la locuintele lor. Conform noului PUG, municipalitatea clujeana vrea sa schimbe regimul de inaltime din zona si sa le bage locuitorilor din acest cartier blocuri intre case. Viitorul PUG al Clujului, va aparea, cel mai probabil, abia anul viitor, iar pana acum Clujul se “ghideaza” dupa un plan facut in 1999.

De asemenea, clujenii mai spun ca, viitorul PUG propune o ampriza (latimea fasiei de teren pe care urmeaza sa se construiasca un drum sau o sosea, n.red.) mai mare decat ar permite, practic, zona respectiva.
“Strada Maramuresului este in prezent o strada cu ampriza de maxim 16 metri din care fasia de carosabil este de 11 metri. In momentul de fata, ampriza propusa nu poate fi obtinuta decat prin demolarea majoritatii locuintelor deoarece in unele situatii zidul casei este la marginea trotuarului. Dealul la baza caruia se afla strada Maramuresului prezinta numeroase alunecari de teren, mai ales pentru faptul ca sunt foarte multe izvoare de suprafata.”
In opinia clujenilor din Dambu Rotund, planul urbanistic dupa care se va dezvolta orasul are cateva aspecte aberante. Conform proiectului de PUG, municipalitatea va da voie dezvoltatorilor imobiliari sa ridice blocuri intr-un cartie de case. “Consideram ca prezentul proiect al PUG-ului modifica vechiul PUG fara a avea la baza o documentatie completa, deoarece inclusiv pe planul care apare in harta din cadrul PUG-ului lipsesc multe locuinte individuale noi, deja receptionate. Nu suntem de acord cu impunerea in noul PUG a utilizarilor admise precum doar locuirea colectiva, transformand casele individuale, care sunt acum in proportie de 99%, executate cu efortul mai multor generatii, in constructii cu functiuni multiple. Actualmente strada Maramuresului este caracterizata de catre proiectant ca fiind intr-un proces de declin urban determinat de numeroasele disfunctionalitati si incompatibilitati, cu o degradare a calitatii locuirii si diminuare a prezentei acesteia, volum mare de transport de marfuri, fapte ce nu corespund realitatii”, arata memoriul clujenilor din Dambu Rotund. De asemenea, ei mai spun ca, spre exemplu, pe strada Maramuresului nu mai exista nici o parcela de teren libera pentru constructii, si, pe langa faptul ca in zona este interzis traficul greu, solul este predispus alunecarilor de teren. La toate aceste argumente, Primaria Cluj Napoca le raspunde, sec, oamenilor anuntandu-i ca “solicitarile vor fi trimise proiectantului PUG pentru a fi analizate”. Dupa inca o perioada de timp, Primaria Cluj Napoca mai trimite un raspuns in care ii linisteste pe oameni ca, pentru moment, nu se vor face exproprieri si nici nu se va largi strada Maramuresului.
“Referitor la dezacordul celor 340 de proprietari de pe strada Maramuresului privind largirea strazii propusa prin documentatia Actualizare PUG a Municipiului Cluj Napoca, va comunicam ca largirea strazii nu presupune exproprieri si largirea strazii intr-un viitor apropiat”, se arata in documentul semnat de fostul primar, Sorin Apostu, arhitectul sef as orasului, Ligia Subtirica, si directorul executiv al primariei, Corina Ciuban. Cu alte cuvinte, reprezentantii municipalitatii ii linistesc pe clujenii nemultumiti spunandu-le ca in viitorul apropiat nimeni nu se atinge de casele lor, dar peste cativa ani, oamenii ar face bine sa-si pregateasca bagajele.
Cu toate aceste divergente, seful de proiect al PUG-ului, arhitectul Adrian Borda spune ca oamenii nu au de ce sa se teama pentru ca, in primul rand, s-au facut o serie de schimbari si, in al doilea rand, reglementarile facute in PUG vizau cu totul altceva.
“Pentru noi miza acelor reglementari reprezenta cu totul altceva. Oamenii s-au speriat degeaba pentru ca nu au inteles ce vroiam sa facem. Dar s-au facut o serie de schimbari si cei din Dambu rotund pot sta linistiti”, explica seful de proiect al PUG-ului, arhitectul Adrian Borda.  

Abia la anul vom avea un plan

Pe de alta parte, arhitectii care au consultat proiectul Planului Urbanistic General al Clujului prezinta o serie de greseli si in alte zone, nu doar in ceea ce priveste cartierul Dambu Rotund.
“PUG-ul are multe aberatii pentru ca hartile au fost facute fara a studia realitatea din teren. Exista foarte multe parcele care nu se regasesc pentru ca nu s-au documentat corect cei care au facut  lucrarea. O sa vedeti ca dupa ce va fi adoptat, PUG-ul va genera o adevarata avalansa de procese pentru ca va fi usor contestabil. De fapt asta s-a si urmarit! Nu a fost aprobat pana acum pentru ca fiecare birou mare de arhitectura a urmarit sa obtina o reglementare mai buna unde are in derulare proiecte si, nu in ultimul rand, l-au facut contestabil din acelasi motiv. Cei care stiu hibele PUG-ului vor putea profita din asta”, spune un arhitect clujean sub protectia anonimatului.
Chiar daca, in mod normal, PUG-ul Clujului ar fi trebuit sa fie aprobat si sa intre in vigoare de anul trecut, nici in momentul de fata acest lucru nu s-a intamplat. In mod oficial, reprezentantii municipalitatii spun ca pentru supunerea viitorului PUG la votul consilierilor locali mai sunt necesare cateva avize tehnice, insa sunt cele mai mari sanse ca 2012 sa surprinda Clujul fara PUG.
Licitatia pentru realizarea acestui proiect intarziat a fost castigata de Universitatea Tehnica Cluj Napoca (UTCN) care a cerut pentru realizarea PUG-ului 2,4 milioane de lei fara TVA. Pe langa arhitectii UTCN-ului s-au mai asociat birourile de arhitectura Planwerk si Bogart, subcontractorii USAMV si societatile IHS Romania si DASAT Invest. Daca firma DASAT Invest este detinuta de profesorul UTCN, Gavril Torsin, cealalta societate, IHS Romania ( INSTITUTE FOR HOUSING AND URBAN DEVELOPMENT STUDIES ROMANIA) este detinuta de off-shore-ul INSTITUTE FOR HOUSING AND URBAN DEVELOPMENT STUDIES BV, de Nicolaie Taralunga si de Sorina Racoviceanu.
Adrian Borda, seful de proiect al PUG-ului spune ca sunt mici sansele ca acest proiect sa intre in votul consilierilor locali pentru ca inca mai sunt asteptate cateva avize din Bucuresti.
“Nu cred ca se va putea anul acesta PUG-ul pentru ca mai trebuie sa soseasca niste avize de la Bucuresti”, a declarat arhitectul Borda.

PUG-ul vechi de 12 ani
In momentul de fata, Planul Urbanistic General a fost conceput in 1999, insa de atunci, strategia de dezvoltare a orasului a depasit acest PUG. Spre exemplu, in 1999 nu exista actualul flux rutier sau cele doua mari centre comerciale din oras. Zona centrala a orasului care ar trebui supravegheata si reglementata prin intermediul unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) este in "aer" din pricina faptului ca Primaria nu este in stare sa comunice cu societatea care a obtinut trasarea PUZ-ului central. Acest plan ar trebui sa includa Zona Centrala Protejata, arie in care se afla Centrul Istoric al municipiului, dar in care prin lipsa unor reglementari clare au aparut si vor continua sa apara constructii care in mod normal nu ar avea ce cauta intr-un spatiu arhitectural protejat. Zona centrului istoric al orasului (600 de hectare) este delimitata intre Fabrica de bere "Ursus" (la Vest), zona Garii (la Nord), strada Tutunului din cartierul Marasti (la Est) si strada Macesului din cartierul Zorilor (la Sud).

PUG-ul va imparte Clujul in trei

Viitorul Plan Urbanistic General va imparti orasul in trei perimetre. Pe viitor se va discuta despre “orasul actual”, unde se vor face defalcari pe fiecare locuinta individuala in parte. Apoi, o alta zona va fi delimitata de “zona de urbanizare” in care va fi inclus si cartierul Borhanci, cu o suprafata de peste 2.000 de hectare. A treia zona care se va evidentia in viitorul PUG va fi  “zona de restructurare” care va avea o suprafata de 593 ha  si care va fi reprezentata de actualul perimetru al Clujului format din zonele industriale, care in mare parte sunt dezafectate, iar la acest perimetru va fi adaugat un plan parcelar riveran arterelor de circulatie.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.