În urma demisiei lui Radu Spânu, postul de arhitect-şef  al judetului Cluj a rămas încă vacant. Deşi se preconiza că la începutul acestui an clujenii vor avea un arhitect-şef, administraţia judeţeană nu a organizat încă concursul pentru ocuparea acestui post. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la nivelul municipiului, unde postul de arhitect-şef este vacant de mai bine de doi ani,  după plecarea lui Adrian Iancu. Principala problemă rezultată în urma lipsei unui arhitect şef: haosul urbanistic.

În momentul de faţă atât judeţul cât şi municipiul Cluj-Napoca nu au în organigramă un nume înscris în dreptul funcţiei de arhitect-şef. Rezultatul direct al acestui fapt este că domeniul imobiliar clujean se dezvoltă într-un ritm haotic. Chiar şi aşa, nu oricine poate ocupa funcţia de arhitect-şef al judeţului sau municipiului, ci doar persoanele care au deja un titlu de doctor în arhitectură sau urbanism. De asemenea, viitorul arhitect-şef nu va putea proiecta nicio clădire care urmează să se construiască în judeţul Cluj. Mai mult, salariile mici din administraţie fac ca arhitecţii să nu se înghesuie pentru a ocupa acest post. Chiar dacă momentan aceaste funcţii sunt deţinute doar temporar de către directorii Serviciilor de Urbanism din fiecare instituţie, ocuparea cât mai repidă a postului este o necesitate pentru clujeni.

Istoria se repetă

În anul 2006, Adrian Iancu, care a ocupat funcţia de arhitect-şef al municipiului Cluj-Napoca a demisionat, fiind acuzat de mass-media de corupţie şi abuz în serviciu, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a întârziat scoaterea postului la concurs. O situaţie asemănătoare se petrece şi la CJ Cluj, de unde Radu Spânu a demisionat în urmă cu câteva luni. Pentru a preîntâmpina situaţia de la municipiu, reprezentanţii Consiliului Judeţean au în plan ca în următoarele luni să soluţioneze această problemă şi să organizeze concursul de ocupare a postului de arhitect-şef al judeţului. Deocamdată, postul de arhitect-şef al judeţului a fost preluat interimar de către şeful Serviciului de Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean, Georgeta Floca. Pentru a putea fi organizat concursul penntru ocuparea postului cu pricina, Consiliul Judeţean trebuie să înainteze la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) o solicitare, aceasta fiind procedura standard care se aplică judeţului. Concurenţii vor trebui să-şi prezinte CV-ul, să dea un interviu şi o probă scrisă în faţa unei comisii formate atât din reprezentanţi ai administraţiei publice, cât şi profesionişti din domeniu. Chiar dacă lucrurile, la prima vedere sunt destul de simple, primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca afirmă că este destul de greu să găseşti o persoană care să ocupe această funcţie. Astfel, potrivit lui Sorin Apostu, funcţia de arhitect-şef al municipiului se va ocupa doar “când cineva işi va anunţa intenţia de a ocupa această funcţie. Atât Emil Boc, cât şi eu, am făcut un apel către Ordinul Arhitecţilor, dar nimeni nu se arată interesat”. Se pare că unul dintre principalele motive pentru care postul este încă vacant se datorează faptului că salariul este unul mic, şi mai mult decât atât cel care deţine această funcţie nu mai are voie să proiecteze lucrări particulare la nivelul judeţului. “Salariul este destul de mic, iar condiţiile sunt foarte dure. Cu siguranţă au venituri mai mari pe cont propriu”, a mai spus Apostu.

Mulţi intră, puţini rămân

Pentru a ocupa funcţia de arhitect-şef participanţii trebuie să îndeplinească  o serie de condiţii. Potrivit criteriilor de selecţie, doar cei care deţin titlul de doctor în arhitectură sau urbanism au posibilitatea de a se înscrie la concurs. Ideea acestei cerinţe este aceea de a alege doar specialişti şi arhitecţi competenţi pentru această funcţie. Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), filiala Cluj, a declarat că un arhitect-şef are un rol bine definit, iar absenţa acestuia este o mare lipsă pentru comunitate. Tot potrivit acestuia, un arhitect şef  “trebuie să fie calificat, să-şi exercite misiunea de coordonare a actelor de dezvoltare urbană”. Mai mult, Ţigănaş consideră că un arhitect bun trebuie să fie şi competent: “Un arhitect-şef trebuie să aibă mereu argumente şi să-şi impună punctul de vedere. De asemenea, acesta trebuie să se înţeleagă bine cu primarul şi vice-versa, altfel relaţia eşuează”. Reprezentanţii Consiliului Juteţean Cluj au declarat că până la urmă concursul va fi organizat la Bucureşti şi nu la Cluj, pentru a oferi garanţia asupra corectitudinii acestui concurs.

Fără şef

Cluj-Napoca este singurul oraş din România care nu are un specialist angajat în funcţia de  arhitect-şef. Potrivit lui Şerban Ţigănaş, pentru ca un arhitect-şef să ocupe această funcţie trebuie în primul rând “să fie un sprijin politic corect şi să aibă un suport tehnic complet şi un echipaj pe măsură”. Renumeraţia, salariul mic pe care aceştia îl primesc este un motiv pentru care ahitecţii competenţi nu doresc să ocupe postul rămas vacant. “Salariile mici îşi spun cuvântul. Acesta este unul dintre motivele pentru care ocuparea postului de arhitect-şef se face de către oameni care acceptă bani puţini, dar nu sunt de o competenţă foarte ridicată”, a mai declarat Ţigănaş. Chiar dacă nu avem arhitecţi şefi nici în municipiul Cluj-Napoca, nici în judeţul Cluj, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a declarat că momentan “există un arhitect şef şi nu există probleme pentru judeţul Cluj”.

Arhitecţi competenţi

Conform Legii nr. 50/1991, arhitectul-şef este funcţionarul public cu funcţie de conducere, cu atribuţii în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii. Astfel, un arhitect-şef coordonează întreaga structură organizatorică şi funcţională a compartimentelor din subordine, asigură şi răspunde de rezolvarea în termen, cu respectarea legislaţiei în vigoare a lucrărilor, cererilor, sesizărilor, răspunde faţă de şeful ierarhic pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor şi atribuţiilor ce-i revin.

 
De asemenea, un arhitect-şef se ocupă în permanenţă de cunoaşterea şi însuşirea legislaţiei referitoare la urbanism şi amenajarea teritoriului şi semnează Certificate de Urbanism şi Autorizaţii de Construire sau de Desfiinţare pentru lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere sau refacere a clădirilor. Un alt rol al arhitectului-şef este acela de a face verificări pe teren a documentaţiilor prezentate spre avizare şi autorizare şi răspunde de creşterea gradului de competenţă profesională şi de asigurarea unui comportament corect în relaţiile cu cetăţenii, în scopul creşterii prestigiului primăriei şi al angajaţilor ei.
 
Chiar dacă un arhitect-şef are un rol bine definit, acestuia trebuie să facă faţă şi responsabilităţilor pe care le deţine. Astfel, profesionalismul, loialitatea şi corectitudinea trebuie să fie câteva din calităţile unu arhitect-şef. Acesta răspunde de păstrarea secretului de serviciu, al datelor şi informaţiilor cu caracter confidenţial, trebuie să se abţină de la orice faptă care ar putea să aducă prejudicii instituţiei.

Beatrice Golondzac

2 COMENTARII

  1. iNGINERII CONSTRUCTORI CARE AU ABSOLVIT CURSURI POSTUNIVERSITARE IN ARHITECTURA, URBANISM SI AMENAJAREA TERITORIULUI LA UNIVERSITATEA ION MINCU NU SUNT ACCEPTATI SA OCUPE IN ADMINISTRATIE FUNCTIA DE ARHITECT.
    SUNT ATATIA ARHITECTI IN ROMANIA CARE SA OCUPE NUMAI EI FUNCTIILE IN ADMINISTRATIE SI CU SARII F. MICI FATA DE CAT POT SA CASTIGE PRIN BIROURILE INDIVIDUALE DE ARHITECTURA? AR TREBUI SOLICITAT PUNTUL DE VEDERE AL R.U.R., O.A.R., A.P.U.R.ASTEPT UN PUNCT DE VEDERE.

  2. iNGINERII CONSTRUCTORI CARE AU ABSOLVIT CURSURI POSTUNIVERSITARE IN ARHITECTURA, URBANISM SI AMENAJAREA TERITORIULUI LA UNIVERSITATEA ION MINCU NU SUNT ACCEPTATI SA OCUPE IN ADMINISTRATIE FUNCTIA DE ARHITECT.
    SUNT ATATIA ARHITECTI IN ROMANIA CARE SA OCUPE NUMAI EI FUNCTIILE IN ADMINISTRATIE SI CU SARII F. MICI FATA DE CAT POT SA CASTIGE PRIN BIROURILE INDIVIDUALE DE ARHITECTURA? AR TREBUI SOLICITAT PUNTUL DE VEDERE AL R.U.R., O.A.R., A.P.U.R.ASTEPT UN PUNCT DE VEDERE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.