Printre cei 500 de milionari în euro prezenţi în top 500 Adevărul, 103 sunt transilvăneni, averile acestora însumând peste 6,3 miliarde de euro

În top 3 al celor mai bogati români, municipiul Clujul este reprezentat de patronul RCS&RDS, a cărui avere este estimată la 900 de milioane de euro

29 de clujeni în total fac parte din clasamentul întocmit de Adevărul

Zoltan Teszari este proprietarul unuia dintre cei mai mari furnizori de televiziune prin cablu de pe piaţa est-europeană, RCS&RDS. Deşi a reuşit să acumuleze o avere de 900 de milioane de euro din energie, imobiliare, IT şi servicii, Teszari a rămas un mister pentru presă, atât în România cât şi în străinătate.

Vuza şi fraţii Cuc, printre cei mai bogaţi clujeni

Urmatorul clujean din top, Ştefan Vuza, ocupă poziţia a 32-a, cu o avere estimată la 280 de milioane de euro. Vuza este proprietarul grupului industrial Serviciile Comerciale Române. Cele mai mari investiţii pe care omul de afaceri clujean le-a făcut sunt la Chimcomplex Borzeşti, de zece milioane de euro şi la Combinatul de celuloză şi hârtie, Someş Dej de 11 milioane de euro. Din comerţ şi imobiliare, Fraţii Răzvan şi Traian Cuc au acumulat o avere estimată la 160 de milioane de euro, sumă ce îi clasează pe locul 60 în topul celor mai bogaţi 500 de români. Fraţii Cuc deţin aproximativ 1 milion de mp de teren în Cluj-Napoca şi în vecinătatea municipiului, şi 4.500 mp de spaţii pentru birouri. Cea mai importantă companie a celor doi este firma Plus GSM, al cărei profit pentru anul trecut s-a ridicat la 440 de mii de euro. Compania a fost înfiinţată în anul 1994 şi este partener Orange din 1998.

De la telefoane la locuinţe

Poziţia 91 în top este ocupată de clujeanul Liviu Florian, cu o avere estimată la 100 de milioane de euro. Florian şi-a început afacerea în 1990 cu activităţi de import export, iar acum se concentrează mai mult pe domeniul imobiliar.
Pe locul 94 în topul realizat de ziarul Adevărul se află unul dintre fondatorii Băncii Transilvania (BT), Horia Ciorcilă, cu aproximativ 95 de milioane de euro. Clujeanul a fondat alături de Dorel Goia compania Astral Telecom şi pe lângă acţiunile deţinute la Banca Transilvania este acţionar şi la Tehnofrig Cluj. La începutul acestui an Ciorcilă a cumpărat şi pachetul majoritar de acţiuni al editurii Dacia. Clujenii Zsolt şi Silvia Fodor, proprietarii retailerului de telefoane mobile Euro-GSM şi ai companiei Mobile Distribution au o avere de peste 90 de milioane de euro, sumă ce îi clasează pe locul 98 în topul Adevarul. Euro GSM deţine în prezent o reţea de 130 de magazine partenere Orange şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro. Familia Fodor a intrat şi în afaceri imobiliare, înfiinţând anul acesta companiile Home Construct şi Sunflower care se vor ocupa de construirea unui ansamblu de locuinţe şi spaţii comerciale la Borhanci şi a unui hotel în centrul Clujului.

Astral telecom, propulsor în top

Sorin Ghiţe face parte din grupul de oameni de afaceri clujeni care au pus bazele companiei Astral Telecom, vândută către UPC. Ulterior, împreună cu o parte dintre fondatorii Astral, Ghiţe a format grupul financiar Imofinance. Cu 20 de procente din acest grup clujeanul a reuşit să cumuleze o avere de peste 65 de milioane de euro şi se situează în topul Adevarul pe locul 131. Pe acelaşi loc, un alt clujean, Valentin Nicola, a reuşit să strângă aceeaşi sumă din imobiliare. Nicola este, alături de Ghiţe asociat în compania Matrix Investments, Dorel Goia, ocupantul locului 141 în topul celor mai bogaţi români este şi el unul dintre fondatorii Băncii Transilvania şi ai Astral Telecom. În prezent, Goia controlează împreună cu Horea Ciorcilă compania Tehnofrig şi este implicat direct şi în afacerea Teraplast Bistriţa. Din toate acestea, clujeanul a reuşit să adune o avere de aproximativ 67 de milioane de euro.

Paszkany, imobiliare şi fotbal

Locul 142 în topul celor mai bogaţi români este ocupat de doi clujeni, cu averi de 65 de milioane de euro. Arpad Paszkany este implicat în multe businessuri legate de imobiliare dar şi în lumea fotbalului, investind aproximativ 50 de milioane de euro în echipa CFR Cluj – câştigătoarea Ligii I de anul trecut. Prin compania Polus Real Estate pe care o patronează, Paszkany are în plan construirea celor mai înalte clădiri din Cluj, Sigma Towers, două turnuri cu 25, respectiv 35 de etaje. Claudiu Silaghi face parte dintre membrii fondatori ai BT, deţinând aproximativ trei procente din capitalul social al acesteia. Silaghi deţine şi compania Star Lubricants, importatorul produselor ExxonMobil, unul dintre cei mai importanţi producători de lubrifianţi din lume. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 13,5 milioane de euro.

Lenjerie de 40 de milioane

40 de milioane de euro a reuşit să strângă Gabriel Cârlig de pe urma companiei producătoare de lenjerie Jolidon. Această sumă îl plasează pe Cârlig pe locul 220 în top. La zece locuri mai jos în topul Adevărul se află un alt clujean, Gheorghe Chiţă, cu o avere estimată la 40 de milioane de euro. Afacerile lui Chiţă s-au orientat către domeniile transportului rutier. Societatea Europaexpediţie a fost înfiinţată în 1992  având ca principal obiect de activitate transportul internaţional de mărfuri, pe locul 250 se situează Gicu Agenor Gânscă cu 33 de milioane de euro. Majoritatea firmelor pe care le controlează Gânscă activează în domeniul construcţiilor. Clujeanul este acţionar la Nord-Conforest, Grup 4 Instalaţii, Elco, Izopa, ACI şi Construcţii Montaj Zalău. Totodată acesta controlează 75% din Trustul de Instalaţii Montaj (ITM) şi 50% din Atlas Fabricaţie.

Directorii BT în top

Nicolae Dan Pop Baldi, fost acţionar al companiei Astral Telecom şi actual proprietar al City Business Center din Cluj-Napoca, ocupă locul 288 în topul realizat de adevărul, cu suma de 26 de milioane de euro. Baldi activează şi în turism prin societatea Carpia. După ce a renunţat la funcţia de director de investiţii al BT, Marius Ciurche, ocupantul locului 310 în topul celor mai bogaţi români, s-a orientat către imobiliare şi a reuşit să cumuleze o avere de 23 de milioane de euro. Locul 333 este ocupat de Mircea Mureşan cu 20 de milioane de euro, bani proveniţi din transporturi, logistică şi importuri de camioane. Tot o avere de 20 de milioane de euro are estimată şi Iosif Pop, fondator al BT, fost preşedinte al acesteia şi actual preşedinte şi fondator la grupului Imofinance.

…şi alţi zece

382. Marcel Borodi – 15 milioane de euro, IT, asamblare calculatoare
413. Radu Şter – 13 milioane de euro, imobiliare
429. Mihaela Rus – 11 milioane de euro, publicitate
429. Mezei Ferencz – 11 milioane de euro, dezvoltarea, producerea, comercializarea şi distribuţia surselor de lumină.
429. Ovidiu Turcu – 11 milioane de euro, Imobiliare
429. Marius Nicoară – 11 milioane de euro, politică, imobiliare, comerţ cu piese auto
440. Cosmin Pavel – 10 milioane de euro, producţie de hârtie şi mobilier, comerţ
440. Marius Ştef – 10 milioane de euro, producţie de hârtie şi mobilier, comerţ
452. Sorin Dan – 10 milioane de euro, turism, imobiliare, piaţa de capital
485. Tăzvan Rotta – 7 milioane de euro, industria auto

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.