Reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, împreună cu cei ai primăriilor clujene şi ai Consiliului Judeţean Cluj au discutat astăzi despre stadiul pregătirii proiectelor autorităţilor publice locale din judeţ pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Aceasta este cea de-a treia conferinţă judeţeană de lucru organizată la Cluj Napoca, pe tema "Stadiul pregătirii de proiecte pentru Programul Operaţional Regional", primele două desfăşurându-se în august şi respectiv noiembrie 2008.
Până în prezent, la nivelul judeţului Cluj au fost identificate numeroase proiecte în pregătire, unele dintre acestea fiind depuse în aceste ultime şase luni. Domeniile de cel mai mare interes pentru autorităţile publice locale clujene, aşa cum reiese din acest portofoliu de proiecte, sunt infrastructura de transport, infrastructura de servicii sociale dar şi structurile de sprijinire a afacerilor.
 În ceea ce priveşte proiectele depuse deja la nivelul judeţului Cluj, menţionăm un proiect pe domeniul 3.1 – Infrastructură de sănătate, două proiecte pe domeniul 3.4 – Infrastructură educaţională, 22 de proiecte pe domeniul 4.3 – Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor, patru proiecte pe domeniul 5.1 – Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea – modernizarea infrastructurilor conexe şi un proiect pe domeniul 5.2 – Infrastructură de turism. Valoarea acestor proiecte este de peste 120 de milioane de lei. De asemenea, Consiliul Judeţean Cluj a semnat în luna august primul contract de finanţare pentru un proiect depus pe domeniul 2.1 – Infrastructură de transport, şi este partener în cel de-al doilea proiect contractat de către Consiliul Judeţean Sălaj, tot pe domeniul 2.1. Valoarea totală a acestor proiecte contractate este de peste 175 milioane de lei.
La  nivelul Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord), gradul de contractare a fondurilor nerambursabile a fost depăşit cu 18% în 2008, datorită celor trei contracte de finanţare semnate pentru proiecte de mare anvergură privind îmbunătăţirea infrastructurii de transport. Valoarea totală a acestor trei proiecte este de 216 milioane de lei. În faza de pre-contractare, contractele de finanţare urmând să fie semnate în scurt timp, se află si alte 81 de proiecte privind infrastructura de transport, infrastructura de sănătate şi 78 de proiecte ale microîntreprinderilor din regiune, a căror valoare totală este de aproximativ 197 de milioane de lei.
Domeniile în care nu a fost depus încă nici un proiect rămân 4.1 – Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă locală şi regională şi 4.2 – Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi. Pe de altă parte, menţionăm că depunerea cererilor de finanţare a fost suspendată, la nivelul regiunii, pentru domeniul 5.1 – Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, ca urmare a depăşirii cu peste 50% a alocării financiare regionale pentru 2007-2013, prin valoarea finanţărilor nerambursabile solicitate prin proiectele depuse.
Întâlnirile de lucru privind "Stadiul pregătirii de proiecte pentru Programul Operaţional Regional" sunt dedicate monitorizării stadiului de pregătire a portofoliilor de proiecte finanţabile în cadrul POR 2007-2013, cu precădere la nivelul administraţiilor publice locale din regiunea noastră.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here