Sursa foto: Smida Jazz Festival 2023

Municipiul Cluj-Napoca se află în topul european privind decesele provocate de efectul de insulă de căldură urbană, arată o analiză publicată de Comisia Europeană, care citează un studiu The Lancet. Potrivit studiului, 32 de decese la 100.000 de locuitori, care au loc vara în „Clujul verde”, ar putea fi evitate dacă orașul de cinci stele ar crește suprafața de copaci cu 30%.

Din păcate, datele îngrijorătoare dezvăluite de studiu nu l-au mișcat pe primarul Emil Boc, care nu pare interesat de soarta copacilor din municipiu, dovadă fiind proiectele de modernizare de pe străzile Universității și Kogălniceanu, dar și copacii „leșinați” de pe malul Someșului.

Activistul civic István Szakáts a dezvăluit într-o postare publicată pe grupul de Facebook Clujul Civic că „unul din cei 16 copaci scoși de pe Universității și duși „la pepinieră” e deja mort. Iar ceilalți sunt cam spre ducă – vedeți imaginile.”

Activistul de mediu Adrian Dohotaru a dat câteva sugestii pentru a crește suprafața de copaci din municipiu într-un mod eficient.

„Pentru a creste suprafata de copaci într-un mod inteligent Clujul merita:

– un gradinar șef cu studii de specialitate care gestionează spatiile verzi din Cluj si care se coordonează cu mediul asociativ si universitar nu doar într-un mod reactiv cum face Primaria acum.

– acceptarea de principiu de a nu tăia copaci la proiecte de reabilitare ca la Parcul Armatura la Someș ori la strada Universității, unde am reusit sa oprim ca o buna parte din copaci să fie relocați.

– plantarea masivă unde e necesar nu peste tot, pentru a nu afecta habitatele de pajiști și lunci.

– oprirea expansiunii imobiliare haotice lângă Hoia si Făget si chiar in aceste păduri cu construcții și drumuri.

– un copac la trei parcari, adică respectarea unui proiect de bugetare participativa câștigător care nu s-a pus în practică.

– registru de spatii verzi si plan anual de gestiune, oprirea constructiilor in lipsa registrului, ceea ce noi nu am avut niciodată pentru ca alianta PNL-PSD a blocat legea pe care am co-initiat-o.

– încurajarea de catre Primarie, ADI ZMC și Consiliul Județean a proiectelor culturale realmente civice si ecologice, asa cum vedeti in exemplul de mai jos unde copacii de la Smida Jazz Festival se solidarizează cu cei clujeni. Festivalurile Clujului, Mamaia Ardealului, vor fi mai sustenabile când vor incorpora clar mesaje civice, altfel ele sunt doar exemple de economii extractive, comprador: oferi distractie ca un drog ieftin, apoi ți-ai luat catrafusele si pleci!”, a sugerat Adrian Dohotaru, într-o postare publicată în grupul de Facebook Clujul Civic.

Citește și: La Cluj, până și DNA face reclamă festivalului Untold

2 COMENTARII

  1. Este plin prin Cluj-Napoca de copaci noi plantati care se usuca.
    Ex:
    in fata la Magazinul Dedeman,
    in parcul Armatura care a fost inaugurat la inceput de Iulie 2023
    in fata la Auchan Iris
    in parcul de pe Bulevrdul Mucii care a fost inaugurat anul trecut 2022
    tufele din jardinierele de pe str. Eroilor
    etc…

  2. nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile.

    furtul de la sectoru1 pentru agenta clocotilda a fost doar repetitie dupa ce s-a intamplat la clujnapoca unde primaru acum in functie a facut personal turul sectiilor de votare si a iesit si cu scandal acolo unde nu ii mergea smenareala.
    mai rau, dupa vot, au fost gasiti SACI cu buletine taiate in spatele primariei in ghena spitalului.

    nu puteti voi vota cat pot ei fura. va pup pa portofele, cetateni!

    p.s. arborii si frunzisul des interfereaza cu frecventele inalte 5G. ca sa stiti si voi de ce se intampla si de unde vin ze orders.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.