Afacerea Codec a intrat în “vizorul” autorităţilor. Este foarte posibil ca primăriile care au încheiat contracte cu SC Codec Spat SRL şi SC Benefic SRL să fie controlate de Curtea de Conturi. Codec “atacă” şi în Dolj

Cu toate că, anul trecut, primăriile care au încheiat contracte cu firma Codec au fost amendate cu 5.000 lei, pentru că au încălcat legea privind achiziţiile publice, reprezentanţii  municipalităţilor clujene se declară nevinovaţi. Primăriile vor fi controlate de către Curtea de Conturi pentru a se stabili legalitatea contractelor încheiate cu firma Codec. Colac peste pupăză, în plin scandal, firma Codec a mai încheiat un contract cu autorităţile locale ale judeţului Dolj, pe acelaşi sistem, 60% din banii obţinuţi din amenzi urmând a intra în conturile societăţii clujene. Mai mult decât atât, dacă banii proveniţi din amenzi nu sunt viraţi la timp în conturile firmei, primăriile vor fi obligate, conform contractului, să plătească penalizare de 1% pe zi din cauza întârzierii.  

Codec încalcă legea

Gazeta de Cluj continuă campania împotriva radarelor fixe instalate ilegal de către primăriile din ţară şi de firmele private care au pus la cale o modalitate ingenioasă de a-şi rotunji veniturile. Victimele acestor înşelăciuni sunt şoferii care au depăşit limita de viteză legală, dar şi bugetele locale, mare parte din amenzi intrând în conturile “baştanilor” de la Codec. Chiar dacă mai multe primării, care au semnat contracte cu firma Codec, au fost amendate de către Asociaţia Naţională de Reglementare a Achiziţiilor Publice, ilegalităţile continuă. Avocatul timişorean Florin Kovacs a declarat că încheierea acestor contracte încalcă mai multe legi şi că ar trebui să se ia măsuri cu privire la această problemă. Actele normative încălcate în acest caz sunt Legea finanţelor publice locale nr. 273/2006, Ordonanţa 34/2006 privind achiziţiile publice şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 vizând circulaţia pe drumurile publice. Astfel, “legea finanţelor publice locale stipulează că este interzisă efectuarea de plăţi, de către autorităţile locale, direct din veniturile încasate”. De asemenea, ordonanţa cu privire la achiziţiilor publice prevede organizarea unor licitaţii pentru cei care prestează servicii în folosul instituţiilor statului. “Doar Poliţia Rutieră poate aplica amenzi, nici un primar şi nici o firmă nu pot aplica amenzi”, a declarat Kovacs. OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stipulează că  amenzile de circulaţie trebuie date doar de către poliţiştii rutieri. Potrivit avocatului Florin Kovacs, dacă se va ajunge în instanţă, primarii vor fi cercetaţi pentru încălcarea legislaţiei şi abuz în serviciu. În acest caz, primarilor, în calitate de ordonatori de credite, le vor fi imputaţi banii şi, de asemenea, sunt pasibili de închisoare de la cinci la 15 ani, potrivit Codului penal. “Curtea de Conturi va emite un document către DNA şi se va începe urmărirea penală faţă de vinovaţi”, a mai continuat avocatul Kovacs. În cursul anului trecut, deputatul Mircia Giurgiu a făcut o interpelare în Parlament, referitoare la problema radarelor. “Cred că ar trebui să avem nişte discuţii cu reprezentanţii firmei Codec pentru a vedea cum este situaţia. Nu ştiu dacă este o soluţie bună să mai trimitem şi alte interpelări Parlamentului, pentru că ar putea rămâne nerezolvate. Ideea este că legea nu a fost respectată şi ceea ce se întâmplă acum este o problemă”, a declarat Mircia Giurgiu.

Curtea de Conturi va controla primăriile

Legalitatea plăţilor făcute de primari către SC Codec Spat Srl şi către SC Benefic SRL poate fi verificată de către Curtea de Conturi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Conturi, Camelia Burlacu, nu se ştie dacă în acest an vor fi verificate toate primăriile pentru a se clarifica această problemă. “Curtea de Conturi are deja planificat pe acest an planul de control. Dacă aceste primării, care au încheiat contracte cu firmele clujene, intră în planul nostru de control, atunci se vor face controale. În cazul în care nu sunt în aria noastră, controalele se vor efectua, cel mai probabil, la anul”, a declarat Camelia Burlacu. De asemenea, potrivit acesteia, nu toate primăriile vor putea fi controlate, ci doar o parte din ele, care vor fi alese prin selecţie. La fel, Curtea de Conturi nu poate oferi încă nici un răspuns exact cu privire la legalitatea plăţilor efectuate de către primării celor două firme care au instalat radarele fixe.

Primarii sunt “legali”

Reporterii Gazetei de Cluj au încercat să  discute cu primarul comunei Izvorul Crişului, Ioan Antal, una din primăriile pe raza căreia sunt amplasate radare fixe. Totuşi, de fiecare dată când am sunat, curios sau nu, primarul Antal era plecat pe teren. Totuşi, reporterii Gazetei au reuşit să ia legătura cu viceprimarul comunei Tureni, Ileana Kolosvari, care a declarat că amplasarera radarelor fixe nu contravine cu prevederile legale şi că autorităţile locale “nu sunt vinovate, pentru că aceste radare sunt ilegale”. “Important este că s-a redus numărul de accidente, nu ne considerăm vinovaţi, nu facem nimic ilegal, iar cuvântul vinovat este un cuvânt cam greu”. Aceasta ne-a mai specificat faptul că primăria Tureni a fost dată deja în judecată şi că ei au câştigat procesul. “Dacă dumneavoastră credeţi că instanţa minte…”, a afirmat Kolosvari. Întrebată de ce primarul din Izvorul Crişului a declarat că a încălcat legea cu privire la amplasarea radarelor, Ileana Kolosvari a sărit în apărarea lui. “Am vorbit cu primarul din Izvorul Crişului şi a fost o neînţelegere. Nu a încălcat legea”, a continuat aceasta. Anul trecut, toate primăriile, printre care şi primăria Tureni, au fost amendate cu câte 5.000 lei pentru nerespectarea legii achiziţiilor publice.

Codec,  contestată la Consiliul Judeţean

În vara anului 2008, firma clujeană Codec a fost contestată la Consiliul Judeţean de către firma rivală, SC Benefic SRL, pentru amplasarea camerelor de supraveghere a traficului rutier. Firma Benefic SRL  a depus o cerere de reziliere a protocolului încheiat între firma Codec, IPJ Cluj şi Consiliul Judeţean privind atribuirea către societate a contractelor pentru montarea radarelor. Acest “război” se datorează faptului că şi firma Benefic oferă aceleaşi servicii ca şi Codec, doar că firma Codec are, în momentul de faţă, instalată camera de supraveghere în mai multe judeţe din ţară decât Benefic, şi anume în judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Vrancea, Sălaj, Bacău, Mehedinţi şi Dolj, în timp ce Benefic SRL a montat radare doar în judeţele Arad şi Sibiu.

Judeţul Dolj, la picioarele Codec

În plin scandal mediatic vizavi de problema radarelor fixe, o serie de primării din judeţul Dolj au încheiat în ultima săptămână contracte pentru amplasarea de radare fixe în judeţ. Potrivit Gazetei de Sud, aceste contracte derulate între primării şi firma Codec prevăd “acţiuni care au ca scop mărirea siguranţei rutiere şi publice, reducerea evenimentelor rutiere şi întărirea respectării regulilor de circulaţie, iar, într-o fază ulterioară, gestionarea eficientă a traficului rutier şi respectarea ordinii publice”. În cele din urmă, potrivit contractelor încheiate, 40% din încasări vor reveni primăriilor, iar restul de 60% vor aparţine firmei Codec. Mai mult, conform contractului, în cazul în care primăria nu virează la timp banii în contul firmei, edilii vor fi nevoiţi să plătească penalizări de 1% pentru fiecare zi în care primăriile întârzie cu plata banilor rezultaţi din amenzile de circulaţie.

În semn de protest faţă de radarele fixe amplasate în judeţul Maramureş, şoferii păgubiţi şi-au făcut singuri dreptate. Pentru a nu mai fi surprinşi de camerele fixe aparţinând Codec SRL, ei au recurs la metode oarecum barbare pentru a dezafecta radarul. Astfel, în decursul a câtorva săptămâni, conducătorii auto nemulţumiţi au tăiat cablul de alimentare al uneia dintre camere, i-au dat foc, iar apoi au spart respectivul radar cu o rangă.   

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.