Respectând reteta aplicata în Cluj, dar si în alte judete din tara, firma clujeana CODEC, în spatele careia se afla unii dintre cei mai bogati clujeni, vrea sa acapareze si Muresul. Purtatorul de cuvând al IPJ Mures, Livia Popa, a confirmat ca au existat „discutii avansate” între institutia pe care o reprezinta si firma Codec în vederea montarii unor radare fixe în judetul Mures. Daca autoritatile muresene vor bate palma cu Codec, asa cum s- a întâmplat si la Cluj, deci fara a exista o licitatie în prealabil, cel mai probabil, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice va aplica amenzi si în Mures. Din pacate, reprezentantul IPJ Mures nu avea cunostinta de scandalul de la Cluj, unde societatea respectiva încaseaza 49% din cuantumul amenzilor.
Livia Popa, purtatorul de cuvânt al IPJ Mures ne-a declarat ca Inspectoratul se afla în discutii cu societatea clujeana Codec, însa nu a putu preciza daca la Mures se va organiza o licitatie sau se va urma modelul Clujului, unde a existat doar un contract de colaborare între IPJ, CODEC si mai multe primarii clujene. “Pot sa va confirm ca suntem în discutii avansate cu societatea COEDC. Acum nu pot sa va spun daca se va organiza licitatie sau nu. E posibil sa fim în discutii si cu alte firme. Noi vrem sa reducem numarul accidentelor în judet”, a mai spus reprezentantul IPJ Mures. Totodata, Popa si-a manifestat mirarea când a aflat ca la Cluj, Codec încaseaza 49% din amenzi, lasând sa se înteleaga ca, la Mures, societatea poate va putea avansa asemenea pretentii.
O afacere „de zile mari”…pentru unii
La Cluj, afacerea Codec a fost pregatita înca din primavara anului 2006. Potrivit unui comunicat de presa emis de Consiliul Judetean (CJ) Cluj în 4 martie 2006, pe drumurile din judet se vor monta 100 de camere de monitorizare a traficului, investitia totala a acestui proiect ajungând la 1 milion de euro. Tinând cont de faptul ca daca în doar sase luni de zile cei de Codec au câstigat de pe urma amenzilor circa 38 miliarde de lei, beneficiile care ar putea veni de pe urma amplasarii a 100 de camere vor ajunge la niste sume impresionante. Dupa toate datele, afacerea Codec a fost pregatita la nivel national întrucât aproape concomitent autoritatile din Cluj si Bacau au anuntat ca este nevoie si se va implementa un program de monitorizare a traficului prin camere de supraveghere fixe. Coincidenta merge mai departe, astfel ca pe 4 martie 2006, biroul de presa al CJ Cluj emitea un comunicat prin care oferea ca solutie pentru reducerea numarului de accidente rutiere din judet instalarea unor radare fixe. Conform purtatorului de cuvînt al CJ Cluj, Cornelia Trif, în judetul Cluj celelalte camere de monitorizare a traficului se vor amplasa pe tronsoanele rutiere care leaga Clujul de Huedin si Dej. “Proiectul se va implementa pe tronsonul Cluj-Huedin si Cluj-Dej. Însa pe cel de-al doilea tronson nu se va putea introduce decât dupa ce se vor finaliza lucrarile de reabilitare ale acestui drum, iar abia ulterior se va alege o firma”, declara pentru Gazeta, purtatorul de cuvânt al Consiliului Judetean.

Scandal cu radare

Conform datelor statistice, în doar 6 luni, de când au aparut aceste radare fixe pe tronsonul Cluj-Napoca-Turda, valoarea amenzilor date prin acest sistem se ridica la circa 2 milioane de euro. În acest interval de timp au fost emise aproape 60.000 de procese verbale contraventionale pentru depasirea vitezei, dintre care au fost achitate mai putin de jumatate. La Cluj, protocolul dintre CJ Cluj, SC Codec si Serviciul de Politie Rutiera Cluj a fost semnat în ianuarie 2007, perioada în care au fost convocati la CJ Cluj primarii din comunele în care au fost amplasate camerele video, pentru a li se prezenta proiectul. Ulterior, SC Codec a semnat cu primariile locale pe raza carora sunt amplasate radarele un contract în care exista o clauza care stipuleaza ca unele puncte ale întelegerii sunt confidentiale. Cu toate acestea, ordonanta guvernamentala 34/2006 interzice aparitia acestui gen de prevedere contractuala. Ce se stie este faptul ca în conturile SC Codec intra 49% din valoarea amenzilor date cu ajutorul acestor camere video. Pentru gasierea acestei firme, presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara declara ca s-a facut un anunt public în presa centrala, în schimb, Alexandru Muresan, seful Serviciului de Politie Rutiera Cluj, sustinea ca societatea a fost gasita pe internet. Acest acord a fost si în atentia Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) care, prin purtatorul de cuvânt Codrin Vulcu, sustinea ca pentru aceasta întelegere ar fi trebuit organizata o licitatie publica. A urmat un control al ANRMAP care a amendat primariile locale care încheiasera contracte cu SC Codec cu suma de 5.000 lei. Acest lucru nu a contat prea mult întrucât se pare ca SC Codec va implementa în continuare acest sistem si în alte judete.

Conturi din amenzi

SC Codec SRL face parte dintr-un grup de firme (Codec Electronics Prod SRL, Codec Internet SRL si SC Codec SRL) care au ca obiect de activitate promovarea de servicii în industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii. Actionariatul acestor firme este format în exclusivitate din cei mai bogati clujeni care au avut actiuni în cadrul Astral si, momentan, principalul lor obiect de activitate se regaseste în cadrul afacerilor imobiliare sau finante. Sorin Ghite este unul dintre acesti actionari. Pâna la vânzarea Astral Telecom, Ghite a fost presedintele Consiliului de Administratie. El mai este actionar la Banca Transilvania, unde detine 1%, având interese în cadrul grupului financiar IMO Finance. Un alt beneficiar al amenzilor primite de vitezomani este Dan Pop Baldi, unul dintre fondatorii companiei de telecomunicatii Astral Telecom. Acesta este asociat cu Bela Urasi si cu Valentin Nicola, (actionari si ei în cadrul SC Codec) într-un proiect imobiliar dezvoltat în centrul orasului Cluj-Napoca. Acesta activeaza în domeniul afacerilor imobiliare prin compania sa, Terimob Invest, achizitionând cladirea de birouri City Business Center din Cluj-Napoca, administrata de catre Target Investments. La SC Codec mai este actionar si Valentin Nicola, tot fondator al TV Cablu (Astral). Si el este implicat în IMO Finance, Banca Transilvania si în alte investitii imobiliare în Cluj si Bucuresti (de ex. mini-business center în apropierea Primariei, în fostul sediu OJT). Averea lui este estimata la circa 55 milioane de dolari. Bela Urasi, un alt "proprietar" al camerelor de monitorizare a circulatiei este actionar în cadrul a doua firme de constructii si la Banca Transilvania. În sectorul imobiliar dezvolta proiecte împreuna cu Valentin Nicola si Nicolae Dan Pop Baldi. Urasi mai detine actiuni la alte doua firme de constructii, dar si la IMO Finance.

Deputatul clujean Mircea Giurgiu a înaintat o interpelare adresata ministrului Cristian David în care solicita sa i se comunice unde ajung banii încasati pentru amenzile acordate participantilor la traffic pe tronsonul Cluj-Napoca – Turda. Giurgiu ne-a comunicat faptul ca nici în present nu a primit un raspuns de la MIRA.

Meda Ion

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.