De la 1 iulie, colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie pentru cetățenii din Cluj-Napoca. Încă din prima zi, firmele de salubritate s-au făcut nevăzute, fiind astfel imposibil pentru cetățeni să respecte noile implementări legale.

Deși companiile de salubritate sunt obligate să asigure containere adecvate și mașini dedicate special pentru colectarea pe fiecare fracție în parte, sesizările cetățenilor nu au încetat să apară încă din prima zi de implementare a legii. Zonele în care au fost identificate cele mai mari probleme ale gestionării colectării selective din Cluj-Napoca sunt cartierele Mărăști, Gheorgheni și Mănăștur.

Din 1 iulie și până azi, s-au adunat zeci de sesizări din partea cetățenilor și asociațiilor de locatari care s-au arătat nemulțumiți de lipsa posibilității colectării selective. Vă prezentăm câteva dintre ele:

La asociația de locatari de pe strada Fabricii 69-71 nu au fost furnizate 4 containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Menționez că avem contract cu firma de salubritate Brantner

Pe strada Fabricii nr.1 bloc M5 nu exista posibilitatea colectarii selective”,

 Buna ziua, Vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca de la data de 1 Iulie 2019 este obligatoriu colectarea selectiva. Chiar daca vrem sa selectam selectiv nu avem unde. Firma de salubrizare nu isi face treaba pe strada Parang din Cluj-Napoca. Tomberoanele sunt aruncate, nimeni nu stie ce tomberon se foloseste pentre carton, sticla, deseu menajer, etc. Din cate stiu firma de salubrizare, trebuie sa puna containere de diferite culori, pentru a putea colecta selectiv. In schimb spatiul de depozitare este sub orice critica si se apropie de o groapa de gunoi.

 „Lipsa tomberoane „noi” (colorate) separate pentru colectare selectiva. De ieri a inceput programul si noi avem tot tomberoanele vechi. Cand se vor aduce si la noi pe strada?– Zorilor”.

Cu privire la situația problematică actuală, edilul Emil Boc a declarat:”Nu vom aplica sancțiuni cetățenilor atâta vreme cât firmele de salubritate nu au pus la dispoziție containerele. Domnul Sușurbaru i-a atenționat, le-a trimis solicitări scrie, din mai, din iunie, din fiecare săptămână. Bineînțeles, ca la tot românul, scuze: că intră legea în vigoare pentru toată țara și nu au fost pubele, producătorul nu a mai făcut față. Nu mă interesează acest lucru, din ianaurie aveau timp. Legea nu o discut. Ca să îi ceri cetățeanului responsabilitate, trebuie ca autoritatea să-și îndeplinească atribuțiile. Noi am delegat acest serviciu prin firmele de salubritate, care fac acest lucru pe bani, nu gratuit. Nu ți-au îndeplinit obligația legală, amendă”.

Emil Boc a mai anunțat și că toate firmele de salubritate care acționează pe raza municipiului Cluj-Napoca au fost amendate cu 20.000 de lei, conform prevederilor legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.