Chiar daca lansarea intreprinderii sociale destinata integrarii pe piaţa muncii a angajaţilor disponibilizaţi de la Mechel a fost anunţata cu surle şi trambiţe, elementele practice ale proiectului le pun beţe in roate instituţiilor implicate. Pana la sfarşitul verii, foştii angajaţi de la Industria Sarmei ar trebui sa inceapa producţia pentru retailerul suedez de mobilier IKEA.

Pe 16 ianuarie, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, impreuna cu ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Pop şi şeful AJOFM Cluj Daniel Don au avut prima intalnire cu sutele de muncitori disponibilizaţi de la fostul combinat Industria Sarmei, in prezent deţinut de compania ruseasca Mechel. Intalnirea de la Casa de Cultura din Campia Turzii a fost destinata lansarii proiectului pentru infiinţarea unui combinat social. Proiectul European „Intreprinderea sociala”, in valoare totala de 6,4 milioane de euro, işi propune obiectivul de a crea aproximativ 350 de locuri de munca pentru cei disponibilizaţi de la combinatul Mechel, din localitaţile Campia Turzii şi Turda.

Socoteala din targ…

Insa ulterior acestei intalniri pregatirile pentru demararea proiectului nu au mai avansat. Potrivit unor informaţii din presa clujeana, motivul pentru intarzierea demararii efective a proiectului il reprezinta faptul ca autoritaţile locale din Campia Turzii nu au reuşit sa puna la dispoziţia foştilor angajaţi de la Mechel un spaţiu potrivit pentru desfaşurarea activitaţilor intreprinderii sociale.
Potrivit directorului AJOFM Daniel Don, imobilul propus de Primaria Campia Turzii este total nepotrivit, avand in vedere ca este supraetajat şi prea mic, potrivit specialiştilor suprafaţa necesara punerii in aplicare a proiectului fiind de aproximativ 6.000 mp. Acesta este situat la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” , unitate de invaţamant care nu deţine un spaţiu suficient de mare pentru activitatea combinatului social. Pentru spaţiul in care va fi amenajata hala a fost prevazuta o suma stricta, de circa 200.000 de euro, pe doi ani.
„Iniţial ne-am orientat spre hala de la ieşire din Campia Turzii, care aparţine unui investitor spaniol. Numai ca aceasta este prea mica. Pe de alta parte, investitorul ar fi dispus sa construiasca o hala noua, care sa se plieze exact pe proiectul nostru. N-aş avea nimic impotriva, desigur, daca investitorul s-ar putea incadra in aceasta suma, de care noi dispunem pentru plata chiriei. Repet, insa, este o decizie pe care o vor lua specialiştii”, a declarat Don pentru cotidianul Ziua de Cluj.

Cine va produce la Campia Turzii

Potrivit acestuia, specialiştii la care se refera sunt reprezentanţii companiei Ves, partenerul autoritaţilor in proiectul social. ”Firma Ves este cea care recomanda tipul de tehnologie şi utilajele de care avem nevoie pentru dotarea acestei hale, avand in vedere ca angajaţii combinatului social vor lucra dupa anumite standarde, conform cerinţelor producatorului IKEA”, arata Daniel Don.
Daniel Don a mai discutat subiectul combinatului social al foştilor angajaţi Mechel in cadrul Colegiului Prefectural Cluj, care s-a intrunit la sfarşitul lunii ianuarie pentru a prezenta şi discuta proiecte in derulare sau propuse din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Munca (AJOFM). In cadrul intalnirii, Don a vorbit despre Combinatul Social de la Campia Turzii, proiect care urmeaza sa creeze locuri de munca pentru 380 de persoane. Dintre acestea 250 locuri de munca urmeaza sa fie la intreprinderea sociala şi 80 de locuri vacante pe postul de mentori ai combinatului. Totodata vor fi acordate şi alocaţii pentru transport sau pentru instruire.

Este necesara o hala

In cadrul acestui proiect cu finanţare europeana, ar trebui construita in luna august, o hala de 6.000 de metri patraţi intr-o locaţie din Campia Turzii, unde vor funcţiona doua unitaţi de producţie – una pentru metal şi una pentru plastic, aşa numita intreprindere sociala. Toata producţia provenita de la combinatul social va merge exclusiv pentru export.
Foştii angajaţi de la Sarma vor lucra pentru Ves SA, prin care indirect vor produce pentru concernul suedez IKEA. ”Aceasta firma va oferi de lucru combinatului social pentru o perioada de patru ani. Intre timp, desigur, combinatul va putea sa incheie şi alte contracte de furnizare, pentru firma De'Longhi”, a declarat directorul AJOFM.
Fiecare angajat al combinatului social va fi improprietarit cu suma de 15.000 de euro, spune Don. ”Cu aceşti bani puşi la comun, angajaţii işi vor achiziţiona utilajele necesare, conform recomandarilor firmei Ves. Comenzile IKEA sunt foarte stricte, aşa incat se impune ca şi utilajele sa respecte anumite norme”, a explicat Don.
Primarul din Campia Turzii, Ioan Hanga, susţine ca se pot oferi şi alternative la ideea plasarii intreprinderii sociale in incinta liceului tehnologic. ”Am inţeles ca spaţiul acesta din Colegiul Tehnic este prea mic. Foarte bine, daca este prea mic, eu nu am o problema. Pentru mine important este sa inceapa producţia cat mai repede, aşa incat specialiştii sa ia orice decizie, iar eu voi de acord cu aceasta”, a spus Ioan Hanga pentru sursa citata.

Diana Gabor

Nereguli la Mechel

Liderul sindical din Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, este de parere ca Sarma, aşa cum numesc localnicii combinatul, a fost cumparata pentru a fi falimentata. Pascu a subliniat ca privatizarea din 2003 s-a facut printr-un contract secretizat, iar din punctul sau de vedere ceea ce s-a intamplat in intreprinderea clujeana dupa 2003 a fost un jaf continuu cu mii de tone de fier vechi şi proceduri in dezavantajul intreprinderii.
Pascu a declarat ca sindicatul a cerut sa vada contractul de privatizare, dar a fost refuzat. ”A fost un adevarat jaf dupa privatizare. In anul 2006 am reclamat faptul ca acest contract nu a fost respectat, iar acum avem pregatite adrese catre DNA şi procurorul general pentru a verifica situaţia de la Mechel Campia Turzii”, a subliniat Pascu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.