În românia există un ONG, Comisariatul pentru Societate Civilă, care se foloseşte de însemne asemănătoare cu cele ale stemei României pentru a-i păcăli pe creduli. Prodan Grigore Ioan, autointitulat “comisarul general al Comisariatului pentru Societatea Civilă” este un avocat trimis în judecată de direcţia Naţională Anticorupţie pentru trafic de influenţă. Între timp, pe parcursul procesului, Prodan Grigore Ioan şi-a schimbat numele în Prodan Emilian.

În 2003, Grigore Ioan Prodan a înregistrat un ONG (organizaţie non guvernamentală) sub denumirea de Comisariatul pentru Societate Civilă. Persoanele care lucrează în cadrul acestui ONG se autointitulează inspectori şi comisari, ca în structurile poliţiei, iar Grigore Ioan Prodan poartă titulatura de “comisar general”. Sediul acestui ONG este în Bucureşti, clădirea are portar îmbrăcat în uniformă care te legitimează la intrare. ONG-ul profită de aceste titulaturi şi însemnele oficiale ale statului pentru a semna diferite protocoale de colaborare care sunt folosite pentru obţinerea fondurilor europene. Pe lângă aceste surse de venit, comisarii societăţii civile mai fac şi cursuri pentru cine este interesat să devină “apărător al societăţii”, dar nu pe gratis. Un curs costă între 250-500 de lei şi în urma absolvirii lui obţii o legitimaţie care nu îşi oferă nici o autoritate.
O clujeancă, proaspăt întoarsă din Bucureşti îşi povesteşte experienţa ei cu Comisariatul lui Prodan. “Am fost chemată la un aşa-zis interviu la care nu s-a întâmplat nimic altceva decât ca domnul comisar general Ioan Grigore Prodan ne-a facut o scurta prezentare a organizaţiei şi a repetat de câteva ori că avem o mare onoare de discuta cu el însuşi, mare comisar general al acestei organizaţii. Nu ni s-a specificat clar ce înseamnă să lucrezi pentru fiecare dintre cele 27 de Direcţii ale organizaţiei, ci doar că, pentru a fi admişi la training, trebuie să plătim o taxă de 250 de lei. Am plătit şi mi s-a eliberat o chitanţă la care încasatorul era Comisariatul pentru Societate Civilă. Apoi ni s-a explicat că în urma acestui training, se va face un raport de către noi, candidaţii pe job, şi dacă acest raport va fi ok, vom fi angajaţi. Insa banii nu-i vom recupera, nici dacă trecem cu bine de examen nici dacă nu luăm examenul respectiv. Acei bani se presupune că vor fi ca o garanţie, dar pentru ce anume, nu ni s-a specificat clar. Am picat acel test, nu mi s-a explicat care au fost criteriile şi am rămas şi fără bani. Am avut noroc că m-a ajutat cineva să-mi găsesc de muncă în Cluj, aşa că m-am convins de această experienţă”, spune o clujeancă care ar fi putut deveni “comisar” pentru societatea civilă. Ea mai adaugă şi că, a avut circa 10 contracandidaţi care au plătit aceeaşi taxă.

Prodan şi vrăjitoarea Sidonia

Ce nu ştia persoana păcălită de titulatura pompoasă de “comisariat” este că însuşi comisarul general a avut de-a face cu alţi comisari, dar adevăraţi, cu pistol şi insignă veritabilă.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor PRODAN GRIGORE-IOAN, comisar general al Comisariatului pentru Societatea Civilă (organizaţie neguvernamentală) şi înscris ca avocat în Baroul Bota, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată, a lui MINCĂ REMUS, MARIN SIDONIA (vrăjitoare), LIDER ANDREA-CRISTINA-THEODORA şi LIDER MIŞU în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.
“În perioada aprilie – mai 2009, inculpatul Prodan Grigore Ioan a pretins de la inculpaţii Mincă Remus, Marin Sidonia şi Lider Andrea-Cristina-Theodora suma totală de 45.000 euro şi un autoturism de lux pentru a interveni pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti şi pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a două persoane arestate preventiv.
La data de 29 aprilie 2009, Prodan Grigore Ioan a primit autoturismul menţionat de la ceilalţi patru inculpaţi.
De asemenea, în perioada aprilie – octombrie 2008, inculpatul Prodan Grigore Ioan a pretins şi primit de la un denunţător suma totală de 27.000 euro, promiţând că în schimbul banilor va interveni pe lângă lucrătorii de poliţie cu funcţii de conducere din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române şi ai I.P.J. Maramureş pentru a nu fi pus în executare mandatul de arestare emis pe numele denunţătorului. De asemenea, inculpatul a mai promis că va interveni şi pe lângă un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş care instrumenta dosarul penal în care denunţătorul avea calitatea de inculpat, pentru a adopta o soluţie favorabilă. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Prodan Grigore Ioan până la concurenţa sumei de 52.000 euro”, arată rechizitoriul DNA. Procesul se judecă şi acum la Tribunalul Bucureşti, cu Prodan în stare de libertate..

Comisarul îmbrăcat de o primăriţă

Grigore Prodan este finul lui Petre Roman, este cavaler al Ordinului Maltez şi avocat în Baroul Constituţional. Pe lângă aceste titulaturi el mai este inculpat într-un alt dosar penal, în care este acuzat că a înşelat un primar cu circa 60.000 de euro.
În acest caz este acuzat că, în perioada decembrie 2007 – ianuarie 2008, a primit 60.000 de euro şi mai multe bunuri – haine de blană, bijuterii din aur – de la edilul comunei prahovene Gorgota, Veronica Ioniţă, care era cercetat de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals material în înscrisuri oficiale şi fals intelectual, pentru a interveni la procurorul care o ancheta. Dosarul privea falsificarea mai multor testamente şi modul în care a fost reconstituit dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 250 de hectare de teren agricol şi forestier în Prahova, prejudiciul estimat fiind de 20 de milioane de euro.
Primăriţa a semnat cu Prodan un contract de asistenţă juridică, 5.000 de euro, la care se adăugau alte cheltuieli în valoare de 10.000 de euro, plus 60.000 de euro pentru a îşi folosi influenţa pe care ar fi avut-o asupra procurorului de caz.
Pentru a intra în graţiile „influentului” personaj, Veronica Ioniţă i-a făcut mai multe cadouri: un inel din aur de 18 carate marca Cellini, o brăţară de 12 grame din aur de 14 carate şi o haină din blană de nurcă. Altă dată, Veronica a mai plătit contravaloarea unor haine preoţeşti, 450 de lei, pentru un prieten de al comisarului.
Şi-a dat seama că este escrocată atunci când a văzut că bijuteriile sunt purtate de iubita comisarului general, şi nu de procurorul DNA care o ancheta.
În faţa anchetatorilor, Prodan a declarat că este nevinovat, că banii erau pentru serviciile sale avocăţeşti, că nu a luat bijuterii şi că hainele le-ar fi luat pentru a le valorifica, şi nu cu titlu de trafic de influenţă. În replică, procurorii i-au pus sechestru asigurător pe un imobil din Bucureşti. Pe parcursul proceselor în care este acuzat de diverse fapte penale, Grigore Ioan Prodan şi-a schimbat numele în Emilian Prodan şi a înfiinţat Poliţia Animalelor, un alt ONG care deţine maşini cu girofar de culoare roşie, semnalizare permisă doar instituţiilor aparţinând MAI.

Cine este Emilian sau Grigore, dar cu siguranţă Prodan?

Comisarul General este absolvent de teologie şi drept, realizator şi moderator al unor emisiuni pe Realitatea TV īn 2003. A fost distins cu Crucea Dobrogei de Centrul Ecumenic Internaţional al Bisericilor Creştine ce ţine de Arhiepiscopia Tomisului. Conform Cotidianul ”în anul 2002, poliţiştii din cadrul IJP Cluj l-au cercetat pe Ioan Grigore Prodan pentru săvārşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Acesta a fost acuzat că īn perioada septembrie-octombrie 2000 a pretins şi primit suma de 3.000 de mărci germane de la o persoană din Cluj, căreia i-a promis obţinerea de vize Schengen (după cum vedem vizele şi paşapoartele sunt o ocupaţie favorită a Cavalerilor de Malta n.n.). Prodan se prezenta drept finul senatorului Petre Roman, consilier guvernamental şi lider al unei organizaţii pentru drepturile omului. El a mai fost cercetat īn alte şase dosare penale pentru trafic de influenţă, īnşelăciune, fals intelectual, fals şi uz de fals.”(Comisariatul pentru Societatea Civilă este numele unei organizaţii nonguvernamentale īnfiinţate īn anul 2003, ca parte a „Planului de unificare şi monitorizare a ONG-urilor” iniţiat de Guvernul Năstase. Scopul neoficial al noului ONG era atenuarea presiunii crescānde la care era supusă guvernarea din partea societăţii civile. Iar ca scop declarat, „Comisariatul” īşi propune controlarea tuturor celor aproximativ 30 000 de ONG-uri romāneşti!”)

Ştefan Trandafir

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.