Comisia Europeană pregătește noi investigații privind subvențiile străine pentru echipamente eoliene din China, ce vizează cinci state europene, inclusiv România, conform informațiilor oferite de publicația Politico. În cazul României, Comisia Europeană inițiază o investigație nouă referitoare la subvențiile acordate de China în domeniul energiei regenerabile. Aceste demersuri survin în contextul semnalelor de alarmă trasate de producătorii europeni de echipamente energetice, care se confruntă cu amenințarea închiderii fabricilor și au cerut sprijin urgent la Bruxelles.

Anchetarea UE vizează turbinele eoliene din România, Bulgaria, Spania, Grecia și Franța, cu anunțul oficial urmând să fie făcut de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, într-un discurs la Princeton.

Investigația se bazează pe Regulamentul privind subvențiile străine, un nou instrument care permite Comisiei Europene să blocheze participarea la licitații pentru contracte publice, fuziuni, achiziții și chiar accesul pe piața unică pentru firmele subvenționate de guverne străine.

Deja au fost inițiate acțiuni împotriva gigantului feroviar de stat chinez CRRC, care a fost obligat să se retragă dintr-o licitație din Bulgaria, iar oferta sa este investigată pentru denaturarea concurenței loiale.

Totodată, Comisia Europeană a anunțat recent deschiderea a două investigații adâncite privind o licitație publică din România organizată de Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA. Acestea vizează posibila denaturare a pieței datorată subvențiilor străine acordate ofertanților, în cadrul unei proceduri de achiziții publice.

Producția de energie din surse regenerabile este în plin avânt, iar Uniunea Europeană se confruntă cu o invazie a importurilor chinezești, ceea ce a determinat producătorii europeni de panouri fotovoltaice să ceară sprijin urgent la Bruxelles, inclusiv prin măsuri anti-dumping și restricții comerciale. Agenția Internațională pentru Energie avertizează că dependența de China în acest domeniu ar putea fi periculoasă și că este necesară diversificarea producției și a surselor de energie regenerabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.