Comisia Europeană vrea ca statele membre să ajungă la un acord privind o listă neagră a paradisurilor fiscale, ca urmare a investigației jurnalistice care a dezvăluit metode de evaziune fiscală prin investiții offshore, a anunțat comisarul european Pierre Moscovici, relatează site-ul EU Observer.

 

Ancheta denumită Paradise Papers se bazează pe analizarea a 13,4 milioane de documente confidențiale obținute de jurnaliști de la cotidianul Sueddeutsche Zeitung și împărtășite cu organizația Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ).

Comisarul european pentru Afaceri Economice, francezul Pierre Moscovici, a cerut o procedură rapidă și credibilă în privința legislației pentru operațiuni care vizează companii și conturi offshore.

„Lista neagră trebuie să fie gata până la sfârșitul anului. În cadrul întâlnirii miniștrilor de Finanțe ai UE de la Bruxelles, Paradise Papers, Panama Papers și scandalul LuxLeaks au fost principalele subiecte. Miniștrii de Finanțe ai statelor membre UE discută sancțiunile pentru așa-numitele <zone secrete>.

Nu are niciun rost să fie doar o țară pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Cele mai recente dezvăluiri că unele companii și anumiți oameni bogați sunt gata să facă orice pentru a nu plăti impozite”, a spus Moscovici.

Comisarul european a mai precizat că propunerile Comisiei Europene de a împiedica strategiile agresive de planificare a impozitelor din partea bancherilor și avocaților trebuie să avanseze.

Sunt vizate paradisuri fiscale corporatiste din Olanda, Luxemburg, Irlanda, Malta și Marea Britanie.

Peste 120 de politicieni din aproape 50 de țări apar în documentele confidențiale obținute de jurnaliști.

Cele mai proeminente personalități implicate în acest scandal sunt Wilbur Ross, secretarul american al Comerțului, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, campionul mondial de Formula 1 Lewis Hamilton sau artistul Bono de la U2. Totodată, numele unor companii precum Apple și Nike sunt menționate în această anchetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here