După ce piloții de avion au contestat în judecată concedierea lor și au câștigat, compania aeriană WizzAir este obligată să-și reangajeze toții piloții concediați în contextul pandemiei. Decizia a venit de la Tribunalele București, Cluj-Napoca și Sibiu.

Wizz Air a concediat piloţii şi însoţitorii de zbor din România, în urmă cu exact un an de zile, la data de 14 aprilie 2020, însă concedierile au fost contestate de Asociaţia Profesională FPU România.  

Wizz Air a declarat că piloţii şi însoţitorii de zbor au fost concediaţi din cauza pandemiei provocate de virusul Covid-19, dar FPU România şi personalul destituit au considerat concedierea ilegală, deoarece compania aeriană nu a respectat legislaţia muncii în vigoare.  

„Suntem extrem de mulţumiţi de verdictul primit de membri noştri. Considerăm că soluţia primită confirmă faptul că Wizz Air s-a folosit de pandemie pentru a scăpa de piloţii şi însoţitorii de zbor cu experienţă, cu o salarizare mai mare, şi i-a înlocuit cu forţă de muncă mai ieftină. Este timpul ca Wizzair să cugete atent asupra modului în care îşi tratează angajaţii şi dorim să profităm de această ocazie pentru a invita toţi piloţii şi însoţitorii de zbor Wizz Air să ni se alăture şi să lupte activ pentru condiţii de muncă decente”, spune Mircea Constantin, preşedintele FPU România.  

Într-unul dintre verdicte, Tribunalul Bucureşti notează faptul că demiterea nu s-a bazat pe motive reale şi serioase, deoarece compania aeriană nu a reuşit să demonstreze că avea dificultăţi financiare majore.  

Printre altele, instanţa subliniază că Wizz Air a angajat după concediere nouă piloţi noi pentru acelaşi post desfiinţat în urmă cu două luni şi jumătate.  

Wizz Air a concediat aproximativ 1000 de angajaţi (19%) din totalul forţei sale de muncă în aprilie 2020, când a început pandemia Covid-19, însă a continuat să se extindă cu peste 15 baze noi, adăugând cel puţin 10 avioane noi şi ducând o campanie masivă de recrutare, conform Adevărul.

Citește și: Un clujean a câștigat în instanță anularea amenzii de 2.000 lei pentru nepurtarea măștii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.