Compania Circinus Defence, legată de afacerile lui Elliott Broidy, un om de afaceri din staff-ul lui Donald Trump, a fost dizolvată. Această firmă are încheiate cu Romarm și Ministerulul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri acorduri comerciale pentru retehnologizarea Armatei Române. Circinus este vizată de o anchetă în Statele Unite, iar potrivit presei americane, procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump.

În cursul anului 2018, compania Circinus Defence a încheiat acorduri comerciale cu Romarm și Ministerul Economiei pentru retehnologizarea Armatei Române. Acordurile comerciale (C4ISR – Command, Control, Communications, Computers and Intelligence, n.red.) vizează mai multe contracte în valoare de 200 milioane de dolari și se înscriu în programul pentru ”dezvoltarea soluțiilor moderne C4I pentru capacitățile militare ale României se adresează chestiunilor cybersecurității, ce țin de câmpul de luptă modern, urmând să interacționeze cu tehnologii moderne, inclusiv recentele achiziții de apărare antirachetă și vehicule blindate, realizate de forțele armate române”.

Compania Circinus Defence a fost înființată în 2017, însă nu a avut nicio cifră de afaceri și maxim 2 angajați. Potrivit Ministerului Finanțelor, la înființare societatea a declarat o pierdere de 364.203 lei, în următorul an a înregistrat o pierdere de 420.403 lei, iar anul trecut pierderea declarată a fost de 1.774 lei.

Firma era administrată de Alan Blaine Stone și Stanley Richard Manning (cetățeni americani), cel din urmă deținând și 1% din acțiuni alături de compania americană CIRCINUS LLC.

La jumătatea acestui an, acționarii Circinus Defence SRL au hotărât dizolvarea firmei.

”CIRCINUS LLC., o societate organizată și funcționând în conformitate cu legile din Statele Unite ale Americii, cu sediul social în 4534 Plank Road, Suite B, VA 22407-4812, Fredericksburg, Statul Virginia, S.U.A., înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. federal de identificare a angajatorului 54-2048939, reprezentată legal prin dl Stanley Richard Manning, în calitate de Administrator; și STANLEY RICHARD MANNING, cetățean american, [***nastere***] în Carolina de Nord, S.U.A., cu [***domiciliu***] emis de către Departamentul de Stat al Statelor Unite la data de 3 noiembrie 2015 și valabil până la data de 2 noiembrie 2025, (denumiți, în continuare, în mod colectiv „Asociații”), deținând 100 de părți sociale, cu o valoare nominală totală de 1.000 RON, reprezentând 100% capitalul social al CIRCINUS DEFENSE – S.R.L., o societate organizată și funcționând în conformitate cu legile din România, cu sediul social în Soseaua București-Ploiești nr. 19-21, etaj 6, Biroul R3, sectorul 1, București, România, având un capital social subscris și vărsat de 1.000 RON, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J40/7938/2017, Identificator unic la Nivel European (EUID): ROONRC.J40/7938/2017, având Codul unic de înregistrare (CUI) 37656790 (denumită în continuare „Societatea”), în conformitate cu prevederile Actului Constitutiv al Societății și ale Legii nr. 31/1990 (…), decid: Hotărârea 1: Dizolvarea și lichidarea simultană a Societății Asociații aprobă dizolvarea și lichidarea simultană a Societății, conform art. 227 alin. (1) lit. d) și art. 235 din Legea nr. 31/1990, fără numire de lichidator.

În acest scop, la data prezentei, Asociații au decis asupra tuturor demersurilor necesare pentru ca toate debitele Societății, respectiv toate obligațiile Societății față de bugetul de stat și/sau terțe persoane, să fi fost plătite anterior finalizării procedurii de dizolvare și lichidare voluntară a Societății. Asociații vor asigura stingerea integrală a pasivului Societății sau regularizarea acestuia în acord cu creditorii, înainte de finalizarea procedurii de dizolvare și lichidare voluntară a Societății”, arată una dintre ultimele decizii luate în cadrul acestei firme.

Firma este conectată la afacerile lui Elliott Broidy, un lobbyst american specializat pe Rusia și care a lucrat, printre mulți alții, cu fostul manager de campanie al lui Trump, dar și pentru o vedetă americană de arte marțiale apropiată de Partidul Comunist Rus, precum și un fost rugbyst român de performanță, Anton Pisaroglu, care a fost și consilier de securitate la firme ale lui Frank Timiș și Dragoș Dobrescu.

Retehnologizarea de 200 milioane dolari a Armatei Române rămasă în plop

La scurt timp după ce Circinus Defence a fost înființată, la 1 februarie 2018 compania americană a semnat cu Romarm și Ministerul Economiei memorandumuri de cooperare.

La data respectivă reprezentanții Circinus au susținut că scopul memorandumului este ”dezvoltarea soluțiilor moderne C4I pentru capacitățile militare ale României se adresează chestiunilor cybersecurității, ce țin de câmpul de luptă modern, urmând să interacționeze cu tehnologii moderne, inclusiv recentele achiziții de apărare antirachetă și vehicule blindate, realizate de forțele armate române”.

Am încercat să aflăm ce se va întâmpla cu acordurile comerciale, ținând cont de faptul că acum această societate nu mai există.

Ministerul Economiei a răspuns evaziv că ”Ministerulul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nu este acționar la SC Circinus Defence și nu deține informații despre activitatea acestei companii”.

Reprezentanții Romarm nu au oferit niciun răspuns până la închiderea ediției. Termenii acordurilor nu au fost făcute public nici în momentul de față, la doi ani după parafarea lor.

Alan Blaine Stone este ofițer al National Security Agency (NSA), serviciul de informații al armatei americane, a lucrat în prima parte a anilor 2000 pentru Pentagon, unde a fost adjunct pentru soluții C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) în Directoratul pentru Structurarea Forțelor, Resurse și Evaluare, precum și expert în relații internaționale pentru Divizia de Operațiuni Speciale Asia Pacific a Biroului secretarului adjunct al Apărării, responsabil cu operațiunile speciale și conflictele de mică intensitate.

Pentru o perioadă de timp, Circinus Defence a avut același sediu social unde activează și firma românească CENTRUL PENTRU SERVICII DE RADIOCOMUNICATII SRL, în acționariatul căreia se află un fost șef SRI, Sergiu Anton. În ultimii doi ani, această companie a încheiat cu instituțiile publice contracte de aproximativ 100 milioane lei.

Afacerea sprijinită pe o notă de fundamentare a Ministerului Apărării Naționale

În afară de o notă de fundamentare a Ministerului apărării nu există alte documente publice referitoare la proiectul de retehnologizare C4ISR – Command, Control, Communications, Computers and Intelligence.

Însă, nota de fundamentare respectivă este documentul care girează întreaga afacere.

”Armata României nu are în prezent un sistem de tip C4ISR (comandă, control, comunicaţii, computere, informaţii, supraveghere şi cercetare), care să permită exercitarea eficientă a comenzii forţelor, în contextul războiului modern şi al ameninţărilor actuale, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate importantă la adresa securităţii. Necesitatea unor sisteme de comandă şi control moderne, interoperabile şi protejate, la nivel tactic, operativ şi strategic corespunde atât cerinţelor naţionale de apărare şi securitate cât şi celor asociate misiunilor asumate de către România în calitate de stat membru NATO şi UE şi reprezintă un interes esenţial de securitate al României”, arată nota de fundamentare a Ministerului Apărării Naționale.

Elliott Broidy

Broidy anchetat în SUA Potrivit NY Times, autoritățile SUA au percheziționat biroul din California de Sud al lui Broidy și au ridicat documente care-l privesc de la un fost partener de afaceri și de la comitetul care a pregătit inaugurarea actualei președinții. A fost cerut și ajutorul autorităților din România pentru investigarea asociaților cu care Broidy a colaborat pentru a obține contracte în sfera informațiilor militare, a căror valoare potențială ar fi putut urca până la 65 de milioane de dolari. Ei au inculpat totodată patru persoane care au colaborat cu dl Broidy la planuri de influențare a administrației, inclusiv în favoarea unor interese din Asia, Orientul Mijlociu și Europa. Deși acuzațiile împotriva a trei dintre asociații dlui Broidy nu au legătură cu colaborarea lor cu el, cei mai mulți au fost chestionați în privința relațiilor pe care le-au avut cu americanul, conform mai multor surse apropiate anchetei pe care le citează NYT.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.