Una dintre firmele abonate la contractele cu statul a câştigat o licitaţie în valoare de peste 20 de milioane de lei, fără TVA, de la Compania de Apă Someş SA. Obiectul contractului este de furnizare a energiei electrice, iar câştigătorul licitaţiei este firma Industrial Energy SA, deţinută, prin interpuşi, de “regele SIF-urilor”, Dragoş Bîlteanu. Anul trecut, tot Compania de Apă Someş a atribuit aceleiaşi un alt contract cu acelaşi titlu pentru suma de 4.670.640 de lei. În Cluj-Napoca, Bîlteanu mai controlează prin intermediul unui SIF afacerea Arta Culinară SA pe care vrea să o transforme într-un business imobiliar.

 

La jumătatea lunii trecute, Compania De Apă Someş SA a atribuit contractul “Achiziţia de energie electrică la toate punctele de consum ale Companiei de Apă Someş S.A.” în valoare de 20.890.640 de lei, fără TVA, companiei Industrial Energy SA controlată de Dragoş Bîlteanu, supranumit “regele SIF-urilo” şi de partenerul lui de afaceri, libanezul Lakis Nabil.

În urmă cu aproximativ un an de zile, Dragoş Bîlteanu şi LAKIS NABIL, au fost puşi în libertate după ce s-au aflat în arest preventiv fiind cercetaţi într-un dosar DIICOT privitor la manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare.

Firma Industrial Energy este administrată de ILIUŢĂ REMUS şi LAKIS NABIL, ca persoane fizice, şi de firma de manageriat RES CONSTRUCT SERV SRL. Drept asociaţi se regăsesc off-shore-ul cipriot ROMENERGO HOLDINGS LTD  şi firm imobiliară AGAM DEVELOPMENT SRL, deţinută, la rândul ei, tot de un off-shore cipriot, NAZERAN ENTERPRISES LTD. Compania care a câştigat acest contract s-a desprins din cadrul firmei Romenergo, companie controlată de Gheorghe Bîlteanu, tatăl fostului şef al SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia, Dragoş Bîlteanu.

Societatea de Investiții Financiare (SIF) Banat Crișana, patronată până de curând de Bîlteanu și Nabil, a investit în iunie 2013 26,9 milioane de lei în obligațiuni Romernergo SA, companie prin intermediul căreia Bîlteanu și El Lakis dețineau 5% din acțiunile aceluiași SIF. SIF-ul a cumpărat obligațiunile în condițiile în care acțiunile Romenergo erau gajate de patru luni la o bancă. Firma cipriotă Romenergo Holdings Limited a garantat împrumutul bancar cu pachetul de 99,9% pe care îl deținea în Romenergo SA.

În aceeași perioadă, arbitrul pieței de capital anunța mecanismul prin care Romenergo acționa concentrat la SIF împreună cu altă firmă cipriotă Aktra Holdings Limited și cu afaceriștii Bîlteanu și El Lakis. Potrivit Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), cei doi controlau împreună cu cele două firme 8,95% din SIF, peste limita legală de 5%. Prin Romenergo, Bîlteanu avea conexiuni atât cu Dorin Cocoș, cât și cu Andrei Hrebenciuc. Romenergo Holding Limited a cedat în 2012 o afacerea către o firmă avocaților Nicolae Mergeani și Victor Prodan. La conducerea firmei de turism a fost numită atunci Carmen Elisabeta Drăgoi, complice cu Andrei Hrebenciuc în preluarea a 12.000 de hectare retrocedate ilegal, afacere pentru care el a fost arestat în octombrie 2014. Drăgoi a mai administrat și o afacere a fiului lui Dorin Cocoș.

 

Prejudiciu de 65,2 milioane de lei

Procurorii DIICOT au efectuat, pe 8 decembrie 2014, 31 de percheziții domiciliare în județele Ilfov și Arad și în București, acțiunea vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate care a avut ca scop obținerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crișana SA și SIF Muntenia SA București prin delapidarea acestora.

Gruparea este specializată în comiterea infracțiunilor de manipulare a pieței de capital, delapidare și spălare de bani, prejudiciul fiind de peste 62,5 milioane lei.

„În perioada 2012—2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional organizat ce a avut ca scop obținerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crișana SA și SIF Muntenia SA București, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/ traficării), fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăți nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienței acestora. În acest scop, aceștia au folosit persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare”, susține DIICOT.

De asemenea, procurorii au suspiciuni că membrii grupării s-au implicat și în operațiuni de manipularea pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013 la Bursa de Valori București.

„Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat-Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața „deal”, prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale”, mai declară anchetatorii.

Beneficiarii acestor operațiuni au fost chiar liderii grupării, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat-Crișana SA, prin deținerile directe/ indirecte peste limita impusă de prevederile legale, subliniază procurorii.

Dragos-Bilteanu

Afacerile lui Bîlteanu de la Cluj

Dragoş Bîlteanu este implicat în principalele afaceri din Cluj. Plecând de la Banca Transilvania, SIF-ul condus, până de curând, de Bâlteanu deține acțiuni importante la magazinul Central, de pe strada Regele Ferdinant din centrul orașului, la SC Arta Culinară, pe care a transformat-o în afacere imobiliară și vrea să îi mute sediul la București, sau Broker Cluj.

SC Arta Culinară a schimbat obiectul de activitate și sediul principal al firmei.

”Aprobarea retragerii de la tranzacționare a valorilor mobiliare emise de Arta Culinară SA. Aprobarea condițiilor de retragere din societate a acționarilor care nu sunt de acord cu retragerea de la tranzacționare a acțiunilor societății. aprobarea schimbării denumirii societății. aprobarea schimbării sediului social al Arta Culinară SA din Cluj Napoca str Iuliu Maniu nr 21 A la adresa București Str Calea floreasca nr 175 et 7 camera A3, sector 1.Modificarea obiectului principal de activitate din 5610 – Restaurante în 6820 Închiriere și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate și activarea  următoarelor coduri CAEI ca activitate secundară: 5210 depozitări, 6810 cumpărarea și Vânzarea de bunuri imobiliare proprii, 4110 Dezvoltare imobiliară, etc. Închirierea unor puncte de lucru al societății Arta Culinară. Revocarea Consiliului de administrație și numirea de noi membri”, se arată într-un document votat de acționarilor acestei societăți.

De altfel, înainte de cere mutarea sediului social a SC Arta Culinară, Bîlteanu a înființat SIF Imobiliare, iar cele mai valoroase participaţii au fost mutate pe SIF Imobiliare Ltd (Arta Culinară Cluj Napoca cu o valoare 27 milioane lei pe 89,45% din acţiunile firmei).

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.