Primaria municipiului Cluj-Napoca a concesionat in 8 ani 86 de terenuri pentru diverse persoane mai mult sau mai putin suspecte. Culoarea portocalie care a dominat autoritatea locala in vremea conducerii lui Emil Boc si a acolitilor sai nu a facut relatii doar cu prietenii democrat-liberali, ci si cu sotia deputatului PSD Cornel Itu, dar si cu liberalul Mircea Chertes. Un amalgam rosu-galben-portocaliu care numai Emil Boc &Co puteau sa il gireze. Gazeta de Cluj va prezinta toate terenurile concesionate de Primaria municipiului Cluj-Napoca.

Habitat pentru Umanitate a primit de la Primaria municipiului Cluj-Napoca un teren de 3.000 de mp pe strada Nadasel, avand de platit 3.000 de euro in cei 49 de ani. Contractul se poate prelungi conform legislatiei la data expirarii, acesta fiind semnat pe 02 iunie 2004.
Fundatia Copii Fericiti a primit un teren de 10.000 de metri patrati pentru 50.000 de euro.  Durata contractului este de 49 de ani, acesta fiind semnat de asemenea pe 2 iunie 2004.
Marin Marginean a primit un teren de 33,77 mp pe strada Paris, avand de platit o redeventa de 2.062 de euro pe toata durata constructiei. Contractul a fost semnat pe 1 septembrie 2004, iar acesta se poate prelungi la data cand expira.
LSH Invest este o societate care a primit 428 de metri patrati de la Primarie pentru care trebuie sa plateasca o redeventa de 14.980 de euro pentru o durata de 49 de ani. Locatia terenului este pe Calea Floresti, iar contractul a fost semnat pe 22 septembrie 2004. Societatea este detinuta de catre Sorina Marina Ciacoi si Luca Ciacoi. Societatea nu a avut activitate in ultimii ani, avand cifra de afaceri 0 in ultimii trei ani. Concesiunea aceasta a fost mutata de la o firma SC G Impex la  Luca Ciacoi, care ulterior a mutat concesiunea pe societatea sa, LSH Invest. Nu am reusit sa gasim informatii despre firma LSH Invest.
Nastasia Dranga a primit un teren de 32,5 metri patrati de la municipalitatea clujeana. Contractul a fost semnat pe 29.11.2004 si are valabilitate pe toata durata constructiei, costurile concesiunii fiind de 4.875 euro.
Regia Autonoma de Termoficare a primit si ea un teren de 32,32 de metri patrati de la institutia care o patroneaza, Primaria Municipiului Cluj-Napoca. De aceasta data concesiunea a fost facuta cu titlu gratuit, durata fiind de 49 de ani. Terenul este situat pe strada Mamaia, iar contractul a fost semnat de asemenea pe 29 noiembrie 2004.
Club Army este o alta societate care a primit un teren de 250 mp pe strada Bucium, fiind nevoiti sa plateasca 10.000 de euro pe perioada concesiunii, respectiv 25 de ani. Contractul semnat pe 12.04.2005 poate fi insa prelungit conform legislatiei la data expirarii.
Suciu Ioan si sotia Cezareana au primit pe 19 mai 2005 un teren de 6 metri patrati de la Primaria municipiului Cluj-Napoca. Contractul a fost acordat prin atribuire directa pe o perioada de 49 de ani, iar cei doi au de platit 1.350 de euro, putand prelungi actul la finalul acestuia conform legislatiei in vigoare. Terenul acestora este situat pe strada Victor Babes.
Campean Calin a primit de la autoritatile locale un teren de 352 de metri patrati pe Taietura Turcului pe care are de platit o suma similara cu cei 6 metri patrati despre care discutam anterior, mai precis 1.587 de euro. Durata contractului atribuit direct pe 2 iunie 2005 este de 49 de ani.
Philadelphia SRL este o alta societate care a primit un teren de 22 de metri patrati pe o perioada de 49 de ani. Valoarea contractului este de 1.870 de euro, iar terenul este situat pe strada Izlazului.
Agentia Regionala de Protectie a Mediului Cluj-Napoca a primit mai multe terenuri cu titlu gratuit: unul de 22,5 metri pe strada Aurel Vlaicu, un alt teren de 22,5 in Liceul Nicolae Balcescu, un alt teren de o suprafata similara pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, o alta parcela asemanatoare ca suprafata pe Dambovitei si un teren de 4 metri patrati in Piata Mihai Viteazu.
Alin Paunel Tise, fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj si actualmente senator PDL, finul primarul Emil Boc, alaturi de Gherasim Rus au primit un teren de 15,68 metri patrati pe care vor trebui sa plateasca pe o perioada de 49 de ani 1.568 de euro. Contractul a fost atribuit pe 28 iunie 2005 si are o perioada de valabilitate de 49 de ani, putand fi prelungit conform legislatiei in vigoare.
Casa Augustin SRL a primit un teren de 404 metri patrati pe strada Livezile 29 august 2005. Valoarea platita pentru acest teren este de 303.165 lei, suma platibila in 49 de ani. Contractul poate fi prelungit conform legislatiei in vigoare.
Goldprest Impex a primit in aceeasi data un teren de 505 metri patrati pe aceeasi strada. Valoarea concesiuni a fost de 81.936 euro, suma platibila in 49 de ani. Conform legislatiei in vigoare, contractul acesta se poate prelungi la data expirarii.
Regia Autonoma de Termoficare (RAT), o alta institutie din subordinea Primariei municipiului Cluj-Napoca, a primit de la oficialitatile locale un teren cu o suprafata de 97,92 metri patrati cu titlu gratuit. Parcela, situata pe Plevnei nr. 70, a fost atribuita gratuit pe o perioada de 49 de ani, iar contractul poate fi suplimentat.

Lotul Ciresilor-Caisului

15 persoane au primit terenuri mai mari de 300 de metri patrati in zona Ciresilor-Caisului, una dintre cele mai bune zone de case din cartierul Zorilor. Termenul este de aceasta data unul care pare preferential, de 99 de ani. Nistor Mircea a primit un teren de 325 de metri patrati pentru care are de platit pe toata perioada contractului 3.151 lei. Radu Rosu este un alt client al concesionarii masive a lui Emil Boc, acesta primind un teren de 333 metri patrati pentru care trebuie sa plateasca 3.233 lei.  Maria Sanpetreanu a primit un teren de 331 metri patrati pentru care va trebui sa plateasca in mai putin de 100 de ani 3.209 lei, adica 3 lei pe an. Ioan Suarasan a primit si el un teren de 322 de metri patrati pentru care trebuie sa plateasca 3.122 lei. Liliana Gheorghe a primit un teren de 300 de metri patrati prin atribuire directa pentru suma de 2.908 lei. Gheorghe Isai este o alta persoana care a beneficiat de un teren in aceeasi zona, parcela cu o suprafata de 333 metri patrati, pentru care este silit sa plateasca suma colosala de 3.233 lei. Adrian Negrutiu a primit un teren de 324 metri patrati in valoare de 3.141 lei, de aceasta data pe strada Caisului. Gabriela Mirela Abrudan este o alta persoana care a primit un teren de 335,5 metri patrati in valoare de 3.233 lei. Neculai Popescu este un alt client favorit al acestor terenuri, el primind o parcela de 300 metri patrati pe Ciresilor pentru care trebuie sa plateasca 2.908 lei. Alexandru Bojan este in aceeasi situatie, cu un teren de aceasta data de 333 metri patrati pentru care trebuie sa plateasca 3.233 lei. Vasile Cioca este o alta persoana care a primit un teren de 325 metri patrati, concesiunea fiind evaluata de primarie la suma de 3.151 lei. Iulia Avram a primit un teren de 325 metri patrati, platibil in 99 de ani cu suma de 3.151 lei. Maria Negrean este si ea pe lista favoritilor concesiunii, primind o parcela de 333 metri patrati evaluata la 3.252 lei. Augustin Craciunas a primit un teren de 322 metri patrati evaluat la 3.126 lei. Maria Itu, sotia deputatului PSD Cornel Itu,a primit si ea in aceeasi zona un teren de 313 metri patrati in valoare de 3.039 lei.
Select World este o societate care a primit in prima parte a anului 2006, mai precis pe 27 ianuarie, un teren de 80 de metri patrati pe strada Dambovitei. Valoarea concesiunii, evaluata de oficialii primariei municipiului Cluj-Napoca, este de 4.800 de lei.
Ardeal Construct este o firma apropiata PDL si lui Emil Boc care a primit o concesiune favorabila despre care Gazeta de Cluj v-a relatat anterior. Pe un teren ultra-central Radu Vlas plateste aproximativ 676 de euro pe metru patrat pentru fiecare luna de teren concesionat de la Primaria municipiului Cluj-Napoca. Cu trei metri inchiriati la comerciantii care vand in Piata Mihai Viteazu Vlas reuseste sa isi castige banii pe care trebuie sa ii plateasca lunar primariei municipiului Cluj-Napoca. Vlas sustine ca a investit 17 milioane de euro in Piata Mihai Viteazu. Acesta mai are un proiect controversat pe Calea Floresti, pentru care vecinii l-au acuzat ca a primit o autorizatie ilegala.
“Sursa de finantare (n.r pentru proiectul de pe Calea Floresti) este in curs de rezolvare. Este vorba de o banca. Vreau sa iau un credit. Valoarea proiectului este in jur de 10 milioane de euro. Se va garanta cu terenul si se va cesiona si autorizatia de construire. Nu are nicio legatura cu terenul din Piata Mihai Viteazul. Proiectul este foarte interesant ca business si de acolo pleaca interesul bancii. Chiar daca firma nu are un istoric (n.r. societatea a fost infiintata in 2007). Am depus autorizatia de mult timp, inca de anul trecut din octombrie. Au existat tot felul de suspiciuni in legatura cu intarzierea autorizatiei de constructie. A trecut de patru ori prin Consiliul Local, oricine putea sa faca reclamatii. Nu s-a intamplat nimic si a fost aprobat proiectul. Era vorba la un moment dat ca lui Moisin (n.r. Radu Moisin, fostul primar interimar) nu i-a placut PUZ-ul. Nu am reusit eu, au reusit consilierii. A fost la comisii, a fost din consiliu. Pana la urma tot raul este spre bine atat timp cat si noua nu ne-a convenit ca s-a tergiversat atat de mult. Este foarte ok. Nu mai poate fi contestat de nimeni. Vrem sa incepem chiar de anul acesta lucrarile“, a declarat anterior Radu Vlas. Un teren de 3.616 metri patrati format din trei parcele a primit Vlas in concesiune in centrul municipiului:unul de 290 de metri patrati situat pe Ploiesti nr. 6, unul de 210 metri patrati situat pe Ploiesti nr. 8 si unul de 3.116 mp, respectiv Piata agroalimentara Mihai Viteazu. Corpul de proprietate a fost concesionat pe o perioada de 49 de ani de catre SC Ardeal Construct SRL.  Durata de executie este conform prevederilor din autorizatia de construire, fara a depasi termenul de punere in functiune a intregului obiectiv, respectiv data de 1 octombrie 2007, se arata in proiectul de hotarare. Pretul concesiunii este de 110 euro/mp, adica suma totala fiind de 397.760 euro. Plata esalonata se face in maximum 25 de ani, stabilindu-se o taxa anuala de concesionare in suma de 15.910,40 euro.  “Concesionarea poate inceta prin: Expirarea duratei de concesionare, rascumparare de catre concedent, retragerea concesiunii ca urmare a rezilierii contractului, renuntare. Daca partile nu se inteleg asupra pretului rascumpararii, urmeaza a se adresa instantei de judecata”, se arata in contractul dintre parti. “Platesc lunar rate pentru terenul din Piata Mihai Viteazul. Nu se mai poate renegocia contractul cu Primaria municipiul Cluj-Napoca. Ei si-au concesionat terenul si e problema mea ce fac cu el. Ei au vrut parking si piata, acestea doua conditii erau atunci”, sustinea Radu Vlas.  
Parking Marasti este o alta concesiune suspecta facuta de Emil Boc. Societatea a primit un teren de 1.500 de metri patrati pentru care are de platit 300.000 de euro in 49 de ani. Contractul poate fi prelungit cu inca jumatate din perioada de timp cu care a fost semnat. Societatea Parking Marasti SRL este detinuta de catre Flaviu Cosmin Chertes, Mircea Lucian Chertes, Teofil Tripon, Simona Cristina Ionescu si societatile Eunicia Rotiserie si Tripstar SRL. Societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1,3 milioane de lei si un profit insignifiant de 17.282 lei. Este prima data in ultimii 7 ani cand societatea a declarat profit pe plus, insa nivelul datoriilor se ridica la 18 milioane de lei.

Faliment!

Societate controlata de controversatul lider liberal, Mircea Chertes, fost consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu, a fost, inca de la inceputul existentei sale in mijlocul mai multor scandaluri, arata un articol anterior din Gazeta de Cluj semnat de Ștefan Trandafir. Astfel, societatea care a realizat parkingul era infiintata cu doar cateva luni inainte de a participa la licitatie. Mai mult, respectiva societate avea capitalul social minim si nu a mai avut activitate. De asemenea, compania a finalizat cu o intarziere de un an realizarea constructiei, obtinand derogari din partea municipalitatii pentru a finaliza lucrarea. Mai mult, chiar daca lucrarile au fost finalizate, profitul a intarziat sa apara. Spatiile comerciale nu au fost inchiriate numai in proportie de 40 %, iar cetatenii au ”evitat” sa stationeze in parking. In aceste conditii dezastrul era aproape. In momentul de fata, administratorul companiei, Flaviu Chertes, fiul lui Mircea Chertes, a depus la Tribunalul Comercial Cluj o cerere prin care cere reorganizarea judiciara a societatii pe motiv ca societatea nu-si mai poate permite sa plateasca ratele restante, contributiile la bugetul de stat sau cele aferente contractului de parteneriat dintre SC Parking Marasti si Primaria municipiului Cluj-Napoca. In total aproape 700.000 de euro. Administratorul SC Parking Marasti a prezentat in cererea adresata Tribunalului Comercial Cluj ca din cei 4000 mp disponibili pentru inchiriere, au fost inchiriati doar 1600, chiria rezultata fiind insuficienta pentru a plati datoriile. Mai mult, acesta a afirmat ca nu mai detine bani pentru a plati restantele catre bugetul de stat, catre bugetul local sau catre ceilalti creditori.
In numarul urmator va vom prezenta restul concesiunilor lui Emil Boc &Co cu nume pe cat de interesante, pe atat de controversate…

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.