Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a aprobat în ultima şedinţă ordinară proiectul pentru aprobarea cuantumului premiilor care vor fi acordate în urma concursului de soluţii pentru ”reabilitarea zonei Mihai Viteazul din municipiul Cluj-Napoca”. Concursul se va realiza prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

Premiul I constă în suma de 40.000 de euro, contractul de proiectare şi o diplomă, cel de-al doilea va fi de 3.000 de euro, cel de-al doilea de 2.000 de euro, iar cele două menţiuni care vor fi acordate  sunt în valoare de 1.500 de euro.

Proiectul va fi implementat în baza unui parteneriat al Primăriei Cluj-Napoca cu Ordinul Arhitecţilor din România, care au realizat tema de proiectare aferentă concursului de soluţii, regulamentul de desfăşurare a concursului, vor asigura parte din secretariatul concursului şi a evaluării proiectelor, arată referatul din cadrul proiectului de HCL.

Consilierii din opoziţie au propus ca sumele acordate pentru premiile 2, 3 şi menţiuni să fie redirecţionate spre alte cheltuieli ale municipalităţii şi doar câştigătorul să ia banii. ”Mi se pare inutil să plătim pentru ceva ce nu vom folosi niciodată”, a declarat Ioana Borza, consilier local USL. De asemenea, colegii acesteia au propus ca dacă varianta retragerii acestor sume va fi respinsă, banii să fie măcar reduşi cu 75%. Ambele amendamente au fost respinse, proiectul fiind votat în varianta iniţială, propusă de OAR.

În luna ianuarie, Primăria a semnat un protocol de colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) pentru a trasa tema pentru concursul de idei privitor la modernizarea Pieţei Mihai Viteazu. “Primăria Cluj-Napoca a fost prima din România care a lansat un concurs în parteneriat cu OAR. Fiind un demers încununat de succes şi având parte de expertiza oferită voluntar de OAR, am decis să extindem activităţile cu organizarea acestui concurs, în care va domina aspectul calitativ în detrimentul dimensiunii cantitative, pentru modernizarea Pieţei Mihai Viteazu şi a zonei înconjurătoare, în perioada martie-iulie 2013. Juriul va fi format din experţi locali şi internaţionali care vor urmări găsirea unei soluţii pe termen lung de punere în valoare a ansamblului statuar şi pieţei, modernizare a spaţiului urban, optimizare a traficului”, a declarat primarul Emil Boc la momentul respectiv.

Calitatea înainte de toate

”Am agreat propunerea OAR, ca modernizarea să nu se rezume doar la scuarul din faţa statuii, ci să se extindă, şi să aibă în vederea mai multe aspecte, precum cel de modernizare urbană, integrarea Canalului Morii, utilizarea malurilor Someşului, traficul, în special din intersecţia centrală Piaţa Mihai Viteazul, chiar rediscutarea transportului în comun din zona pieţei”, a adăugat Emil Boc. Acesta a mai precizat că proiectul se va face etapizat, începând cu modernizarea pieţei propriu-zise, pentru a opri degradarea acesteia, după care, în urma finalizării concursului de soluţii se va trece la aplicarea la scară extinsă.

Fondurile pentru realizarea studiilor necesare vor fi asigurate de Primărie, iar Ordinul Arhitecţilor va oferi o expertiză. Preşedintele OAR a precizat că modernizarea acestei zone din centrul oraşului va fi realizată în două faze. Într-o primă etapă, vor fi realizate studii pentru elaborarea unui masterplan, iar în cea de-a doua vor fi detaliate spaţiile publice considerate importante pentru regenerarea întregii zone. Juriul care va analiza propunerile va fi unul compus din cinci până la şapte specialişti din mai multe domenii şi ar putea fi unul internaţional, la fel ca în cazul Centrului Cultural Transilvania.

 

Diana Gabor

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.