Gazeta de Cluj a prezentat ieri că unul dintre principalele motive pentru care Stelian Ion, fostul ministru USR al Justiției a fost demis, constă în nominalizările făcute pentru ocuparea funcțiilor de conducere din cadrul marilor parchete. Articolul poate fi citit AICI.

După demiterea lui în funcție a fost numit, intermimar, Lucian Bode, liberalul care ocupă funcția de ministru al Internelor.

Printre primele decizii luate de Bode a fost suspendarea concursului de numire a unor procurori în funcții de conducere la DIICOT, DNA și Parchetul General.

”Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, o politică crucială pentru buna funcționare a acestei instituții. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar. Am solicitat specialiștilor din minister un punct de vedere și sunt convins că structurile de specialitate ale Ministerului Justiției vor publica un anunt în acest sens”, a declarat Bode într-o conferință de presă la preluarea funcției de ministru interimar al Justiției.

În această dispută politică, CSM, chiar dacă se delimitează de orice jocuri politice, merge, totuși, pe mână liberalilor.

Potrivit unui comunicat, ”procedura (de numire a procurorilor, n.red.) a fost iniţiată intempestiv de un ministru al Justiţiei în contextul în care acesta, de-a lungul timpului, a asigurat constant opinia publică de faptul că nu o va declanşa până la reglementarea, pe plan legislativ, a diminuării importanţei factorului politic în cadrul acestor numiri”.

”Declanşarea acestei proceduri a fost dispusă în aceleaşi condiţii legale, fără a se reglementa vreo diminuare a pregnanţei factorului politic, iar această contradicţie evidentă dintre angajamente publice şi faptele asumate este de natură să arunce îndoieli legitime asupra corectitudinii scopului urmărit şi poate crea aparenţa unei politizări asumate a numirilor procurorilor de rang înalt, cu consecinţe iremediabile pe planul încrederii în activitatea desfăşurată de aceştia”, se mai arată în comunicatul care poate fi citit integral AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here