Ioana Maria Vlas a fost condamnata, vineri, de Tribunalul Bucuresti, la opt ani de închisoare pentru înselaciune în dosarul Fondului National de Acumulare (FNA), instanta constatând, totodata, prescriptia pentru fals în înscrisuri sub semnatura privata.
Instanta i-a interzis Ioanei Maria Vlas anumite drepturi pe o perioada de cinci ani dupa executarea pedepsei. Totodata, Tribunalul Bucuresti a constatat prescrierea faptei de fals în înscrisuri sub semnatura privata în forma continuata. În cazul Ioanei Maria Vlas, instanta a dedus din pedeapsa aproape cinci ani, perioada în care aceasta a stat în arest preventiv, respectiv din 14 octombrie 2003 pâna în 7 aprilie 2008. Nicolae Popa a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru complicitate la înselaciune si i-au fost interzise drepturile pe o durata de sapte ani dupa executarea pedepse. Totodata, Tribunalul Bucuresti a decis ca pedeapsa complementara degradarea militara. Gavril Batrân, acuzat de înselaciune si fals în înscrisuri sub semnatura privata, a fost achitat. Instanta i-a obligat pe Ioana Maria Vlas, în solidar cu SOV Invest, si pe Nicolae Popa, în solidar cu SC Gelsor, sa plateasca investitorilor FNA sumele actualizate cu indicele de inflatie calculat din luna mai 2000 pâna la data platii efective. Tribunalul Bucuresti a mentinut masura asiguratorie a popririi asupra conturilor SC SOV Invest SA.
Magistratii Tribunalului Bucuresti au mai constatat ca Unicredit Tiriac Bank, CEC si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu au calitatea de parti responsabile civilmente în cauza, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare nu are calitate de parte civila. Totodata, instanta a respins pretentiile civile formulate de Asociatia Nationala a Investitorilor Fondului National de Acumulare (ANI-FNI). Instanta a obligat-o pe Ioana Maria Vlas sa plateasca, în solidar cu SC SOV Invest, 50.000 lei cheltuieli de judecata. Totodata, Nicolae Popa va trebui sa plateasca, în solidar cu SC Gelsor SA, 200.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cheltuielile judiciare referitoare la Gavril Batrân ramân în sarcina statului. Sentinta Tribunalului Bucuresti poate fi atacata în termen de 10 zile la Curtea de Apel Bucuresti. În dosarul FNA, Ioana Maria Vlas a fost acuzata de înselaciune pentru ca, în calitate de presedinte al SC SOV Invest, în perioadele 1 aprilie-1 decembrie 1999 si 1 martie-20 aprilie 2000, prin mijloace frauduloase, ar fi indus si mentinut în eroare 13.200 de investitori la Fond, carora le-ar fi produs o paguba de peste 25 de miliarde de lei vechi (2,5 milioane de lei noi), calculata la nivelul anului 2000.
În perioada 1 aprilie-1 decembrie 1999 si 1 martie-20 aprilie 2000, în mod repetat, pentru inducerea în eroare a investitorilor FNA, ea ar fi redactat si semnat 28 de raportari fictive referitoare la valoarea unitatii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) si le-ar fi adus la cunostinta investitorilor prin mass-media.
Initial, în dosarul FNA au mai fost trimisi în judecata Sorin Ovidiu Vântu si Liviu Istrate. Vântu fusese acuzat de instigare si participatie la abuz în serviciu în forma calificata. În iulie 2004, Tribunalul Bucuresti a decis ca faptele lui Sorin Ovidiu Vântu în dosarul FNA sa fie reanalizate si completate de procurori, iar Ioana Maria Vlas sa fie judecata în continuare. Aceasta solutie a trezit suspiciuni cu privire la legalitate, însa Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a sesizat. (A.M.)
FNA a fost lansat, în 11 ianuarie 1999, de societatea financiara SOV Invest (administratorul Fondului National de Invetitii) si si-a întrerupt activitatea în luna mai 2000, în urma prabusirii FNI. În 23 martie 2006, Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la sapte ani de închisoare în dosarul privind Fondul National de Acumulare. Totodata, acesteia i-au fost interzise si drepturile civile pe o perioada de doi ani dupa executarea pedepsei. În acelasi dosar, Nicolae Popa a fost judecat, în lipsa, si condamnat la 18 ani de închisoare, fiindu-i interzise drepturile civile pe o perioada de cinci ani dupa executarea pedepsei. Gravil Batrân a fost condamnat la doi ani de închisoare, în cazul sau schimbându-se încadrarea juridica a faptelor din infractiunea de înselaciune cu consecinte deosebit de grave, în cea de neglijenta în serviciu. Instanta îi obliga pe Ioana Maria Vlas si Nicolae Popa, în solidar cu partile reponsabile civilmente, SC SOV Invest SA, Banca Comerciala Ion Tiriac, CEC, SVM, Gelsor SA si Comisia Nationala de Valori Mobiliare, la restituirea sumei de 40,4 miliarde de lei vechi catre 13.200 de investitori la FNA si catre statul român reprezentat prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare Bucuresti.
justitia romana merita bila neagra ,subiectivitatea unor procurori datorita coruptiei
este un pericol pentru fragila democratie
cand se vor recupera banii de la fni??? eu astept de 2 ani aproape si ma tot amana…deja am investit aproape suma investita in avocatii!!!!!!marlanie pe fata