O fostă rezidentă de la o clinică din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Cluj acuză conducerea unității că programul de gardă în care sunt incluși medicii rezidenți este realizat fără respectarea legii.

”Am dorit să împărtășesc această poveste încă de la prima zi în care am pășit în acea clinică, dar nu am putut să o fac de teama consecințelor. Acum însă, sunt liberă să o fac și cred că dacă dezvălui aceste lucruri aș putea să îi ajut pe colegii rămași acolo. Din 2014, multe dintre clinicile de specialitate din cadrul spitalului nu au un program oficial de gardă, iar gărzile sunt acoperite de clinica de medicină internă. Însă, acest lucru este doar pe hârtie! În practică, spitalul obligă rezidenții să facă gărzile ilegal, fără un specialist supervizor, fără echipament în caz de urgență sau medicamente. Organizarea este făcută intern de către șeful rezidenților în fiecare lună, iar acum medicii specialiști cer ca lista să fie postată pe grupurile de WhatsApp ale clinicilor în fiecare lună. Singura problemă este că legea interzice medicilor rezidenți să facă acest lucru nesupravegheați deoarece le lipsește dreptul de liberă practică!

Și numai Dumnezeu știe ce s-ar întâmpla dacă vreun pacient ar avea vreo problemă serioasă, iar în urma unor acuzații de malpraxis un procuror sau un judecător ar trebui să investigheze. Ce s-ar întâmpla cu acel rezident? Ar fi găsit vinovat că și-a exercitat meseria fără să aibă acest drept! Credeți că l-ar asculta cineva când ar spune că ”așa a fost pus să facă de către șefi” ?!

Șefii spitalul nu își fac griji și cu siguranță vor nega cu nerușinare că acest lucru se întâmplă de fapt. A existat cândva o tentativă a rezidenților de a se organiza și a lupta împotriva spitalului, dar conducerea spitalului a recurs la intimidarea lor și aceștia au renunțat. Nu în ultimul rând, toate clinicile de la SCJU au gărzi, chiar dacă sunt listate doar câteva secții cu linie de gardă. Chiar și clinicile care au linii de gardă trebuie să facă mai multe linii decât ar trebui, totul neplătit. Și singurul vinovat este managementul spitalului, deoarece doresc să reducă costurile cu personalul și să oblige specialiștii și șefii clinicilor să impună acest lucru rezidenților”, arată o sesizare trimisă de rezindenta care vrea să își păstreze anonimatul pe adresa redacției.

După 30 de zile de la publicarea acestui articol, conducerea Spitaului Județean de Urgență Cluj-Napoca a reușit să formuleze acest răspuns:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.