La jumătatea lunii trecute, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a semnat un contract cadru în valoare de peste 21 de milioane de euro cu două firme, Grădinariu Import Export și Deltamed, pentru un container care asigură suportul logistic în cadrul intervențiilor. După 10 zile de la semnarea acordului cadru, IGSU a încheiat cu firma clujeană Deltamed un contract de 5,3 milioane de euro. Patronii firmei Grădinariu Import Export au legături de afaceri cu Stelian Ilie, un fel de ”mini-Sebastian Ghiță”, conectat la business-urile lui Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea lui Ion Iliescu. Firma Deltamed îi aparține lui Dan Vasile Gorgan, una dintre cunoștințele lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

La mijlocul lunii trecut, IGSU a acordat contractul cadru ”Container suport logistic al intervenției cu echipamente individuale de protecție” asocierii formate din firmele Grădinariu Import Export și Deltamed. Valoarea lui se situează între 21.298.000 și 21.773.200 de euro, fără TVA. După 10 zile de la încheierea lui, Deltamed a semnat cu IGSU primul contract subsecvent în valoare de 5.316.300 de euro.

IGSU face această achiziție în contextul în care, la jumătatea acestui an s-a încheiat proiectul european Multirisc în cadrul căruia Inspectoratul a cumpărat tipuri similare de containere pentru intervenții în valoare de 160 de milioane de lei. Și în cadrul acestui proiect, una dintre firmele cu care IGSU a încheiat contracte este Deltamed. Firma clujeană a primit peste 10,4 milioane de euro pentru furnizarea unei autospeciale.

Dacă până acum, cei de la Deltamed câștigau majoritatea licitațiilor fără a avea nevoie de parteneri, în ultimul timp, marile contracte sunt semnate în cadrul unor asocieri.

Contractul cadru menționat anterior a fost câștigat în tandem cu firma Grădinariu Import Export. Societatea este unul dintre sponsorii PSD.

În 2013, societatea Grădinariu Import Export s-a asociat cu SC Mira Telecom pentru câștigarea unui contract de 1,3 milioane de euro. Patronul Mira Telecom, Stelian Ilie, este un fel de ”mini Sebastian Ghiță”, un personaj controversat care a fost implicat în scandalul ”detectoarelor de bombe”, niște dispozitive controversate care ar trebui să detecteze de la distanță substanțele explozibile. Însă, în cele mai multe cazuri, acestea s-au dovedit a fi nefuncționale, cauzând și pierderi de vieți omenești în teatrele de război din Irak și Afganistan. Pentru vânzarea lor, Stelian Ilie s-a asociat cu James William McCormick, un personaj controversat care a fost și arestat pentru implicarea lui în această afacere. Cei doi au încheiat cu Guvernul irakian un contract în valoare de 85 de milioane de dolari. Detectorul ADE 651 este vândut de compania ATSC, care este partener al Mira Telecom SRL, firmă care a produs componente ale dispozitivului și s-a ocupat de comercializarea lui.

În final, McCormick a primit o condamnare de 10 ani de pușcărie după ce a fost judecat în instanțele britanice pentru implicarea lui în această afacere.

Stelian Ilie face parte din cercul apropiat al lui Gabriel Naghi, fostul șef al SPP până în 2005.

Generalul Gabriel Naghi a fost comandant de pluton înainte de Revoluție, iar implicarea sa în evenimentele din decembrie 1989 a avut un succes atât de mare, încât revoluționarii l-au înscris într-un loc de frunte pe lista celor care au încercat reprimarea revoltei populare.

Pe 26 decembrie 1989, Naghi a fost unul dintre cei patru ofițeri MApN care s-au oferit să formeze prima garda a președintelui Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu. Ulterior a ajuns șef al SPP, funcție pe care a ocupat-o până în 2005.

Suveică cu SRI

De altfel, și Deltamed a făcut afaceri în colaborare cu Mira Telecom în cadrul proiectului „Sustenabilitate, Mobilitate, Accesibilitate în Regiunea Transfrontalieră Constanţa – Dobrich – Infrastructură de Transport” pe care firma clujeană l-a câștigat în asociere cu societatea Mira Telecom.  

Unul dintre acționarii firmei Mira Telecom, Dragoș Băsmăluță, este asociat într-o altă firmă, abonată la contracte pe bani publici, cu fiica fostului director adjunct al SRI, generalul în rezervă Dumitru Zamfir, poreclit și “Timpanul”, condamnat, între timp, la închisoare cu suspendare. MIRA Telecom a primit, în perioada 2007-2017, sute de contracte de la instituțiile statului. 57 dintre acestea, consemnate pe SEAP, au avut drept clienţi nu mai puțin de 30 de instituții publice, iar valoarea acestora se ridică la 60 de milioane de euro.

Firma Deltamed este patronată de  GORGAN VASILE DAN (acționar majoritar), TOPARCEAN RAZVAN ADRIAN, GAVRILA GEORGETA DANIELA, OSAN DAN IOAN și OSAN GEORGE MIHAI. Administratorii firmei sunt Topârcean și Gavrilă. Potrivit Ministerul de finanțe, anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de aproape 71 de milioane de lei și un profit de doar 2,3 milioane de lei

Firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanțe și aparatură medicală de specialitate, a câștigat contracte de zeci de milioane de euro de la stat. Între 2010 și 2012, SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. La data respectivă, Ministerul sănătății a cumpărat centre mobile pentru recoltarea sângelui în valoare de peste un milion de euro. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan. Ulterior, ambulanțele furnizate de Deltamed au ajuns să fie folosite de fundația Crucea Roșie, din care făcea parte și Mihaela Geoană în calitate de membru onorific.

Tehnică militară pentru Africa

Un alt partener cu care firma Deltamed câștigă licitații este societatea Stimpex, condusă de o ”suveică” în care sunt prinși fii de generali, asociați de-ai lui Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe în Guvernul Boc, precum și un fost ”locotenent” de-a lui Sorin Ovidiu Vântu. Acționariatul companiei Stimpex este format din  ISTRATE MARCEL, TOROIPAN CRISTIAN, STAMATOIU ISIDOR, CHIVU COSTEL, MOLDOVAN VASILE, SIMA MIHAI LAURENTIU, CRANGANU NICOLAE, CHIRCU GEORGE, GALITA GABRIEL GHEORGE și PRODEA AUREL, iar administratori sunt ISTRATE MARCEL.  MARIN STEFAN și ISTRATE VLAD CONSTANTIN.

Totoipan se află în sfera de influență a lui Sorin Ovidiu Vântu, prin legătura lui cu locotenentul lui SOC, Ovidiu Luca. Toroipan este asociat cu Luca în cadrul SC Global Video Media SA și firma PSV Company SA, o altă societate aflată în sfera de influență a lui Vântu. Anul trecut, Liviu luca a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul Petromservice. Potrivit unor informații, Cristian Toroipan ar fi verișorul soției lui Liviu Luca.

Unul dintre administratorii de la Stimpex, Marin Stefan, este acționar și administrator la SC ROM OFFSET MANAGEMENT & PRODUCTION SRL, o companie la care Bogdan Ceaușelu este acționar majoritar. Cel din urmă este fiu de general și împreună cu fostul ministru Sebastian Vlădescu au făcut afaceri cu furnituri militare. La sfârșitul anilor 90, Bogdan Ceauselu, Otto Breuer si Sebastian Vlădescu s-au asociat în cadrul firmei Boss Exim Trading Group SRL, care acum este radiată. Breurer este general în rezervă și a fost director adjunct al Canalului Dunăre – Marea Neagră pe vremea lui Ceausescu. Cei trei au exportat tehnică militară românească în Africa. De asemenea, Breuer a făcut o serie de afaceri și în Kuweit, unde a fost detașat ca ca militar activ pentru a ajuta la stingerea incendiilor de la sondele petroliere.

BOX

Gorgan se leapădă de prietenia cu Arafat

Potrivit reprezentanților Deltamed, ”se reia obsesiv temă unei ”prietenii de decenii’’ care i-ar lega pe ”cei doi foști colegi de studenție”, respectiv pe d-nul dr. Arafat și dl. Gorgan, fondatorul Deltamed. Nu doar că nu au fost colegi de facultate, cei doi nu au fost nici măcar colegi de Universitate, unul absolvind Universitatea de Medicină și Farmacie (în acea perioadă Institutul Medico-Farmaceutic), celălalt Universitatea Babeș-Bolyai ! Nici măcar anii de studenție nu li se suprapun decât parțial. O simplă verificare printre foștii colegi de facultate și prieteni din acea perioadă ai celor doi ar arăta foarte rapid că ambii aveau alte cercuri de prieteni. Nici un jurnalist însă nu a dorit să facă o astfel de verificare, preferând să intoxice prin preluarea poveștii cu ”prietenia din studenție”. Legătura dintre cei doi este una strict profesională, fără nici o componența personală, așa cum o relație de prietenie ar trebui să aibă.

BOX

Un general de contrainformații pus șef la IGSU

În funcția de șef al IGSU a fost numit generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi. În noiembrie 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a stabilit că Dan-Paul Iamandi a fost recrutat de organele de contrainformații militare „pentru încadrarea informativă a militarilor în teren și a cadrelor din unitatea să „în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplină militară””. Potrivit CNSAS, Iamandi a folosit numele conspirativ „Ioan Popă”, dar nu a semnat un angajament și nici nu a transmis informații către Securitate, astfel că nu i se poate atribui calitatea de colaborator sau lucrător al Securității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.