Kovesi a precizat că DNA este prima structură de parchet care a aplicat confiscarea extinsă, precizând că în acest an Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o soluţie definitivă în cazul unor bunuri imobile aparţinând unor inculpaţi trimişi în judecată pentru corupţie.

Kovesi a mai spus că în cadrul DNA trebuie să existe o structură specializată de investigaţii financiare, complementară celor care realizează urmărirea penală pentru fapte de corupţie şi care să realizeze profilul financiar al persoanei cercetate.

Codruţa Kovesi a spus, la conferinţa internaţională cu tema „Confiscarea extinsă: cât recuperăm?”, că pentru a realiza scopul legii penale este esenţial ca infractorii să nu beneficieze de profiturile obţinute, precizând că numai prin confiscarea acestor sume persoanele tentate să săvârşească infracţiuni sunt descurajate de la astfel de fapte.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a precizat că într-un studiu realizat într-un stat european se arată că infractorii acceptă mai uşor să stea în închisoare decât să piardă bunurile dobândite ilicit.

„Un sistem eficient de recuperare a bunurilor contribuie, în acelaşi timp, la creşterea încrederii publicului în justiţie, din această perspectivă fiind important ca o persoană condamnată pentru corupţie să nu îşi păstreze averea dobândită prin infracţiuni. În plus, sumele confiscate pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat în această perioadă”, a mai spus Kovesi.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că instanţele au dispus, în 2012, în dosarele instrumentate de DNA, recuperarea de produse obţinute în urma unor infracţiuni în valoare totală de peste 107 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.