Conform Wikileaks, suntem spionati de guvern

Instrumentele hardware si software folosite pentru a spiona erau, pana nu demult, accesibile doar serviciilor secrete si organizatiilor de profil, insa la momentul actual au devenit accesibile tuturor. Mai mult, conform ultimelor dezvaluiri ale site-ului specializat in publicarea documentelor secrete Wikileaks, guvernele mai multor tari achizitioneaza produse de spionaj pentru a intercepta convorbirile si mesajele propriilor cetateni, incalcandu-le astfel dreptul fundamental la secretul corespondentei.

Spionati de catre propriul stat si nu numai

Site-ul Wikileaks si-a reluat activitatea suspendata in luna octombrie datorita lipsei de fonduri, facand publice noi informatii clasificate, de aceasta data despre guvernele care-si spioneaza proprii cetateni. Julian Assange, fondatorul site-ului, a anuntat intr-o conferinta de presa publicarea a sute de documente provenind de la 160 de companii specializate in furnizarea de echipament software si hardware pentru spionaj. Acesta a aratat faptul ca guvernele lumii sunt preocupate cu ascultarea convorbirilor si interceptarea mesajelor propriilor cetateni, aducand in acest sens probe de la firmele a caror clienti sunt respectivele state. "Interceptarea in masa a populatiei nu este doar o realitate, este o noua industrie secreta care se extinde in 25 de tari", anunta WikiLeaks pe 1 decembrie, numindu-si noua serie de dezvaluiri despre “Spy Files” ( n.r dosarele de spionaj). Wikileaks adauga faptul ca “160 de firme din intreaga lume vand, absolut legal si in vazul tuturor, instrumente sofisticate, cursuri de pregatire, virusi si programe informatice pentru spionaj. Clientii lor sunt guvernele si serviciile secrete din intreaga lume, iar tintele sunt de cele mai multe ori civile”.
Produsele si serviciile achizitionate de catre respectivele state fac posibila monitorizarea istorie navigatiei pe internet a celui vizat, ascultarea telefoanelor, infectarea computerelor cu virusi de tip troian, analiza si identificarea vocii, monitorizarea sms-urilor sau chiar urmarirea prin GPS. Cu alte cuvinte, toate datele ceea ce pana nu demult erau considerate personale si confidentiale, pot acum fi stocate de catre stat sau de catre organizatiile interesate.

Mobilul si scopul valului de spionaj

Odata cu atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, interferentele in viata personala a cetatenilor mai multor state au fost motivate pe ideea sigurantei nationale si a prevenirii terorismului. Cu toate acestea, in spatele spionarii propriilor cetateni, exista si alte motive, mai putin de securitatea si mai mult practice sau patrimoniale, cum ar fi aflarea preferintelor cetatenilor pentru o mai buna incadrarea  a acestora intr-o anumita categorie de consumatori. Usurinta cu care este monitorizata viata personala a unui cetatean este data, conform Wikileaks, si de faptul ca exista o lacuna legislativa la nivel national si international, care permite mai multor firme sa produca si sa distribuie echipamente de spionaj, practic oricui dispus sa le achizitioneze.
"Aceasta industrie este, practic, nelegiferata. Agentiile secrete, fortele militare si de politie sunt capabile sa intercepteze in liniste, in secret si la nivel de masa convorbiri telefonice si sa preia controlul asupra computerelor, fara ajutorul si nici cunostinta furnizorilor de telecomunicatii", scriu cei de la WikiLeaks.

Chiar daca principalii clienti sunt statele occidentale, cum ar fi Germania de exemplu, unde interceptarile pe internet sunt legale, firmele specializate in domeniu nu se sfiesc sa-si vand produsele si altor organizatii, printre care mari corporatii sau chiar regimuri dictatoriale. De amintit in acest sens faptul ca un ultim document publicat de Wikileaks in colaborarea cu site-ul francez qwni.fr, a dezvalui faptul ca firma franceza Amesys a livrat sisteme de spionaj fostului lider libian Muammar Gaddafi, prin care acesta ar fi spionat email-urile a sapte opozanti libieni aflati in exil.  "Publicam astazi peste 287 de dosare care arata realitatea unei industrii de supraveghere la scara mare – o industrie care vinde echipamente atat democratiilor, cat si dictaturilor pentru a spiona populatii intregi" arata Julian Assange pe 1 decembrie la conferinta de la Londra. In plus, printre cele peste 1100 de documente publicate pe site, se arata faptul ca produsele de monitorizare si spionaj al unei companii americane au fost folosite de catre guvernele din Siria si Burma, existand motive serioase pentru a crede ca si in Europa de Est se foloseste tehnologia respectiva.  Revolutiile care au rasturnat dictaturi si regimuri in lumea araba au determinat unele state semitotalitare precum China, Iran sau Bahrain sa devina un client fidel al firmelor de spionaj americane, in incercarea de a opri orice initiativa care ar putea incepe pe internet.

Solutiile de spionaj, disponibile pentru toata lumea

Chiar daca principalii clienti ai produselor si serviciilor de spionaj sunt guvernele si serviciile de informatii, mai nou, oricine poate avea acces la tehnologiile respective. Producatorii de sisteme pentru spionaj  au propriile lor targuri anuale dedicate, unde se intalnesc fara vreo restrictie, pentru a-si etala gama de produse. Orase precum Washington sau Praga au devenit adevarate “mecca” ale producatorilor pentru a organiza respectivele  targuri, la care participa mereu reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale ale diferitelor state, iar prin intermediari tehnologia poate ajunge la tari precum ar fi Siria, Iran sau Coreea de Nord.   

Nu doar datele provenite din computerele personale sau conversatiile telefonice pot fi interceptate. Posesorii unui telefon smartphone pot “transmite” fara voia lor mult mai multe informatii, fara macar sa stie ce face propriul terminal. Nu de mult timp, un dezvoltator de aplicatii pentru sistemul de operare Android dezvoltat de catre Google, a dezvaluit ca majoritatea telefoanelor inzestrate cu Android contin programul informatic Carrier Iq, care monitorizeaza practic toate actiunile utilizatorului terminalului, transmitand date precum fotografiile luate, pozitia geografica prin GPS, ce tasteaza sau ce vizioneaza, precum si istoria de pe internet. In urma cu putin timp, reprezentantii Google au consimtit faptul ca programul respectiv ruleaza in secret pe telefoanele Android, transmitand  date chiar si atunci cand telefonul nu este conectat la reteaua mobila.

In aceeasi ordine de idei, site-ul WikiLeaks sustine ca unele firme specializate precum SS8 din SUA, Hacking Team din Italia sau Vupen din Franta fabrica virusi de tip troian, care preiau controlul asupra computerelor sau smartphone-urilor precum iPhone, Blackberry sau pe sistem Android, si inregistreaza absolut tot, de la miscarile proprietarului, pana la imaginile din camera unde se afla acesta.

Sabin RIPAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.