Consilierul judeţean Rareş Rusu a atras atenţia asupra proiectului de acordare a unui spaţiu, în mod gratuit, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj. Alături de acesta, consilierii din opoziţie par să fie de acord că rapoartele de activitate ale instituţiei nu au fost suficiente pentru a justifica sumele care îi sunt alocate anual, astfel că proiectul a fost respins.

„Nu înţeleg pe ce se cheltuiesc 300.000 lei anual. Această instituţie consumă bani şi ocupă un spaţiu la Consiliul Judeţean Cluj, dar nu dă nici un rezultat”, a arătat consilierul judeţean PDL Rareş Rusu. Acesta a fost susţinut de colegii săi, care au votat împotriva proiectului. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu a cerut unui reprezentant al Eco Metropolitan să dea lămuriri consilierilor din opoziţie.

Ana Maria Mureşan, economistul Eco Metropolitan a precizat că există un raport al activităţii asociaţiei predat în septembrie, la solicitarea CJ. „În ceea ce priveşte obiectul de activitate al Eco Metropolitan, noi elaborăm documentaţia de atribuire pentru caiete de sarcini serviciul de colectare şi transport pentru deşeuri”, a precizat economistul. Explicaţiile nu au fost suficiente pentru consilierii PDL, care s-au arătat nemulţumiţi că şeful instituţiei, care are sediul în aceeaşi clădire, nu s-a deranjat să coboare ca să face aceste precizări.

 

Spaţiu gratuit din parte CJ

Referatul CJ arată că prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 48/2009 s-a aprobat participarea Judeţului Cluj la înfiinţarea „Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj”. Scopul asocierii îl reprezintă realizarea proiectului de interes comun „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj”, arată acelaşi act.

„Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj a solicitat prin adresa nr. 476/2013, înregistrată la sediul Consiliului Judeţean Cluj cu nr. 21335/2013, acordarea dreptului de folosinţă cu titlu gratuit pentru spaţiul situat în municipiul Cluj-Napoca, b-dul 21 Decembrie 1989 nr. 108, judeţul Cluj, întrucât sunt în imposibilitatea desfăşurării normale a activităţii specifice, problemele legate de necesitatea unui sediu mai mare decât cel în care îşi desfăşoară în prezent.

Imobilul compus din 4 încăperi în suprafaţă de 57,24 mp şi dependinţe cu suprafaţa de 9,59 mp are în prezent destinaţia de birouri, fiind adecvat desfăşurării activităţii în bune condiţii a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj.

Având în vedere importanţa activităţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj, se impune darea în folosinţă gratuită acesteia a spaţiului menţionat, în vederea continuării activităţii, pentru o perioadă de 10 ani”, arată proiectul de hotărâre al CJ.

 

Angajaţi de vază din istoria CJ

Recent Gazeta de Cluj scria despre o angajare cel puţin interesantă. Măriuca Pop, fostul secretar al judeţului, din timpul mandatului lui Marius Nicoară, a fost angajată ca şi consilieri juridic. Aceasta s-a pensionat, dar a decis să revină în structurile administraţiei locale, fiind înscrisă la un concurs la care a câştigat graţie experienţei sale.

“Aveam nevoie de o persoană cu multă experienţă. Vor fi şi sunt probleme dificile din punct de vedere juridic. Am optat pentru o persoană care are şi experienţă. Noi nu am pus condiţii de vechime pentru ca să poată participa şi jurişti care nu au vechime deosebită. S-a optat pentru doamna Pop, care având experienţa atâtor ani în spate a convins comisia”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Septimiu Sânmărghiţan directorul Eco-Metropolitan Cluj Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară din decembrie 2012.

Amintim că numele Măriucăi Pop a fost legat de scandalul atribuirii terenului de lângă Univers T firmei Iulius Group, deţinută de liberalul Iulia Dascălu. Chiar nepoata acesteia a fost avocata omului de afaceri, iar contestaţiile depuse în instanţă de firma concurentă, Polus, condusă de Arpad Paszkany, au degenerat până la procesul de şantaj şi sprijinire de grup infracţional organizat, de care patronul CFR a fost achitat definitiv şi irevocabil.

 

Bani de la toate administraţiile

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj a fost constituită de către Consiliul Judeţean împreună cu cele 81 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Cluj în vederea unei optime gestionări a problematicii deşeurilor din judeţ. În funcţia de preşedinte al Asociaţiei a fost ales preşedintele CJ, Horea Uioreanu, în timp ce membri ai Consiliului Director sunt Emil Boc şi Costan Morar, primarii municipiilor Cluj-Napoca şi, respectiv, Dej.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj are drept principal obiectiv implementarea şi monitorizarea derulării proiectelor de investiţii în infrastructura tehnico-edilitară aferentă Serviciului de salubrizare a localităţilor, inclusiv realizarea investiţiei corespunzătoare proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Cluj”, prin accesarea de fonduri europene.

CJ a virat acesteia nu mai puţin de 75.762 de lei, adică aproape 18.000 de euro, suma fiind doar în contul municipiului Cluj-Napoca, celelalte oraşe ale judeţului fiind trecute cu diferite sume ca şi contribuitori la bugetul instituţiei: 14.000 de lei pentru Turda, 9.500 de lei pentru Dej, 6.500 de lei pentru Câmpia Turzii, în funcţie de numărul de locuitori. Fiecărui locuitor îi revine o obligaţie de 0,15 lei faţă de ADI.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.