Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca par a fi adevărați maeștri ai echilibrului: cu o mână decid soarta clujenilor, iar cu cealaltă jonglează cu afacerile lor. Gazeta de Cluj vă prezintă ce societăți dețin și administrează decidenții din orașul de cinci stele și cât de pricepuți sunt în activitățile lor din mediul privat. 

Radu Constantea (PNL) este președintele FC Universitatea Cluj și asociat în patru firme: Boutique Development SRL, Something Big SRL, Blackboard Strategies SRL și Alexandrion Wines Spirits SRL. 

Firmele lui Constantea, pe pierdere și fără angajați

Radu Constantea deține 20% din societatea de dezvoltare și promovare imobiliară Boutique Development  SRL, iar ceilalți asociați sunt  Andrei Ichim, Ionut Dobra, Ioan Alexandru Rus, fiul fostului ministru de Interne, și Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open. Cu toate că a fost înființată în anul 2019, firma a fost pe pierdere până anul trecut, când a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 2.837.151 de lei, un profit net de 75.885 de lei și datorii în cuantum de 3.008.213 de lei, neavând niciun angajat. 

Consilierul local deține 14% din părțile sociale ale Something Big SRL, care se ocupă cu activități de editare a jocurilor de calculator, firmă administrată de Ioan Alexandru Rus. Printre cei șapte asociați se numără și Dumitru Ghișe, artizanul controversatului hotel „coșciug” – Golden Tulip din centrul municipiului, însă firma nu a înregistrat nimic notabil în cei șapte ani de funcțiune, iar 2019 a fost singurul an în care a fost pe plus cu 353 de lei. Cu toate acestea, Constantea pare că nu și-a pierdut încrederea în potențialul Something Big SRL, deoarece anul trecut a împrumutat societatea cu 98.000 de lei. 

Radu Constantea pare că se descurcă mai bine de unul singur în afaceri, având în vedere că societatea Blackboard Strategies SRL, unde este asociat unic și administrator, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în valoare de 203.030 de lei, un profit net de 196.719 de lei și datorii în cuantum de 4343, în ciuda faptului că nu are niciun angajat.

Firma a fost înființată în anul 2021 și se ocupă cu alte activități sportive. Blackboard Strategies SRL este singura societate care i-a adus venituri lui Constantea, potrivit declarației de avere, fiind înregistrate venituri din dividende în cuantum de 126.939 lei. 

Consilierul local deține și 10% din societatea Alexandrion Wines Spirits SRL. Firma a fost înființată în anul 2021 și este controlată de societatea cipriotă The Alexandrion Holding LTD. Potrivit datelor financiare, Alexandrion Wines Spirits SRL a înregistrat în anul 2022 o cifră de afaceri de 5.309.526 de lei, un profit net de 544.652 de lei și datorii în valoare de 8.637.264 de lei. Trebuie să menționăm că este singura firmă din portofoliul lui constantea care are angajați.

Reamintim că în anul 2013, FC Universitatea Cluj era cât pe ce să fie cumparată de catre Alexandrion Grup. Însă, discuțiile s-au împotmolit, după ce reprezentantii grupului de firme au descoperit ca „șepcile roșii” au datorii mai mari decât cele pe care le anunțaseră. Alexandrion Grup era pregătit să plătească  1,9 milioane de euro pentru „U” Cluj. Ulterior, în anul 2016 a fost anunțat un parteneriat încheiat între FC Universitatea Cluj și Alexandrion Grup. 

Bogdan Covaliu reușește să-și țină firmele pe linia de plutire

Nici consilierul local Bogdan Covaliu nu se lasă mai prejos decât colegul lui de partid. Acesta deține părți sociale în următoarele firme: Careers in White SRL, Medhub SRL și Via Nova Medical SRL. Covaliu este șef lucrări în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, iar societatea sa Careers in White SRL a prins o serie de contracte prin achiziție directă în valoare de 38.935 de lei cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în anul 2013. Firma are ca obiect de activitate comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice, în magazine specializate, a fost înființată în urmă cu 17 ani, iar în 2022 a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 241.636 de lei, un profit net de  284 de lei și datorii în cuantum de 268.712 de lei. Covaliu deține 33% din părțile sociale ale Medhub SRL, fiind asociat cu Aurelian Minoiu și Sebastian Armean. Firma se ocupă cu activități de asistență medicală specializată și a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 62.706 de lei, un profit de 45.744 de lei și datorii în cuantum de 114.262 de lei. Covaliu deține și 25% din societatea Via Nova Medical SRL, care a fost înființată abia anul acesta. 

Racz Levente Zsolt își umple buzunarele din afaceri cu incineratoare

Consilierul local Racz Levente Zsolt deține și administrează societatea Novavet SRL. Firma administrează Centrul de ecarisaj Turda, a fost înființată în anul 2000 și se ocupă de tratarea deșeurilor nepericuloase, fiind una dintre cele două societăți de la nivelul județului Cluj care au autorizație SNCU pentru incinerarea deșeurilor de origine animală: cadavre de animale și produse expirate. 

Până în anul 2020, societatea a fost deținută de către medicul veterinar Nicolae Ciobanu, care a fost implicat într-un scandal de proporții în anul 2019, când a fost acuzat că aduna câinii vagabonzi de pe străzi, îi ducea în adăpost și după numai câteva zile îi eutanasia pentru a face loc altora, fără să le dea șansa patrupezilor să fie adoptați. Graba de care a dat dovadă Nicolae Ciobanu nu a fost degeaba, deoarece medicul veterinar era plătit de primăriile din zonă pentru fiecare câine prins și dus la adăpost. Novavet SRL are un singur angajat, iar în anul 2022 a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 263.078 de lei, un profit net de 18.697 de lei și datorii în valoare de 2.191.632 de lei.

Racz Levente Zsolt deține și crematoriul uman Pro Ignis din comuna Moldovenești. Societatea Pro Ignis SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în valoare de 1.187.817 de lei, un profit net de 357.233 de lei și datorii de 4.888.673 de lei, cu un număr mediu de 5 angajați. 

Consilierul local deține și 15% din societatea Parapharm SRL, restul părților sociale fiind deținute de Racz Csaba Pal.  Firma se ocupă cu fabricarea altor produse alimentare și a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 59.631.494 de lei, un profit net în valoare de 29.073.289 de lei și datorii în cuantum de 55.540.218 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.