Consilierii USL se invart in jurul cozii

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a votat vineri proiectul bugetului pe 2012, la care au fost aduse o serie de amendamente care au trecut in unanimitate. Insa pe masa discutiilor au fost puse si proiecte care apareau deja in buget sau nu puteau fi incluse in acesta. Consilierii USL au facut mai multe propuneri pentru care nu au prezentat fundamentarea economica.

Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca de anul acesta, completat cu excedentul din 2011, va fi mai mare cu 13,11%, veniturile si cheltuielile prognozate fiind astfel echilibrate. Consilierii locali au fost invitati in sedinta ordinara din 3 februarie sa aduca amendamente la proiectul de buget, insa doar prin relocarea sumelor de bani intre capitole, nefiind posibile suplimentari ale acestuia.
Consilierul PDL Adrian Popa a fost primul care a luat cuvantul pentru a propune amendamente. Acesta a propus majorarea fondurilor alocate pentru construirea de parkinguri, pentru care cetatenii si organizatiile prezente la dezbaterile de saptamana trecuta asupra bugetului au aratat un interes deosebit, fiind aduse propuneri pentru doua noi locatii ale unor astfel de constructii: Piata Garii si campusul Hasdeu.

Strazi in paragina

Urmatorul a fost Remus Lapusan, liderul PSD Cluj, care a pus pe masa discutiilor o serie de amendamente din partea tuturor consilierilor USL. La primul capitol, referitor la infrastructura, Lapusan a amintit de proiectul inelului de ocolire din sudul orasului, din Floresti pana in Someseni, pentru fluidizarea traficului. Consilierii USL au cerut, astfel, alocarea unor fonduri pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru acest proiect care stagneaza din 2006. Spre finalul sedintei, primarul interimar a propus alocarea a 500.000 de lei pentru acesta, bani luati de la iluminatul public, amendament care a trecut cu doua voturi impotriva, chiar din partea consilierilor Vuscan si Lapusan. Acestia din urma au considerat ca suma este mult prea mica pentru un proiect de o asemenea anvergura, insa au refuzat sa faca o estimare a fondurilor necesare, pe motiv ca nu dispun de aparatul tehnic al Primariei, care ar putea face astfel de calcule.
De asemenea, consilierii din opozitie au cerut transferarea strazilor Borhanciului si Oasului din administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) in cea a municipiului, pentru a se incepe lucrarile, in conditiile in care cetatenii cer acest lucru de ani buni, inca din 1996. Cativa reprezentanti ai locuitorilor de pe aceste strazi au fost prezenti la sedinta Consiliului Local si au cerut cuvantul, pentru a cere asigurari din partea primarului ca vor fi luate masuri pentru a le rezolva problema. Unul dintre ei a atras atentia si asupra faptului ca, desi o parte din locuintele din zona au canalizare, drept urmare a includerii intr-un proiect pe fonduri europene, altii au ramas pe dinafara si cer racordarea la retea. Radu Moisin le-a explicat ca, desi problemele lor par cele mai arzatoare, la fel li se pare si altor clujeni, care se prezinta in fata administratiei cu alte spete.
„Fiecare cetatean considera ca problema sa este cea mai arzatoare. Perfect de acord. Asa cum pentru dumneavoastra problema aceasta este cea mai importanta, pentru altii este cultura, parcul de joaca pentru copii sau becul care lipseste din spatele blocului. De la an la an, incercam sa ajutam toti cetatenii. Si pe cei din Manastur, si pe cei din Borhanci. Pentru ca toti cetatenii sunt importanti pentru noi si incercam sa ajunga fiecare leu acolo unde este mai mare  nevoie de el”, a explicat primarul interimar.

Studentii imbogatesc orasul

Pana la urma, consilierul Adrian Popa le-a explicat cetatenilor ca nu pot fi incluse strazile pe care locuiesc in textul bugetului pe anul 2012, deoarece acest lucru este ilegal atata timp cat acestea nu sunt in administrarea municipiului. Radu Moisin a declarat ca in cel mult doua saptamani se va sti daca ministerul se angajeaza sa demareze anul acesta lucrarile sau daca va fi nevoie de adoptarea unei Hotarari de Consiliu Local in sedinta din 13 februarie pentru preluarea acestora si includerea lor in programul de modernizare de strazi. Tot la capitolul infrastructura, atat Lapusan, cat si Claudia Anastase, au ridicat problema strazii Buna Ziua, care a fost predata CNADNR pentru asfaltare, dar a fost primita fara trotuare.
In ceea ce priveste dezvoltarea, consilierii USL au propus majorarea sumei alocate pentru refatadizarea cladirilor care apartin primariei, bani care pot fi luati de la iluminatul ornamental al orasului. De asemenea, Lapusan a readus in discutie construirea unui hotel pentru doctoranzi si rezidenti, avand in vedere contributia semnificativa a acestora la economia orasului. Aceasta propunere a fost inaintata de consilierii PSD in cadrul dezbaterilor sectoriale pe marginea bugetului.
Gheorghe Vuscan, consilier PSD, a atras atentia asupra datelor recensamantului de anul acesta, care arata ca 150.000 de studenti contribuie la economia Clujului. „Incepand cu luna septembrie, toata Baia Mare se muta la Cluj, atat de multi studenti vin aici”, a subliniat acesta. Profesorul Vuscan a facut referire la o cercetare a Facultatii de Studii Europene, care arata ca fiecare student cheltuie zilnic, in medie, 10 euro la Cluj-Napoca, bani care sustin o parte considerabila a economiei locale.

Amendamente „de flori de mar”

Un alt proiect pe care consilierii din opozitie tin sa il includa in bugetul de anul viitor este sala de sport a liceului „Gheorghe Cosbuc”. Problema lipsei unei sali de spor care sa deserveasca trei licee din centru a fost ridicata prima data de consilierii PSD atunci cand Primaria a dat in folosinta gratuita Mitropoliei Clujului terenul de pe Calea Turzii. Pana la urma, s-a ajuns la o intelegere cu toti proprietarii din zona, inclusiv Consiliul Judetean, pentru ca aceasta sa fie construita, fiind deja inclusa in bugetul pe 2012, cu o alocare de 2 milioane de lei.
Parcarea de la gradinita „Degetica” si scoala de pe Calea Baciului au fost de asemenea incluse pe lista unitatilor de invatamant la care se vor face investitii anul viitor, dar consilierii USL au tinut sa atraga atentia asupra importantei acestora. Un amendament popular in randul consilierilor, propus atat de UDMR cat si de opozitie, a fost majorarea sumelor alocate culturii si cultelor, cu specificatia ca suma adaugata va merge catre organizarea de evenimente si ONG-urile culturale, nu si catre culte si infrastructura, care iau deja o proportie mare din acest capitol. Aceasta propunere a venit dupa presiunile din partea ONG-urilor prezente la dezbaterile pe marginea bugetului de a face investitii mai serioase catre atingerea obiectivului de a deveni Capitala Culturala Europeana in anul 2012.
In ceea ce priveste alocarile sociale, consilierii USL au cerut majorarea cuantumului burselor primite de elevi, insa le-a fost atrasa atentia ca, potrivit noii legislatii, sunt eligibili si au depus cerere 18.000 de elevi, fata de 3.000, cati au beneficiat de aceste sume in 2011. Lapusan a cerut cresterea sumei primite de cuplurile care implinesc 50 de ani de casatorie neintrerupta, desi acest proiect aparea deja pe ordinea de zi a sedintei si a fost ulterior votat in unanimitate. O alta cerinta superflua a consilierilor USL a fost alocarea a 70.000 de lei pentru cazurile sociale grave care au nevoie de asistenta medicala, pentru plata acestor servicii. Viceprimarul Laszlo Attila a declarat ca toti beneficiarii de asistenta sociala in atentia Primariei au asigurarile de sanatate platite de institutie, iar Radu Moisin a aratat ca un asemenea fond exista deja, iar „povara” asupra spitalului „Clujana”, din subordinea administratiei locale, a fost acoperita si in anii anteriori.
S-a discutat si pe marginea deschiderii unei linii de finantare pentru ca, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne si cel al Sanatatii, precum si alte administratii locale, sa fie achizitionat un elicopter pentru SMURD. Primarul Radu Moisin a explicat ca acest elicopter nu poate ateriza oricum in Cluj-Napoca, si ar trebui ca asemenea cheltuieli sa intre in atributiile administratiei judetene. Pana la urma, insa, acesta a cazut de acord ca 100.000 de lei din fondul pentru dezvoltare sa fie alocat pentru deschiderea acestei linii de creditare.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.