Pozitia Consiliului Civic Local Cluj cu privire la manifestarile de masa din 13-27 ianuarie 2012.

 

Manifestarile de masa din intreaga tara releva faptul ca puterea a scapat de sub control dialogul cu partenerii sociali, cu specialistii si cu societatea civila.

Romania se confrunta cu o situatie de criza politica care trebuie gestionata corect de catre putere, dar cauzele acestei crize trebuie cautate in:

   1. Gestionarea defectuoasa a puterii in ultimii 21 de ani si
   2. In calitatea slaba a politicienilor.

 

Consiliul Civic Local Cluj cere intregii clase politice sa adopte urmatoarele masuri:

 

   1. Sa promoveze o reforma autentica a statului prin care guvernarile sa asigure urmatoarele obiective:

–          sa promoveze un stat responsabil bazat pe o viziune care asigura echilibrul intre demnitatea umana a fiecarei persoane si dezvoltarea durabila a statului si a comunitatilor locale.

–          sa promoveze un stat eficient care protejeaza deopotriva si fara discriminare interesele individului, dezvoltarea durabila a familiei, a comunitatii si a sectorului privat.

–          sa promoveze un stat echitabil prin promovarea economiei sociale, a comertului echitabil si a consumului responsabil.

–          sa promoveze un stat meritocratic care incurajeaza munca, promoveaza valoarea in toate domeniile si incrimineaza coruptia de orice fel.

   2. Sa promoveze democratia prin aplicarea eficienta a obligativitatii dezbaterilor publice pentru legi si proiecte care afecteaza comunitatile locale, populatia Romaniei sau grupuri insemnate de persoane. La aceste dezbateri sa fie invitati: specialisti din domeniu, sindicatele, patronatul si reprezentanti ai societatii civile. Sa se promoveze o negociere corecta si autentica a pozitiilor exprimate de partenerii sociali. Sa fie promovate pozitiile cele mai fundamentate, indiferent care dintre partenerii sociali sau politici le exprima.  Sa fie incurajate pozitiile care fundamenteaza cel mai coerent si mai tehnic binele public. 
   3. Sa promoveze participarea la elaborarea deciziilor publice prin desemnarea unor reprezentanti ai societatii civile in consiliile locale, judetene si in guvern, care au rolul sa duca mesajele societatii civile in dezbaterile politice prin care se elaboreaza politicile publice la nivel local si national. Desemnarea reprezentantilor societatii civile sa fie facuta conform unei proceduri standardizate si acceptate de partenerii sociali.  
   4. Sa promoveze profesionalizarea clasei politice prin obligativitatea parcurgerii unor stagii de pregatire politica pentru: consilierii locali si judeteni, pentru parlamentari, ministri, directori de agentii guvernamentale si functionari publici de rang inalt. Programa minima pentru pregatirea acestora trebuie sa cuprinda: cunostinte despre programe politice, despre principii si valori politice, despre modele de guvernare centrala si locala si nu in ultimul rand despre codul de conduita al politicienilor, adaptat la nivelul de deciziei la care actioneaza.
   5. Sa promoveze eficienta actului de guvernare locala si centrala prin selectia consilierilor politici pe criterii de expertiza recunoscuta in domeniu. Selectia consilierilor politici, la toate nivelurile, sa urmeze o procedura standard, formulata si recunoscuta de mediul academic, sau de instante competente din domeniul  in care expertul promovat isi are expertiza. Prin combinarea masurii 3 cu masura 4 se asigura atat criteriul eficientei actului politic cat si criteriul reprezentativitatii. Promovand cele doua masuri clasa politica asigura eficienta si acuratetea actului politic, pornind de la nivelul comunitatii locale pana la nivelul institutiei prezidentiale pentru ca respecta trei principii de baza ale eficientei politice:

–          reprezentativitatea prin oamenii politici alesi sau desemnati de partide care au castigat sufragiul popular,

–          profesionalismul oamenilor politici prin parcurgerea stagiilor de pregatire politica obligatorie si

–          eficienta actului politic prin recrutarea consilierilor politici din randul expertilor recunoscuti in domeniul lor de activitate.

 

 

 

 

Cluj-Napoca, 27 ianuarie 2012

Elaborat de: dr. sociolog Ana Ludusan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.