Situația critică în care se află cel de-al doilea stadion din România are ca soluție un împrumut de ordinul milioanelor de lei pentru a evita insolvența și implicit falimentul.

Dacă în 2015 conturile societății Cluj Arena SA au fost înghețate de Curtea de Conturi din pricina datoriei uriașă la Primăria Cluj-Napoca, în 2016 s-a propus și votat o alocare financiară de bani de la Consiliul Județean Cluj, de altfel proprietarul stadionului, pentru se plăti datoriile.

Însă surpriza vine din răspunsul primit de la Consiliul Concurenței, adresă trimisă către CJ Cluj și prin care se spune negru pe alb că nu se poate face o alocare financiară pentru a acoperi datoriile SC Cluj Arena SA la impozite.

 

Alocare votată cu trei zile înaintea răspunsului CC

În ședința din 26 februarie a Consiliului Județean Cluj, aleșii au dat mâna pentru a vota proiectul de susținere financiară a Cluj Arena în ideea ca cea din urmă să scape de datorii și să redobândească accesul asupra conturilor bancare.

La trei zile după, în schimb vine o adresă de la Consiliul Concurenței(CC) pentru președintele CJ Cluj, Marius Mînzat prin care se precizează că nu este legală o astfel de alocare.

În altă ordine de idei, proprietarul stadionului a pus o societate să îi administreze bunul, acea societate are conturile blocate din cauza datoriilor, iar același proprietar îi dă bani să scape de ”belea”. Cu alte cuvinte, societatea nu doar că nu poate genera câștig pentru CJ Cluj, dar are și nevoie de sprijin financiar pentru a merge mai departe.

 

Rareș Rusu sare în ședința din martie

Pe oridnea de zi a ședinței ordinare CJ Cluj din luna martie, s-a aflat un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 235/2011 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale „CLUJ ARENA” S.A., cu modificările ulterioare. După votul proiectului, consilierul PMP, Rareș Rusu a cerut revoltat cuvântul pentru a-l lua la rost pe președintele CJ Cluj, Marius Mînzat, de ce a omis să înștiințeze consilierii de adresa primită de la Consiliul Concurenței.

„De ce nu ne-ați informat că ați primit aviz negativ de la Consiliul Concurenței? Până acum ați dat în Seplecan că vrea să facă și să dreagă, iar acum ați ajuns la vorbele lui. Era normal să ne informați. Nu putem să facem majorare de capital la SC Cluj Arena SA, ci e ajutor de stat. Puneți batista pe sambal și treceți așa ușor peste subiect votând proiectul. Vreau să ne informați pe toți colegii în scris” a precizat Rareș Rusu.

De cealaltă parte a discuției, Marius Mînzat a acceptat criticile aduse de consilierul de la PMP și a promis că îi va răspunde în scris pe această speță.

 

Mihai Seplecan „Vorbeam de unul singur”

Fostul președinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan, cel care anul trecut cerea intrarea în insolvență a Cluj Arena Sa pentru a se găsi vinovații de datoria imensă existentă, a plecat din ședința ordinară, înainte de a se discuta despre stadion. Ulterior după ce a auzit cele întâmplate a ales să se exprime public, precizând că „adevărul iese la suprafața indiferent de cu câte minciuni vor ei să-l îngroape”.

„Vorbeam de unul singur că legea nu permite ca să se dea ajutor financiar pe Cluj Arena. Imigrantul în PNL Alin Tișe avea altă agendă decât cum să salveze banii clujenilor, pe cea a salvării sinecurilor politice ale colegilor săi din PDL, cei pentru care a creat, deși nu prea era cazul, posturi călduțe. Așa a început să mă înjure suburban pe pagina sa de Facebook și în presa năimită cu publicitate de la blocul pe care și-l ridică în asociere în plin centrul municipiului Cluj-Napoca (chiar așa, câți politicieni au apucat să ajungă să devină dezvoltatori imobiliari în nici 10 ani de politică?). A început să mă acuze pe mine de incompetență și șmenării din cauză că am refuzat să-i acopăr prin semnătura mea propria incompetență și șmenăriile. Eu eram analfabetul, el era gulerul alb asociat în negarea evidenței cu un alt guler alb, Marius Nicoară. Numai ei știu cât de curate trebuie să le rămână gulerele după câtă mizerie am găsit eu prin investițiile CJ Cluj după ei și alții ca ei.

Adevărul iese la suprafața indiferent de cu câte minciuni vor ei să-l îngroape.

Va ieși și se va dovedi că am avut dreptate să mă opun, chiar și cu prețul schimbării mele abuzive din funcție, tuturor presiunilor pe care le-au făcut asupra mea – de la CMID, la RAADPP, de la furturile din asfaltări, la cele de la Aeroportul Internațional Cluj (pe care eu îl subminam, nu hoțiile pe față!) șamd. Se va vedea că am dreptate și în ceea ce privește investiția Tetarom, așa cum am avut dreptate că se fură cu nerușinare la investiția Răchițele – Ic-Ponor. Am fost denigrat, umilit public – se pare că face parte din fișa postului – dar nimic nu este mai eliberator și mai îmbucurător ca Adevărul care iese la suprafață!” opinează fostul președinte, Mihai Seplecan.

 

Soluția împrumutul pe zeci de ani

După terminarea ședinței l-am abordat pe vicepreședintele CJ Cluj, Călin Tuluc pentru a-l întreba care este soluția aleasă în pofida răspunsului primit de instituție de la Consiliul Concurenței.

Acesta a precizat că se va merge pe varianta împrumutului pe o perioadă îndelungată.

Fragment din adresa întocmită de Consiliul Concurenței arată că instituția județului trebuie să se comporte ca un investitor prudent în raport cu societatea Cluj Arena SA.

„Pentru ca această măsură să nu constituie ajutor de stat, în opinia noastră, ar trebui să se demonstreze că autoritatea locală (CJ Cluj), ca reprezentant al statului, se comportă similar unui investitor privat prudent, iar Cluj Arena SA nu dobândeşte un avantaj competitiv pe care nu l-ar fi obţinut în condiţii normale de piaţă.

Evaluarea comportamentului CJ trebuie să fie realizată pe baza unor studii şi analize ( plan de afaceri) elaborate de către un expert independent, înainte de majorarea capitalului social”, se spune în adresa Consiliului Concurenţei trimisă forului judeţean.

În finalul documentului, Consiliul Concurenţei susţine: „Ca o soluţie alternativă majorării de capital propuse, pentru a nu se crea un avantaj de natură economică pentru Cluj Arena SA, CJ ar putea alege varianta acordării unui împrumut în condiţii comparabile cu cele în care acesta ar fi fost oferit de o bancă comercială”.

1 COMENTARIU

  1. Toate aste se intampla datorita lui Tise ! Orgoliul, vanitatea, complexul garndorii l-au facut pe acest nimurug sa transforme o investitie din bani publici intro sugatorie de bani dare toate s-au intors impotriva lui pentru ca orice lucru facut fara buna credinta nu este facut sa dureze. Muie Tise !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.