Consiliul Concurenţei a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Teleorman, CJ Ilfov şi de Direcţia Drumuri şi Poduri Craiova pentru atribuirea unor contracte de modernizare a drumurilor."Două din cele trei investigaţii au fost declanşate în urma informaţiilor privind modul în care s-au depus documentele de calificare şi s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Pentru cea de a treia investigaţie, indiciile au fost obţinute în cadrul studiului de piaţă pe care îl derulăm pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi din România", a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Prima investigaţie se referă o posibilă înţelegere între 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor. Cele două licitaţii au fost câştigate de Tel Drum SA, valoarea totală a contractelor încheiate fiind de 137,6 milioane lei, fără TVA (aproximativ 32 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost Fondul European pentru Dezvoltare Regională, bugetul de stat şi bugetul Consiliului Judeţean Teleorman.
Cea de a doua investigaţie priveşte o posibilă înţelegere între 7 companii de a participa cu oferte trucate la trei licitaţii organizate de CJ Ilfov în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de lucrări de modernizare a drumurilor. Două licitaţii au fost câştigate de Tehnologica Radion, iar a treia de Apolodor Comimpex, valoarea totală a contractelor încheiate de CJ Ilfov cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor fiind de 183,5 milioane lei, fără TVA (42,6 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost din fonduri structurale – POR Axa 2 şi bugetul CJ Ilfov.
În ceea ce priveşte cea de a treia investigaţie, Consiliul Concurenţei deţine indicii că 10 companii s-au înţeles să participe cu oferte formale la licitaţiile organizate în anul 2008 de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul CNADNR pentru atribuirea "Acordului cadru pentru lucrări şi servicii de întreţinere multianuală iarnă-vară 2008-2011", astfel încât, simulând concurenţa, contractele să fie adjudecate prin rotaţie.
Astfel, au fost organizate trei licitaţii, adjudecate de Colas Drumuri, Gecor şi General Trust Argeş. Valoarea totală a contractelor încheiate a fost de 499,1 milioane lei (114,2 milioane euro), iar sursa de finanţare a reprezentat-o bugetul de stat.
Inspectorii Consiliului Concurenţei au efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor implicate în cele trei investigaţii, documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii aflându-se în analiza autorităţii române de concurenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.