Primarul Emil Boc atrage atenția directorilor care nu respectă hotărârea Consiliului Local de a păstra deschise porțile școlilor și liceelor pe timp de vară, aceștia riscând să fie demiși din funcție. Principala problemă care se naște din acest demers vizează siguranța copiilor, pe care nu îi va supraveghea nimeni, riscând, astfel, să se accidenteze sau să își pună viețile în pericol. În cazul unei tragedii, nu vor exista responsabili, mergând pe principiul „intenția contează”, după ce detaliile importante s-au pierdut pe drum.

„Nu e o activitate supravegheată, are voie să vină oricine”

Legat de această hotărâre, am discutat cu doamnele Laura Ungureanu, directoare la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, și Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj.

„Noi oricum nu închidem, la noi sunt deschise de ani de zile, aici chiar nu se închid porțile școlilor. Suntem una din puținele școli care a lăsat deschise toate porțile, pentru că am înțeles că alte școli chiar le închid și e foarte rău că restricționează accesul, dar noi suntem genul de școală care a menținut porțile deschise, cu tot riscul și cu toată mizeria pe care o face comunitatea în curte. Chiar și așa, noi am menținut porțile deschise.”, a declarat doamna director Laura Ungureanu. Întrebând dacă va exista un personal dedicat supravegherii copiilor, răspunsul a fost „bineînțeles că nu”: „Bineînțeles că nu, legea nu prevede așa ceva. Este la fel ca în parcuri sau pe terenurile de joacă, terenurile sportive, în viziunea primăriei, curțile școlilor au același regim, același statut. Cine este responsabil pentru ce pățesc copiii în parcuri, acela va fi responsabil și în curțile școlilor. Nu e o activitate supravegheată, are voie să vină oricine, nu numai copii, și adulții au voie să vină. Tineri din comunitate, părinții lor vin… dacă veniți să vedeți curtea școlii după-amiază, cel puțin la noi, la Blaga, e plin de copii și de părinți. Mașinilor nu le permitem să intre, tocmai pentru a preveni accidentarea. În rest, curtea școlii e plină de biciclete, de trotinete.”, iar în cazul unei accidentări, vina cade pe părinți: „În timpul liber, în societatea modernă, copiii sunt supravegheați de părinți. Municipalitatea și comunitatea nu trebuie să îi adopte, nu sunt copii orfani care trebuie supravegheați, pentru că nu vorbim de centre de educație unde au nevoie de supraveghetori. Sunt copii liberi, locuiesc în comunitate și au familii, care trebuie să se ocupe de ei în timpul liber, în vacanțele școlare. Când se organizează tabere, excursii, profesorii își asumă, cu semnătură, responsabilitatea siguranței copiilor, dar ce se întâmplă în timpul liber este strict problema familiilor”.

„E un risc pe care și-l asumă părinții”

Doamna inspector susține, de asemenea, acest demers, subliniind, însă, că principalii responsabili rămân tot părinții, chiar dacă acești copii se află în spațiul școlii: „E vacanță, nu putem avea pretenția să fie cadre didactice care să monitorizeze, și ele au dreptul la concediu pe perioada vacanțelor. E un risc pe care și-l asumă părinții, dacă își lasă copiii mici nesupravegheați, trebuie să partajăm atât responsabilitățile școlii, cât și responsabilitățile familiei.” 

În ce privește situația directorilor care nu vor respecta hotărârea, aceasta ne-a explicat că „Am avut o discuție ieri, pentru că există acea hotărâre de consiliu local, eu le reamintisem dinaintea ședinței directorilor de această hotărâre, tocmai pentru a-i atenționa să aibă în vedere acest lucru, să poată avea copiii din cartiere acces în curtea școlii, fiind de bun simț să se întâmple așa. Spațiile sunt administrate de primărie, școala este un spațiu al municipalității, nu este proprietate privată și e firesc ca pe terenurile de sport, în aceste curți, unde s-au investit bani, să poată avea acces copiii și să le folosească în timpul liber. În oraș, unde altundeva să meargă acești copii, nu în toate cartierele sunt parcuri și e firesc să se afle în proximitatea blocului, dacă tot există acest spațiu, să nu fie lacătul pe poarta școlii.

Ideea era ca acei directori care sunt sensibili la aceste hotărâri de consiliu local, existând și alte solicitări care vin de la minister prin noi, pentru școli, să fie responsabili, deoarece, dacă nu respectă aceste hotărâri, suportă consecințele. În fișa directorilor, există un anumit punctaj, care vizează relația aceasta de comunicare cu alte instituții, cât și pentru respectarea normelor în vigoare”.

Deși este normal și necesar ca pe timpul vacanței curțile școlilor să fie deschise, primăria ar trebui să se preocupe și de siguranța și condițiile în care copiii se joacă. De pildă, municipalitatea ar putea pune măcar un paznic la fiecare unitate școlară, în special pentru că „nu e o activitate supravegheată, are voie să vină oricine”, ceea ce nu face decât să scoată în evidență cât de riscant este pentru cei mici să se afle acolo, dar, ca de obicei, important este să venim cu idei, propuneri și hotărâri care sună minunat la suprafață, fără să ne mai îngrijorăm și pentru asigurarea celor mai bune condiții în care acestea s-ar putea desfășura, pentru că întotdeauna ne oprim la jumătate.


Citește și: Cluj-Napoca și administrația locală ne-au ucis viitorul

3 COMENTARII

  1. Pai daca pune primaria un paznic (bontidean) la terenul de sport cum le mai vinde droguri ( pardon, etnobotanice legale), dealer-ul bitangilor? Trebuie sa fie „la liber”. Si cum mai fac „baietii de baieti” bani de bere de pe „mucosi” daca accesul e controlat? Sa fim seriosi! Doar ati vazut tone de filme americane care arata fauna terenurilor de sport lasate cu acces necontrolat. Undeva trebuie sa poti merge sa cumperi „tigari”, mai ales ca pe vreme de pandemie cluburile sunt „pustii”. Si din toamna se vor putea tine si „ore de educatie sexuala” pentru tineret-sperante, pe dupa tomberoanele de gunoi. Si daca gasca lu’ nepotu „declara razboi” celeilalte guerrile din cartier, unde sa si-o traga cu toroipanele? La mall in parcare? In parc cu pensionarii si lauzele? No way! Eu il sustin pe Boc si ceata lui de tzutzeri! Trebuie distruse odata scoliele astea de stil vechi si sa facem niste scoli „ca afara”. Si, afara cu tocilarii de pe terenurile de sport. Astea-s ale „baietilor si fetelor de cartier” nu a fatalailor…

  2. dar de ce sa plateasca primaria paznici pt toate scolile, dupa masa, cand nu sunt ore? dar parintii care isi lasa copiii nesupravegheati chiar nu trebuie responsabilizati?

    • Asa, e! Sustin! Eu as’ desfiinta si scolile de Stat! Ce Mama drecu’! Sa-si tina „parintii responsabilizati” orele la bitangii din dotare. De ce sa platesc eu taxe si impozite ca sa invete progeniturile altora sa scrie si sa socoteasca… Intr-o alta ordine de idei, bine spunea personajul romanului lui Marin Preda, „ce Epoca de Aur, noi traim in Epoca Ticalosilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.