Prof. Dr. Constantin Ciuce, medic la Clinica de Chirurgie I din Cluj-Napoca şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” a acordat un interviu ziarului Gazeta de Cluj în care vorbeşte despre mandatul său de rector, despre priorităţile universităţii, despre performanţa universitară, despre căminele studenţeşti ale UMF şi despre situaţia actuală a spitalelor din România.

Gazeta: Când aţi primit mandatul de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” spuneaţi că va fi nevoie de sprijin din partea fostului rector. Aţi avut parte de acest sprijin?

Constantin Ciuce: În UMF există o tradiţie ca rectorii care şi-au încheiat mandatul să ofere un sprijin substanţial rectorului nou ales, în interesul continuităţii şi al progresului şcolii medicale clujene. În acest context, pot afirma că am beneficiat, de la învestirea mea ca rector al UMF „Iuliu Haţieganu”, de sprijinul rectorilor care m-au precedat, Prof. Dr. Marius Bojiţă şi Prof. Dr. Oliviu Pascu. Mai mult decât atât, Prof. Dr. Marius Bojiţă, rector al UMF în perioada 2000 – 2008, a fost învestit de către Senat ca Preşedinte al UMF, aducându-şi constant aportul la identificarea şi la fructificarea oportunităţilor ivite pentru universitate.

Gazeta: Tot la preluarea actualei funcţii, aţi declarat că va trebui să vă obişnuiţi rapid cu administraţia universitară şi managementul performant. V-aţi obişnuit pe deplin cu acestea până în acest moment?

Constantin Ciuce: Debutul  în administraţie şi în managementul de vârf al universităţii reprezintă o provocare pentru oricine ajunge în această postură. În ceea ce mă priveşte, experienţa anterioară dobândită în administraţia universitară în ultimii opt ani mi-a facilitat, într-o mare măsură, înţelegerea problemelor complexe întâlnite într-o instituţie de învăţământ superior de dimensiunea UMF. Consider însă că, în poziţia menţionată, învăţarea este un proces continuu care presupune, în afara cumulării unei experienţe, şi multă flexibilitate în adaptarea deciziilor la schimbările interne ale organizaţiei şi la presiunea excercitată de către factori externi universităţii.

Gazeta: Mai spuneţi că vă doriţi creşterea performanţei universitare. Aţi observat o astfel de creştere?

Constantin Ciuce: Performanţa obţinută determină poziţionarea unei universităţi pe scara valorică a oricărei ierarhizări. Locul ocupat de universităţi ar trebui să le aducă finanţare diferenţiată de la buget, în funcţie de poziţia pe care s-au plasat. Într-un astfel de sistem, inexistent în România actuală, sunt favorizate detaşat universităţile care au realizări evaluate obiectiv, pe criterii de performanţă prestabilite şi care  exclud clientelismul politic sau traficul de influenţă. Pot spune că, prin efortul comunităţii academice, anul 2008 a adus Universităţii rezultate bune. Mă refer la numărul de lucrări publicate ISI şi în baze de date internaţionale, la granturile câştigate prin competiţie sau la procentul de reuşită al absolvenţilor noştri la concursul naţional privind admiterea la rezidenţiat. Universitatea a fost atestată, la nivel naţional, ca universitate cu grad ridicat de încredere. Desigur că avem încă mult loc pentru şi mai bine .

Gazeta: Care sunt actualele priorităţi ale universităţii?

Constantin Ciuce: Consolidarea prestigiului universităţii prin creşterea vizibilităţii acesteia, prin câştigarea de granturi de cercetare în competiţii naţionale şi prin implicarea în granturi europene de cercetare; ameliorarea calităţii educaţiei oferite; implicarea în comunitate prin oferte de servicii de asistenţă medicală la standarde profesionale de vârf; crearea de parteneriate cu universităţile clujene, naţionale şi europene; dezvoltarea infrastructurii.

Gazeta: Aţi propus înfiinţarea uniunii naţionale a rectorilor universităţilor de medicină şi farmacie, aşa cum intenţionaţi?

Constantin Ciuce: Da. În luna iulie a avut loc la Cluj întâlnirea rectorilor Universităţilor de Medicină şi Farmacie care au decis înfiinţarea Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România (AUMFR). Rectorii universităţilor tradiţionale (Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara) au supus aprobării Senatelor Universităţilor pe care le reprezintă această propunere şi senatele au fost de acord.. Am elaborat Statutul AUMFR şi suntem pe cale să o legitimăm.

 Gazeta: Ce obiective aveţi pentru anul 2009 în legătură cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”?

Constantin Ciuce: Sărbatorirea a 90 de ani de învăţământ medical în limba română la Cluj, crearea unui brand al Universităţii, schimbarea website-ului în sensul simplificării lui şi al prezentării în limbi de circulaţie internaţională, descentralizarea responsabilităţii către facultăţi şi departamente, crearea de criterii specifice şi utilizarea lor în evaluarea calităţii în universitate, ameliorarea calităţii ofertei educaţionale, continuarea deschiderii către exterior, înfiinţarea unui institut de cercetare pe lângă UMF „Iuliu Haţieganu”, certificarea ISO, colaborarea cu autorităţile locale şi judeţene pentru proiecte medicale destinate cazurilor sociale, cu mass-media pentru emisiuni/articole destinate educaţiei sanitare a populaţiei, implicarea în coagularea forţelor partidelor politice, a senatorilor şi a deputaţilor  clujeni pentru a obţine construirea unui spital de urgenţă monobloc la Cluj, continuarea investiţiilor în infrastructură, implicarea, prin AUMFR, pentru a oferi soluţii constructive la problemele care privesc învăţământul medical şi sănătatea, ministerelor care au responsabilităţi în aceste domenii.

Gazeta: În privinţa căminelor de studenţi, care sunt planurile universităţii?

Constantin Ciuce: UMF „Iuliu Haţieganu” a acoperit 85% din solicitările de cazare ale studenţilor. În limita alocaţiilor bugetare, dorim să  mansardăm o parte dintre cămine, să construim un nou cămin şi să cazăm, în timp, în camerele din căminele studenţeşti câte unul sau doi studenţi. Soluţia optimă, probabilă pentru un viitor nu foarte îndepărtat, ar fi construcţia unui campus universitar adevărat. Sperăm ca, începând cu anul viitor, să putem instala internetul în toate căminele universităţii.

Gazeta: Cum reuşiţi să îmbinaţi funcţiile de rector, profesor şi medic?

Constantin Ciuce: Reorganizând priorităţile în funcţie de importanţă, sprijinindu-mă pe echipă, delegând sarcini specifice şi neştiind că o zi are doar 24 de ore.
 
Gazeta: Ştiu că tocmai a fost întocmit un raport privind starea universităţii pe anul 2008. Vorbiţi-ne puţin despre acest raport.

Constantin Ciuce: Raportul privind starea universităţii pe anul 2008 a fost prezentat în şedinţă publică în 27 noiembrie în faţa a peste 800 de participanţi, cadre didactice, studenţi şi personal din administraţie. Am analizat, cu această ocazie,  provocările pe care le aduc universităţii anii care urmează şi măsurile pe care ar trebui să le adoptăm pentru a pregăti viitorul. Raportul poate fi citit în formă electronică pe site-ul universităţii, la adresa: http://www.umfcluj.ro/universitate/universitatea-azi/raport-anual.aspx .

Gazeta: Cum aţi descrie situaţia actuală a spitalelor din România? Credeţi că este din ce în ce mai bună sau mai rea?

Constantin Ciuce: Nu pot furniza o evaluare precisă asupra stării actuale a spitalelor din România. Este sigur că, dincolo de toate tarele sistemului, acolo unde s-au implicat oameni adevăraţi, lucrurile au mers înainte. În sistem sunt discrepanţe majore între echipamente de vârf, existente în unele dintre spitale, şi absenţa unor lucruri elementare pentru desfăşurarea activităţii de zi cu zi. Pot spune însă că sistemul este sau subfinanţat, sau banii sunt gestionaţi necorespunzător. Performanţa medicală în sănătate costă, iar actul medical, încărcat cu responsabilitate uriaşă, este evaluat necorespunzător. Profesionalismul personalului medical acoperă multe dintre deficienţele sistemului. Nu putem însă, pentru a fi oneşti, să nu recunoaştem că s-au întâmplat şi lucruri bune în privinţa dotării unor spitale care, asociate calităţii unor medici, fac posibile tratamente complexe în România, la standardele celor mai bine cotate clinici din vest.

Gazeta: Ce sfaturi le daţi studenţilor la UMF pentru momentul când vor ajunge medici?

Constantin Ciuce: Să nu uite că şcoala medicală clujeană a devenit celebră prin faptul că a ştiut să inoculeze studenţilor nu numai cunoştinţe profesionale ci şi calităţi umane în relaţia cu pacientul, calităţi fără de care specialistul nu este altceva decât un robot. Că sunt datori faţă de şcoala care i-a format şi că-şi plătesc datoria cinstind numele şcolii prin standardul profesional şi uman înalt pe care trebuie să şi-l impună în practica profesională. Că trebuie să lupte pentru ca demnitatea profesiei de medic şi recunoaşterea rolului său în societate să revină la locul pe care-l merită. Că au în suflet, în minte şi în mâini o imensă responsabilitate faţă de semeni prin faptul că lucrează cu darul cel mai de preţ al vieţii: viaţa însăşi.

Gazeta: Ce părere aveţi de reacţia pe care au avut-o clujenii la vaccinul împotriva Virusului Papiloma Uman, responsabil pentru apariţia cancerului de col uterin?

Constantin Ciuce: Nu pot comenta acest aspect, întrucât cred că explicaţia reacţiei trebuie căutată în domeniul psihologiei sau al sociologiei. Cred însă că oamenii, în ziua de astăzi, simt nevoia de a fi cât mai complet şi mai corect informaţi în legătură cu indicaţiile, beneficiile şi riscurile pe termen scurt, mediu şi lung ale unui tratament.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.