Joi, 27 februarie a fost ales noul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj. Constantin Ciuce, fost prorector pentru Evaluare Academica si Integrare Europeana si cunoscut medic specialist în chirurgie generala, vasculara si microchirurgie reconstructiva a devenit noul rector al institutiei de învatamânt superior. Ciuce promoveaza ideea unei Universitati dinamice si militeaza pentru transparenta actului managerial.
Constantin Ciuce a câstigat joi, 27 februarie alegerile pentru rectoratul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj cu 25 de voturi, devansându-l pe contracandidatul sau, Petru Adrian Mircea, care a obtinut cu sapte voturi mai putin. Asa cum a afirmat Petru Mircea, cei doi concurenti nu sunt doar colegi, ci si prieteni vechi. Noul rector este unul dintre cei mai cunoscuti medici chirurgi ai Clujului. Ca si candidat pentru rectorat, Ciuce a sustinut reforma în institutie, afirmând ca „ o universitate care îsi respecta trecutul, nu este indiferenta pentru viitor si trebuie sa îsi analizeze obiectiv starea actuala, sa judece rational ce mijloace identifica pentru schimbarea aspectelor care îi pot afecta negativ fiinta si sa fie capabila de transformarea care îi deschide oportunitati de dezvoltare si succes. Nicio schimbare nu este durabila daca este desconsiderata asigurarea calitatii în activitatea desfasurata.”. El a sustinut egalitatea de sanse în dezvoltarea, recunoasterea meritelor personale si disponibilitatea de a lucra în echipa.
Proioritati de rector
Constantin Ciuce si-a fixat drept prioritati pentru anul 2008-2009 evaluarea de catre Senat a proiectului de plan strategic propus si, daca este necesar, completarea acestuia cu elemente care sa permita dezvoltarea armonioasa a întregii universitati. De asemenea, Ciuce si-a mai propus si organizarea Senatului si a Consiliilor Profesorale pe comisii care sa includa si cadre didactice care nu fac parte din structurile de conducere, studenti, rezidenti, reprezentanti din administratie, etc. Conform planul managerial, Ciuce îsi mai propune reevaluarea programelor de studiu pentru eliminarea suprapunerilor si a informatiilor nerelevante, stabilirea orelor în favoarea studentilor, cu respectarea dreptului la masa si a timpului pentru studiu individual, stimularea motivatiei pentru învatare, în conditiile unor evaluari corecte a cunostintelor prin diminuarea numarului de burse si cresterea cuantumului lor, stimularea cercetarii stiintifice studentesti prin revigorarea cercurilor stiintifice si recompensarea studentilor care au obtinut premii la congrese nationale si internationale.
Proaspatul rector, care va fi validat în perioada urmatoare, a declarat Gazetei vizavi de actul managerial pe care, pe urmatorii patru ani va trebui sa si-l asume si a transparentei pentru care a militat de mai mult timp ca „În orice proces este loc de evolutie. Avantajele pe care un sistem managerial transparent le-ar aduce, ar putea fi benefice întelegerii directiei în care universitatea merge si modului în care interesele acesteia converg catre interesele fiecarui cadru didactic. Comuniunea de idei si de interese poate crea structuri motivationale care sa duca la progres individual si colectiv”, a spus Ciuce.
Constantin Ciuce- Universitatea este obligata, prin legea asigurarii calitatii, sa-si construiasca un sistem de valori care sa-i fie favorabil în contextul competitiei în educatia medicala la nivel national si european. În opinia mea, în baza standardelor impuse prin lege, sarcina stabilirii si a nuantarii criteriilor de evaluare revine senatului universitatii, în urma propunerilor dezbatute în comunitatea academica. Aceste criterii trebuie sa fie simple, clare, si fara echivoc. Odata formulate, ele trebuie sa devina standardul dupa care sunt evaluate si apreciate periodic, în mod transparent, toate cadrele didactice din universitate.
Ligia Popa
felicitari noului rector al U.M.F. Cluj,un vechi pacient(si nu numai).Sunteti (mult ) nefiresc de modest!
Rece ,arogant . Fost sef al UTC pe Cluj.