Constructiile din oras vor fi supuse dezbaterii publice

Toate constructiile si proiectele de urbanism din municipiu vor trebui afisate si supuse dezbaterii de catre Primarie si beneficiari, potrivit unui Regulament discutat in Consiliul Local. Acesta se bazeaza pe un ordin al Guvernului din 2010, care cere administratiilor sa implice cetatenii in luarea acestor decizii, care ii afecteaza in mod direct, pana la urma.

Noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca va fi asociat cu un Regulament referitor la implicarea cetatenilor in elaborarea sau revizuirea documentatiilor de urbanism si de amenajare a teritoriului. Cei care vor dori sa construiasca in Cluj vor fi nevoiti, potrivit acestui regulament, sa supuna proiectul dezbaterii publice, astfel ca vecinii isi pot exprima nemultumirile in fata Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (CTATU).

Afisarea initiativelor urbanistice

Regulamentul a fost elaborat pe baza unor acte normative promulgate in 2001 si 2010, care prevad obligativitatea administratiilor locale de a elabora reguli care sa permita cetatenilor participarea la luarea deciziilor de urbanism din localitate. Astfel, proiectul prevede obligatia Primariei, prin Directia de urbanism si Biroul Mass-Media, de a amenaja in institutie un spatiu destinat afisarii si dezbaterii initiativelor urbanistice. Dupa dezbateri, pentru fiecare initiativa urbanistica ar urma sa fie elaborat un raport, pe baza caruia Consiliul Local va aproba sau va respinge ridicarea constructiei. „In functie de consultarile publice, o documentatia va fi sau nu aprobata sau se vor cere modificari si completari. Astfel de practici sunt conforme principiilor dezvoltarii durabile si raspund interesului general”, se specifica in regulamentul aflat pe masa CL.
Regulamentul impune si ca Primaria sa expuna, pentru cel putin 45 de zile, propunerile privind elaborarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG), prin afisarea unor planse insotite de bogate texte intr-un limbaj non-tehnic. De asemenea, Primaria va publica, in termen de 15 zile, observatiile privitoare la proiect, insotite de propriile rapoarte legate de observatii. In ceea ce priveste Planurile de Urbanism Zonal (PUZ), administratia locala poate sa initieze dezbateri publice privitoare la efectele viitoarelor constructii.
Noile norme referitoare la procedurile de aprobare a constructiilor prevad ca in cazul proiectelor demarate de investitori, acestia au obligatia de a-i informa pe vecinii afectati in toate fazele de proiectare. Toate proiectele urbanistice din oras vor fi promovate spre aprobare in Consiliul Local (CL) doar daca sunt insotite de un raport rezultat in urma informarii si consultarii publicului. Noul regulament local referitor la implicarea publicului in elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului reprezinta o aliniere la exigentele impuse la nivel national de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Regulament cu intarziere

“Cel mai recent act normativ invocat in referatul proiectului de hotarare dateaza din 2010 – Ordinul 2701/2010 al ministrului Dezvoltarii Regionale si al Turismului pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism. Din 2010 pana in 2012, Primaria Cluj-Napoca a tot dezbatut fara nicio directie si fara niciun sens pe tema noului PUG, ignorand sau pur si simplu necunoscand cadrul legal si pasii pe care trebuia sa ii respecte in aceasta dezbatere. Mai bine mai tarziu decat niciodata, un regulament cu un asemenea continut este binevenit, chiar daca, in plenul sedintei de CL, ii vom mai aduce cateva amendamente care il vor face mai clar si mai explicit, astfel incat sa nu ramana prea multe situatii interpretabile in continutul sau”, a declarat consilierul local PNL Claudia Anastase pentru oradecluj.ro.
Aceasta a propus, in cadrul sedintei forului local de saptamana trecuta, ca proiectele de construire in Cluj-Napoca sa fie promovate pe mai multe cai, astfel incat ele sa ajunga mai usor in atentia cetatenilor. In acest sens, Anastase a propus afisarea proiectelor pe panourile Primariei din statiile RATUC, precum si pe panourile din scoli.
Consilierul local PSD Gheorghe Vuscan a aratat ca este intr-adevar cam tarziu pentru elaborarea acestui regulament, dar procedurile pentru avizarea proiectelor nu trebuie intarziate de catre regulile prevazute de acesta. „Era reglementata foarte bine elaborarea acestui regulament in legi care au fost adoptate de mult timp. Dar e bine ca il facem in sfarsit, pentru ca cetatenii trebuiau consultati si pana acum. Insa daca vrem sa-l respectam intocmai, acesta va intarzia foarte mult luarea acestor decizii. Daca in conditiile de acum merg atat de greu lucrurile, acum va fi si mai rgeu pentru investitori sa realizeze ceva in Cluj. Noi am propune perioada de 7 zile, maxim 14, pentru dezbaterea publica, cred ca am face economie pentru a fluidiza aprobarea. Comisia de Urbanism va decide de la caz la caz, pentru ca de cele mai multe ori vecinii sunt chiar speriati de ceea ce se va construi in apropiere de casa lor”, a atras atentia Vuscan.

Transparenta CTATU

Arhitectul-sef al municipiului, Livia Subtirica, i-a raspuns ca actualul regulament nu are nicio legatura cu legile din 1991 si 2001, la care a facut referire consilierul. Aceasta a aratat ca in 2010, dupa ce a fost emis ordinul Guvernului, au avut loc mai multe discutii legate de modalitatea de implementare a acestuia. Aceasta a subliniat si transparenta cu care au fost luate toate deciziile de urbanism in ultimii ani la Cluj-Napoca. „La toate sedintele noastre sunt prezente si presa, si beneficiarii, uneori vin si vecinii, cei afectati de deciziile care sunt propuse”, a aratat arhitectul.
Liderul PSD Cluj, consilierul local Remus Lapusan, a ridicat problema constructiilor care au „stricat” imaginea orasului. „Cum se face ca avem atat de multe blocuri care apar intre case, cui se datoreaza atunci acest urbanism de jungla? Suntem cunoscuti in intreaga tara pentru ca la Cluj se construieste aiurea, blocuri printre case”, a aratat Lapusan. Primarul interimar Radu Moisin a aratat ca de vina este PUG-ul vechi, care dateaza din 1999. Acesta prevede centre de cartier in zone „neasteptate”, in care nu exista limite de inaltime. Moisin a dat exemplul strazii Romulus Vuia, unde o firma a construi un bloc intr-un cartier de case in instanta, dupa ce proiectul a fost in mod repetat respins de Comisia de Urbanism.

Aprobari pentru PUG

Lapusan a intrebat atunci de ce nu s-a facut un alt PUG, dat fiind ca cel vechi avea o valabilitate de 5 pana la 10 ani, termen care a trecut deja de ceva vreme. I s-a raspuns ca intre timp au fost demarate proceduri de consultare cu publicul si de avizare din partea institutiilor abilitate. „Suntem in procedura de avizare la Ministerul Mediului. Urmeaza sa primim aprobarea Consiliului Judetean, precum si cel al Ministerului Dezvoltarii. Am facut demersuri pe langa Autoritatea Aeronautica, dat fiind ca cel putin jumatate din municipiul este parte din culoarul de zbor. Speram astfel sa gasim o solutie pentru a nu fi in situatia ca fiecare al doilea clujean sa fie nevoit sa mearga la Bucuresti pentru a obtine aprobarile necesare”, a declarat primarul interimar.
Consilierii opozitiei au acuzat membrii PDL de faptul ca au folosit comisia de urbanism in interesul membrilor propriului partid. Steluta Cataniciu a aratat ca „in 2008, cand Emil Boc a castigat al doilea mandat de primar, prima masura a fost sa scoata consilierii locali din Comisia de Urbanism, pentru a separa politicul de tehnic. Dar au ramas membri in aceasta comisie primarul si cei doi viceprimari, care nu sunt de profesie tehnica, precum si un arhitect are a nenorocit urbanismul din Cluj si face legea, asa ca nu putem vorbi de transparenta”, a subliniat Steluta Cataniciu.
Intr-un final, Radu Moisin a explicat consilierilor ca si pana acum CTATU a existat numai cu caracter consultativ. Singurul care poate lua decizii si poate schimba avizele prezentate de Comisie, atat cele pozitive, cat sic ele negative, este Consiliul Local. „In ultimele luni am incercat sa introduc cat mai multe proiecte pe ordinea de zi, iar in momentul de fata nu mai sunt proiecte in asteptare. Din luna decembrie, au trecut prin comisie 160 de proiecte. Nu m-a impresionat niciodata nici beneficiarul, nici vecinii”, a declarat Moisin.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.