Firma Bio Green House așteaptă avizele de la comisia de urbanism a administrației județene pentru a construi un cartier de locuințe în zona Dâmbu Rotund-str Valea Seacă. Pe un teren de 15 hectare, se urmărește construirea a 25 de blocuri cu cel mult 9 etaje. Pe lângă acestea, investitorul propune o creșă, o grădiniță, parc de joacă pentru copii cu o suprafață de 7.000 mp, unități comerciale și de servicii, etc.

Societatea este controlată de Susan Ion Daniel, acționar majoritar și administrator, și de Ranta Alexandra Mariana.

Pentru una dintre investițiile imobiliare derulate în urmă cu câțiva ani de Susan, Emil Boc a ”coborât” de pe piedestalul de Premier al româniei pentru a semna o autorizație de construcție, chiar dacă nu avea acest drept. Informațiile vin de pe urma unor verificări de reprezentanții Corpului de control al Primului Ministru care în 2015 au făcut un raport privitor la activitatea Inspectoratului Județean în Construcții Cluj. Raportul arată că în 2009, după ce a demisionat din funcția de primar pentru a deveni premier, Emil Boc a semnat 57 de autorizații de construcții, toate alese pe sprânceană.

“În perioada 5 ianuarie 2009 – 12 ianuarie 2009 atribuțiile de primar al municipiului Cluj-Napoca nu puteau fi exercitate de niciunul dintre viceprimari, atât timp cât Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca nu desemnase viceprimarul care avea dreptul “să exercite atribuțiile conferite de legea primrului”, arată raportul.

Emil Boc a declarat la vremea respectivă cu nu a semnat niciun document oficial în calitate de primar după data de 5 ianuarie 2009.

Ulterior, în aceeași perioadă de timp a izbucnit scandalul denumit generic ”Ștampila lui Boc”. Mai multe persoane au acuzat că în primăria clujeană există o ștampilă inscripționată cu semnătura olografă a lui Emil Boc și care este aplicată pe actele oficiale în absența primarului.

Printre cele 57 de autorizații semnate se numără și două autorizații a căror benefiar a fost Susan: -un imobil de 28 de apartamente in zona Manastur sud de către SC Rdcons Invest SRL; – un bloc de patru etaje, cu 35 de apartamente, în cartierul Manastur.

În 2013, zcj.ro scria despre cum muncitorii omului de afaceri Susan amenajau locuințe în spații de garaje și pod.

”Reporterii ZIUA de CLUJ i-au surprins, zilele trecute, pe muncitorii de pe şantierul firmei D&M Construct în toiul lucrărilor, îndepărtând ţiglele deja aşezate pe acoperiş pentru a face loc ferestrelor de la mansarda unuia dintre cele cinci blocuri pe le-a ridicat pe str. Mircea Eliade nr. 26. Cele cinci blocuri au fost autorizate de Primăria Cluj-Napoca în mai 2012, cu regim de înălţime demisol, parter plus două etaje, având în vedere că este o zonă de case. Prin transformarea podurilor şi a garajelor de la demisol în spaţii locativ, fiecare imobil poate câştiga câteva apartamente. Fiind cinci blocuri, se pot valorifica în plus câteva zeci de apartamente.

D&M Construct nu este la prima abatere. ZIUA de CLUJ a fost sesizată, în decembrie 2012, de vecinii nemulţumiţi de faptul că Susan nu respectă autorizaţia de construire, când la faţa locului se putea observa că în podurile blocurilor era mascat, practic, încă un nivel pentru apartamente. La vremea respectivă, Susan spunea că, de fapt, compartimentarea podurilor este o eroare de proiectare ce va fi remediată. „Pentru tot ceea ce nu a fost conform proiectului aprobat de autorităţi dintr-o eroare de proiectare, atunci când am fost sesizaţi şi amendaţi, am luat măsuri de intrare în legalitate”, spunea Susan.

După mai multe sesizări trimise de vecini către Primăria Cluj-Napoca şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, firma lui Susan a fost amendată, în toamna anului 2012, cu 30.000 de lei. În decembrie 2012, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, arăta că „beneficiarul a revenit la forma iniţială autorizată, desfiinţând pereţii interiori din incinta podului pe care intenţiona să-l transforme în mansardă, lucru neprevăzut în autorizaţie”. Însă, după patru luni, nu doar că podurile s-au transformat în mansarde compartimentate, dotate cu ferestre tip Velux, ci şi garajele au fost dotate cu ferestre, muncitorii încercând să mascheze apartamentele de la demisol cu folie de plastic închisă la culoare.

Întrebat cum explică faptul că podul este plin de ferestre, iar în locul garajelor au apărut apartamente, Susan a negat că blocurile ar fi mansardate. „Alea sunt poduri, iar jos vor fi parcări”, a spus Susan. Întrebat dacă parcările vor avea geamuri, acesta a spus că da şi a refuzat să explice cum vor intra maşinile viitorilor locatari în spaţiile respective.

Sesizată din nou, Primăria Cluj-Napoca a dispus zilele trecute un control la şantierul de pe str. Eliade. „În urma controlul poliţiei locale s-a constatat că între documentaţie şi situaţia din teren sunt neconcordanţe şi s-a dispus revenirea la forma iniţială, precum şi aplicarea unei amenzi. E a doua oară când s-au abătut de la prevederile autorizaţiei de construire. Abaterile s-au constatat în zona de acoperiş şi parter, unde era zona de garaje. Sunt amenajate acolo zone care pot funcţiona ca spaţii locative”, a declarat Buzatu. Amenda în cazul lui Susan se ridică la 10.000 de lei. Locuinţele făcute de firmă cu încălcarea autorizaţiei de construire nu pot fi recepţionate de primărie, conform legii”, arată articolul.

Revenind la proiectul care așteaptă autorizația comisiei de urbanism a CJ Cluj, investiția este structurată în 4 etape

Faza 1:
• Donarea terenului pentru construirea creșei, S = 217+1590 mp;
• Amenajare parc; S = 7.504 mp;
• Contributie pentru amenajarea nodului rutier între strada Jupiter și DN1.

Faza 2:
• Amenajare parc – Extinderea spațiului verde: S = 3.345 mp.

Faza 3:
• Realizarea legăturii cu Valea Seacă, 3 benzi auto, pistă de biciclete, trotuare (Profil 16,5 m) cu o lungime de 526,5 metri.
• Realizarea grădiniței: S = 711 mp.

Faza 4:
• Amenajare parc – Extindere spațiu verde: S = 978 m

1 COMENTARIU

  1. In spate la eliade 46 g, f, sau facut 5 blocuri fara aurorizatie din cauza ca nu aveau iesire la drum, nici macar carare. Le au dat nr. cu adresa de strada pe Bibescu, asta drum privat, aia nu i lasa sa mearga cu masinile pe acolo, blocat accesu. Le au intabulat cu smecherie, au lasat din pret, sau au dat gratis cateva apartamente la angajati primarie. Cu tupeu circula cu masinile pe proprietatea altui bloc pe sub balcoane la altii care platesc impozit pe terenu respectiv. N au consimtamantul prin hotarare judecatoreasca. Boc ori ii complice in mod direct, ori n are autoritate in fata subalternilor, cum sa lasi de atatia ani sa si faca de cap si sa construiasca ilegal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.