Contractul pentru Centrul de Deşeuri devine inCONFORTabil pentru CJ

Societatea Confort, contractata de Consiliul Judeţean pentru a ridica centrul de sortare şi staţiile de transfer din cadrul proiectului de Management Integrat al Deşeurilor, este acuzata ca nu şi-a platit angajaţii şi foloseşte banii la alte proiecte din ţara. Nu este pentru prima data cand Georgica Cornu, patronul firmei, este acuzat de ilegalitaţi şi neplata salariilor.

Caştigatorul licitaţiei pentru ridicarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, precum şi a staţiilor de transfer din judeţ, Confort SA, este acuzata ca nu-şi plateşte angajaţii din Cluj şi foloseşte banii incasaţi de la Consiliul Judeţean (CJ) pentru plata altor lucrari pe care le realizeaza in ţara. Gazeta de Cluj a mai reclamat aceasta situaţie, care a ieşit la lumina datorita unor surse din instituţia clujeana.

Obligaţi de instanţa

Caştigatoarea licitaţiei pentru implementarea proiectului pe fonduri europene, nu şi-a platit angajaţii şi subcontractorii pentru lucrarile din contractul cu CJ, iar motivul dat acestora pentru intarzierea plaţilor este ca nu a incasat nici un ban de la administraţia judeţeana. Amintim ca lucrarile au inceput la scurt timp dupa semnarea contractului, in luna ianuarie a acestui an.
Consiliul Judeţean, de cealalta parte, susţine ca a achitat catre Confort SA 13 milioane de lei, contravaloarea lucrarilor realizate pana acum. Surse din cadrul instituţiei ne-au declarat ca se banuieşte la CJ ca societatea Confort ar fi folosit aceşti bani pentru finanţarea altor proiecte pe care le desfaşoara in ţara, deşi aceasta practica este ilegala. Astfel, reprezentanţii forului judeţean au cerut o ancheta interna privind desfaşurarea lucrarilor la Centrul de Deşeuri şi respectarea obligaţiilor legale şi contractuale ale Confort SA.
Costul total al proiectului de Management al Deşeurilor se ridica la 77 de milioane de euro. Confort va construi Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din zona Pata Rat, pe un teren de peste 11 hectare, pentru suma de aproximativ 47,5 milioane de euro. In prima faza, lucrarile de construire a centrului de deşeuri fusesera caştigate de catre societatea Hidroconstrucţia SA, care a oferit preţul cel mai mic, cel mai important criteriu pentru selecţia caştigatorului.
Semnarea contractului cu societatea Confort a fost impusa de instanţa de judecata, dupa ce aceasta a atacat rezultatul licitaţiei. Soluţia data de instanţa a obligat instituţia sa atribuie lucrarile celui clasat pe locul doi.

Angajaţi nemulţumiţi peste tot

Ulterior, Confort a caştigat şi licitaţia pentru construirea celor trei staţii de transfer din proiectul de Management Integrat al Deşeurilor, cu o oferta de aproximativ 14,4 milioane de lei. Cele trei staţii de transfer vor fi construite la Mihai Viteazu, pentru a deservi 15 unitaţi administrativ-teritoriale, inclusiv Turda şi Campia Turzii, la Huedin, pentru 14 astfel de unitaţi, şi la Gherla, unde vor fi duse gunoaiele din 22 de unitaţi.
Unul din patronii firmei Confort SA, Georgica Cornu, supranumit „regele asfaltului din Banat”, şi-a facut deja un obicei din a nu-şi plati angajaţii. Acesta nu a mai platit salariile angajaţilor de la televiziunea TVT 89, prima televiziune aparuta dupa revoluţie, de trei luni, iar aceştia incep sa paraseasca firma de bunavoie.
In plus, acesta este cercetat de DNA la Arad pentru ca reprezentanţii Confort ar fi depus acte false pentru caştigarea unei licitaţii. Anchetatorii au ridicat mai multe documente de la Primaria Arad, care conţin informaţii legate de procedurile de achiziţie, caştigatorii acestor proceduri şi contractele incheiate de municipalitate cu societatea Confort Construct SA. Deocamdata, dosarul se afla in faza premergatoare şi inca nu exista nici un invinuit.

Cine conduce Confort SA?

Societatea Confort SA, deţinuta de catre Cornu Georgica şi Caraiman Lucian, este cea mai mare firma din judeţul Timiş, cu o cifra de afaceri pe anul trecut de 752 de milioane de lei şi aproape 1.000 de angajaţi.
Georgica Cornu este cel mai bogat timişorean şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Timiş şi are o avere evaluata la peste 110 milioane de euro, firmele lui facand, preponderent, afaceri cu statul roman. Pana in 2004, Cornu este un apropiat al PSD, dupa 2005 sprijinind politicienii democraţi. Cornu are contracte in derulare cu majoritatea administraţiilor judeţene şi locale din ţara, precum şi cu instituţii centrale cum ar fi Enel Distribuţie Banat, Hidroelectrica, Regia Autonoma pentru Activitaţi Nucleare sau  Compania Naţionala de Autostrazi şi Drumuri.  Conform unui top al firmelor care fac afaceri cu statul, Georgica Cornu se situeaza, prin intermediul firmelor sale, pe locul III, dupa Spedition UMB Bacau, patronata de familia Umbrarescu, şi Romstrade Giurgiu, patronata de Nelu Iordache.
Lucian Caraiman, partenerul de afaceri al lui Cornu, se numara şi el printre milionarii timişoreni şi are o avere estimata de Forbes la 24 de milioane de euro. El este implicat intr-un scandal care a ajuns sa fie anchetat de procurorii DNA din Timişoara. Caraiman a fost acuzat de dare de mita, delapidare, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in forma continuata. Caraiman a fost trimis in judecata, gasit vinovat de magistraţii Tribunalului Timiş, dar a facut recurs, a contestat decizia respectiva, in acest moment fiind mai multe procese pe rolul instanţelor timişorene.

Cum işi face Cornu de cap la el acasa

PRESSALERT.ro a prezentat in primavara acestui an un raport exploziv al Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale, care a fost ţinut secret aproape un an de zile. Acesta dezvaluie mecanismele prin care Confort SA, firma regelui asfaltului din Banat, Georgica Cornu, a golit conturile companiei prin lucrari supraevaluate şi a fost la un pas de a incasa peste 20 milioane de euro pentru lucrari niciodata efectuate.
Confort SA a caştigat contractul de intreţinere multianuala vara-iarna pentru perioada 2008 – 2011 pentru SDN Caransebeş şi SDN Timişoara. Auditul efectuat a scos la iveala o situaţie incredibila dupa ce au fost verificate cheltuielile angajate pentru 2009 şi 2010 – “acceptarea, la decontare a sumei totale de 74.431.562 lei, inclusiv TVA reprezentand lucrari de tratare burduşiri şi reparaţii neexecutate, aşa cum recunosc şefii de districţie din cadrul SDN Timişoara şi SDN Caransebeş”.
Directorul DRDP Timişoara Ioan Maliţa a mutat sectoare de drum naţional de la alte secţii la cea de la Timişoara pentru ca lucrarile sa fie efectuate de Confort SA, chiar daca firma avea preţuri mai mari decat concurenţa. Aşa s-a intamplat in cazul sectorului Deva, unde pe DN 68 A, firma regelui asfaltului din Banat a turnat 11,43 km covor asfaltic cu un preţ mai mare decat titularul contractului cu 35.560 lei / km.

Defrişari la suprapreţ

Una dintre cele mai banoase afaceri nu a fost cea de asfaltare a drumurilor, ci de defrişare a arbuştilor şi intreţinere a spaţiilor verzi de langa şoselele administrate de CNADNR. Confort SA a primit contractul de defrişare prin incredinţare directa, nefiind parte a acordului cadru semnat iniţial, şi “preţul contractului subsecvent nu a fost rezultatul liberei concurenţe”. Auditul a scos la iveala faptul ca preţurile stabilite au fost unele enorme – 91,71 lei pe metru patrat, adica aproximativ 20 euro pentru fiecare metru patrat defrişat de firma lui Cornu. Pe langa acest preţ enorm, controlul a scos la iveala şi ca s-au efectuat lucrari inainte de incheierea contractului şi ca suprafeţele pe care s-a lucrat au fost duble faţa de cele contractate. Toate facturile au fost, insa, acceptate la plata de echipa directorului Maliţa.
Firma lui Cornu a umflat facturile catre CNADNR şi a incheiat un alt contract pentru taiere de copaci şi scoaterea radacinilor, atribuit tot prin incredinţare directa şi cu preţuri stabilite la mica inţelegere – 512,16 lei pentru taierea unui copac şi 321,59 lei pentru o radacina. Daca pe unele drumuri naţionale, DN 59 A şi DN 59 B, nu s-au efectuat taierile stabilite prin contract, in facturile emise de Confort SA au aparut nu mai puţin de 12.334 de copaci “fantoma”.
DRDP Timişoara a confirmat pentru PRESSALERT.ro faptul ca pe langa cele peste 74 milioane de lei de la intreţinerea de drumuri “s-a mai stornat in iulie 2011 suma de 12 203 598,74 lei, aferenta contractelor pentru prestarea activitaţii de “taiere plantaţie şi scoatere radacini” pentru ca au existat diferenţe intre valoarea facturata şi documentele de punere in valoare a masei lemnoase.  Exista pe rol un proces cu SC Confort SA legat de defrişari pentru suma de 87. 343. 094, 71 lei.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.