Pe masura ce se apropie scoala te gandesti tot mai mult la cum sa-ti aperi copilul de gripa si de COVID-19, doua afectiuni care vor circula cu siguranta impreuna.

Un studiu recent facut in America pe un numar de peste 300 de copii diagnosticati cu COVID-19, si unul de peste 1.000 diagnosticati cu gripa in sezonul trecut, arata ca intre cele doua categorii de copii nu exista nicio diferenta semnificativa intre durata spitalizarii sau a gradului in care cele doua boli dau complicatii.

Totusi, expertii care au facut studiul spun ca mai multi copii cu Covid 19 decat cei cu gripa sezoniera au avut febra, tuse, diaree, varsaturi, dureri de cap sau dureri in piept la momentul diagnosticului, insa procentul este nesemnificativ.

Nu este insa musai un semn care sa indice prezenta infectiei cu COVID, spune medicul infectionist Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase din Brasov.
„Nu neaparat, pentru ca si copiii care au facut gripa in sezonul trecut si a fost o epidemie adevarata, care a lovit foarte multi copii, aveau simptome variabile, de la o usoara astenie sau subfebrilitate sau o tuse rebela, pana la simptome severe, cu febra inalta, cu tuse, cu stare influentata. Depinde atat de virus si de organismul pe care apare infectia anvergura simptomelor care apar si pe care le dezvolta persoana infectata”, spune medicul, potrivit Mediafax.

Un alt lucru interesant pe care l-au observat expertii americani a fost ca varsta medie a celor cu COVID-19 a fost de 9 ani, fata de 4 ani, a celor cu gripa. Este necesar insa ca aceste date sa fie validate si de alte studii.

Pana atunci insa toamna aduce o mare provocare pentru parinti si copii: gripa sau viroza, suprapuse peste COVID-19. Portul mastii si igiena sunt esentiale. In plus, copilul trebuie izolat la primele semne de boala.”Simptomele sunt in mare masura superpozabile, asa incat va fi o loterie sa stim daca este una sau cealalta sau daca nu cumva vor fi amandoua. Copilul trebuie izolat, nu mai trebuie dus la scoala sau la gradinita, pentru ca este un risc mult prea mare pe care nu merita niciun parinte sa si-l asume, in al doilea rand este de anuntat medicul de familie, care va decide care este conduita in acel moment”, mai explica Moldovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.