În ultimele două săptămâni, în România, au murit peste 240 de oameni, din cauza COVID-19, în timp ce, în Suedia, care n-a avut niciodată restricţii impuse de Guvern, curba deceselor s-a plafonat.

Şi, într-adevăr, într-o primă fază, această metodă importată din China a dat rezultate şi cifrele pandemiei au scăzut în România. Aşa cum au avertizat însă experţii Harvard, încă din luna aprilie, odată ce restricţiile au fost ridicate, în ţările care au închis totul, cifrele COVID-19, pur şi simplu, au explodat. 

În acest moment, avem un trend crescător, în mai toată planeta, inclusiv în Japonia, unde numărul cazurilor noi a ajuns de la 130 la 1 iulie, la 454 la 20 iulie.

Paradoxal, Suedia, ţara care a avut o abordare aproape unică în lume şi a refuzat să închidă oamenii în case, se poate mândri acum cu plafonarea curbei deceselor. Iar asta în timp ce România, de pildă, tocmai a anunţat o cifră uriaşă, în privinţa morţilor de COVID-19: 36, la data de 21 iulie!

De fapt, o comparaţie între cele două ţări arată că, în ultimele două săptămâni, în Suedia, au murit doar 62 de oameni, din cauza coronavirusului, în timp ce, la noi, s-au înregistrat peste 240 de decese.    Suedezii rămân rezervaţi: „E prea devreme să tragem concluzii“

Dezbaterea privind modelul suedez, care s-a bazat exclusiv pe simţul civic al oamenilor, iar combaterea pandemiei s-a făcut prin mutarea responsabilităţii pe umerii cetăţenilor, în loc să fie impuse măsuri dure, din partea Guvernului, e departe de a fi încheiată.   Totuşi, un câştig incontestabil al modelului suedez se reflectă în faptul că această ţară a fost printre puţinele din lume care au raportat o creştere economică, în prima parte din 2020. „The New York Times“ a scris însă că acest succes economic a venit cu preţul pierderii unor vieţi omeneşti.

Chiar dacă mulţi continuă să critice, în acest fel, abordarea suedezilor, ei înşişi sunt mult mai rezervaţi în a trage, deocamdată, concluzii. Nici nu spun că au avut cea mai bună abordare, nici nu susţin că au dat-o în bară. „Aştept să facem pe viitor o evaluare mai serioasă, mai profundă a muncii noastre. În acest moment, nu putem şti cum se vor încheia lucrurile“, a spus Anders Tegnell , expert în boli virale şi omul care conduce programul Suediei de combatere a pandemiei.

În apărarea modelului suedez, Anders Tegnell a explicat că această ţară a optat pentru evitarea unui lockdown, pentru simplul motiv că nu există dovezi ştiinţifice, care să demonstreze că această metodă va aduce şi rezultate. În plus, după cum vedem astăzi, peste tot în lume, în ţările care au închis tot, această metodă a venit, ulterior, cu un decont mare.

Citeste mai mult: adev.ro/qdwlex

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.