Idealistic vorbind, parlamentarii trebuie să facă ceea ce trebuie pentru România, însă corupţia şi lipsa de integritate nu sunt noutăţi în politicul românesc. Deşi mulţi politicieni cred că menirea lor este să taie panglici, de fapt, ei sunt datori de a oferi ţării determinare, responsabilitate, angajament sau măcar de a oferi siguranţă.

Vă prezentăm motorul de ”dezvoltare” al României – o parte dintre parlamentarii care au sau au avut probleme cu legea, fie sunt trimişi în judecată, fie sunt urmăriţi penal sau fie condamnaţi penal, dar nu pleacă. Mulţi dintre ei şi-au pierdut funcţia ca urmare a condamnării, iar alţii sfidează în continuare principiile unei politici de minimă decenţă şi îţi croiesc în continuare drumul prin politică dincolo de sfera legală.

 

În comparaţie cu alte mari oraşe ale României, Clujul nu arată atât de negru. Printre politicienii certaţi cu legea îi amintim pe următorii:

alexandru cordos

Deputatul ALDE Steluţa Gustica Cătăniciu, acuzată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese, după ce, pe vremea când era consilier local în Cluj-Napoca, a adoptat o hotărâre în favoarea unei societăţi unde avea un interes patrimonial. Cazul Steluţei este cel mai sfidător din Cluj, deoarece în ciuda faptului că o sentinţă judecătorească definitivă de conflict de interese i-a interzissă mai ocupe vreo funcţie eligibilă timp de trei ani de la încheierea mandatului trecut, aceasta a reuşit să obţină din nou imunitate de deputat.

Fostul senator PSD Alexandru Cordoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi primit de la un om de afaceri, Dorin Dumitru Mureşan, foloase necuvenite, după ce i-ar fi spus că are influenţă asupra unor persoane din cadrul Companiei de Apă Arieş şi Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) şi că îl poate ajuta pe acesta să câştige mai multe achiziţii publice pentru închirierea unor utilaje. În octombrie 2016, Alexandru Cordoş a demisionat din PSD, iar în prezent este preşedinte la PRU Cluj.

Un alt caz este cel al senatorului PNL Marius Nicoară care a fost trimis în judecată în noiembrie 2016 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) pentru conducerea sub influenţa alcoolului. Dosarul în care Nicoară a fost trimis în judecată a fost întocmit în urma unui eveniment rutier produs în noiembrie 2014, pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca.

În schimb, fostul lider al grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente s-a retras din viaţa politică şi a mai candidat pentru un nou mandat de parlamentar. Mate Andras a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare, el fiind găsit vinovat de judecătorii instanţei supreme că şi-a angajat soţia la biroul său parlamentar, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei.

marian venghelie

Să lăsăm istoria pe mână politicienilor…

La acest capitol, Iaşiul este detaşat de Cluj şi se ”mândreşte” cu deputatul PSD Adăscăliţei Constantin care a fost trimis în judecată de DNA pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată, (16 acte materiale), şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea. Adăscăliţei şi-a pierdut mandatul de parlamentar după ce ANI a solicitat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor încetarea de drept a mandatului acestuia.

Un alt pesedist certat cu legea este senatorul Constantinescu Florin care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu într-un dosar privind scutirea unei societăţi comerciale de la plata unor sume de bani către bugetul Consiliului Local Paşcani pe vremea când acesta era consilier local. Ulterior, la alegerile parlamentare din 2016, Florin Constantinescu a anunţat că nu va mai candida.

Lista continuă cu deputatul PSD Anghel Stanciu care a fost condamnat definitiv în 2015 de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, după ce acesta şi-a angajat fiul şi nora la biroul său parlamentar.

Condamnat definitiv în octombrie 2016 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este şi fostul senator PSD Sorin Constantin Lazar care a primit un an închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Acesta este acuzat că, pe vremea când era primar al comunei ieşene Strunga, a dispus aprobarea „nejustificată şi nelegală” a unor plăţi pentru şase persoane şi a unor premii pentru sine şi pentru viceprimar.

De cealaltă parte, Iaşiul îl are la portofoliu pe Tudor Chiuariu, senator PNL în Parlamentul României şi ministru al Justiţiei în Guvernul Tăriceanu. În ianuarie 2014, Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a semnat personal o hotărâre de Guvern care prevedea trecerea ilegală a unui imobil de la Poşta Română în proprietatea unei firme private în perioada când era ministru. Un an mai târziu, Chiuariu a fost exclus din PNL.

Un alt deputat PNL condamnat este Grigore Crăciunescu, fost primar în Paşcani. Acesta a fost găsit vinovat de conflict de interese şi condamnat în martie 2016 la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare. Potrivit procurorilor, în perioada în care Crăciunescu era primar în Paşcani, ar fi perfectat nouă acte juridice cu diferite societăţi comerciale care erau reprezentate de fiul său. La una dintre respectivele firme, mai notează anchetatorii, Crăciunescu activase înainte de a deveni primar. În urma deciziei judecătoreşti, deputatul liberal şi-a pierdut calitatea de membru al PNL.

Din tabăra UNPR, senatorul Ionel Agrigoroaei fost condamnat în 2015 de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani, şase luni şi 20 de zile închisoare cu suspendare, fiind obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, într-un dosar în care a fost trimis în judecată în 2014 pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, în legătură cu obţinerea unui credit. În 2016, Ionel Agrigoarei a plecat din UNPR pentru a ocupa o funcţie de conducere în Partidul Dreptăţii Sociale, condus interimar de Marian Vanghelie.

radu mazare

Clujul, întrecut şi de Constanţa

Deşi Constanţa a ieşit în stradă în ianuarie strigând ”Afara, afară cu mafia din ţară!”, situaţia nu e roz nici aici.

Deputatul PSD Radu Babuş, a fost cercetat alături de Radu Mazăre în dosarul privind vânzarea unor suprafeţe de teren din judeţul Constanţa. Tânărul Babuş, de 38 de ani, a fost promovat în comisia parlamentară de control a Serviciului Român de Informaţii, lucru care le-a provocat râsete de fericire şefilor de la SRI.

Îl amintim şi pe fratele fostului primar al Constanţei, pe senatorul PSD Alexandru Mazăre. Procurorii DNA au dispus în aprilie 2014 începerea urmăririi penale faţă de acesta, pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, acuzându-l că nu a declarat un cont deschis în Israel în care o societate comercială a virat 80.000 de euro. În februarie 2015, el s-a retras din PSD, anunţând că se alătură partidului lui Mircea Geoană, Partidul Social Românesc.
Fostul senator PNL Gigi Chiru a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanţei, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze. În aprilie 2016, Gigi Chiru a anunţat în plenul Senatului, că demisionează din PNL, urmând să activeze în ALDE. În ianuarie 2017, Gigi Chiru a fost propunerea ALDE Constanţa ca secretar de stat.

Spre deosebire de mulţi parlamentari, deputatul PNL Dănuţ Culeţu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie săvârşite când era prefect al judeţului Constanţa, a demisionat din Parlament şi s-a suspendat din funcţiile deţinute în partid, spunând că nu vrea să fie o ţintă pentru adversarii politici şi nici o povară pentru liberali.

Fostul senator ALDE Mircea Banias a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2012 pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis achitarea acestuia. În prezent, Mircea Banias este preşedintele ALDE Constanţa.

  

La Braşov s-a lăsat cu demisii

Deputaţii din Braşov au conştiinţa împăcată şi deşi au avut probleme cu legea, măcar şi-au dat demisia din funcţiile de parlamentari.

Fostul deputat PSD Adam Ioan a fost trimis în judecată în 2015 de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă. Adam este acuzat că face parte dintr-un grup infracţional organizat care ar fi prejudiciat statul cu 300 de milioane de euro, prin retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de pădure. La o zi după ce a fost trimis în judecată, Ioan Adam a demisionat din funcţia de deputat.

Deputatul PC Ion Diniţă a fost trimis în judecată în 2014 de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni), dare de mită, spălare a banilor, în formă continuată. Un an mai târziu, Ion Diniţă a demisionat din funcţia de deputat.

În iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe deputatul Ion Ochi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. La data faptelor, Ion Ochi era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. La scurt timp, Ion Ochi a demisionat din calitatea de deputat.

 Ioan Cindrea 

Sibiul, aproape că se poate mândri

Dintre parlamentarii din Sibiu, doar doi sunt certaţi cu legea. Actualul preşedinte al ALDE Sibiu, Ion Ariton care a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie în dosarul ”Gala Bute”.  Însă, Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a fost singurul achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României din cei opt inculpaţi din dosarul amintit mai sus.

Acesta a fost acuzat de procurorii DNA de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Mai precis, Ariton ar fi determinat, potrivit anchetatorilor, reprezentanţii mai multor companii din subordinea ministerului să facă sponsorizări într-un mod interzis de lege. Fost ministru şi senator PDL, Ion Ariton a devenit membru ALDE, dar nu a mai prins mandat de parlamentar la alegerile din 11 decembrie 2016.

Ioan Cindrea a fost şi el condamnat definitiv pentru conflict de interese în anul 2015. Acesta a ocupat în trecut funcţiile de deputat, lider PSD şi preşedinte a Consiliului Judeţean Sibiu.

Un an mai târziu după ce a fost condamnat, Ioan Cindrea a demisionat şi din funcţia de consilier judeţean, după ce renunţase la toate funcţiile din partid şi la candidatura la alegerile parlamentare. Cindrea a fost preşedintele CJ Sibiu până înainte de alegerile locale din 2016 când a fost demis de subprefect, din cauză că a fost condamnat.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Cindrea la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, el fiind acuzat că şi-a angajat ilegal soţia la biroul său parlamentar în perioada cât a fost deputat.

Grigore Craciunescu 

Aproape la egalitate cu ”oraşul de cinci stele” este Capitala

Pentru că tot mai des întâlnim comparaţii pe diferite teme între Bucureşti şi Cluj, în sfera politică, diferenţele nu sunt atât de mari. Pe lista neagră a parlamentarilor din Capitală îi punem pe:

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului care a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa. În urmă cu o săptămână, Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales preşedintele ALDE, el fiind unicul candidat pentru această funcţie în partid.

Andronescu Ecaterina este senator PSD, urmărită penal pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul Microsoft. Printre altele, aceasta ar fi aprobat bugetul pentru derularea programului SEI, respectiv pentru licenţierea Microsoft, ar fi iniţiat şi avizat proiecte de hotărâri de Guvern prin care ar fi urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Siveco, ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme. Ca urmare ar fi fost achiziţionate servicii şi produse la preţuri peste valoarea pieţei (licenţe cu 30-40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari). Pe 19 noiembrie 2014, Senatul a avizat cererea de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru. Aceasta a deţinut şi funcţia de rector la Universitatea Politehnică din Bucureşti până în 2012. În ciuda acuzaţiilor, Ecaterina Andronescu este în continuare senator PSD.

Corneliu Dobriţoiu, fost senator PNL şi ministru al Apărării, a fost condamnat definitiv în mai 2016 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Case pentru generali”, în legătură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

Fostul senator Gabriel Mutu a fost desemnat în 2016 candidatul partidului PSD la sectorul 6. Acesta este urmărit penal de DIICOT din octombrie 2014, într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare a banilor proveniţi din infracţiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.