Jurnalista Cosmina Fernoaga, fostul presedinte al Asociatiei Profesionistilor din Presa-Cluj(APPC), a plecat la inceputul anului de la cotidianul Ziua de Cluj pentru a-si lansa propriul proiect, actualdecluj.ro. Multi au crezut atunci ca noua publicatie va castiga independenta editoriala, dar de fapt este subjugata unor interese politicianiste. Incalcarea codului deontologic al Clubului Roman de Presa, materiale publicitare nemarcate, dar si jocuri de culise pentru un politician incompatibil sunt doar cateva dintre suspiciunile care planeaza asupra noului proiect jurnalistic.

Cosmina Fernoaga a fost angajata intre timp de catre consilierul judetean PDL Steluta Racolta in cadrul unui proiect pe fonduri europene pentru ”trainuirea” de stewardese. Astfel, fostul sef al jurnalistilor profesionisti clujeni poate fi acuzata de incalcarea codului deontologic la care a aderat insasi organizatia pe care a condus-o cu atat de mult tact. Mai precis, codul deontologic al Clubului Roman de Presa(CRP), la care a aderat si APPC, vorbeste despre stire ca fiind obiectiva. Ori, cum poti prezenta informatiile obiectiv despre un proiect pe fonduri europene de unde iti castigi o parte din venituri? Mai ales cand redactezi materiale publicitare pe care nu le marchezi. Acest fapt a fost recunoscut chiar si de jurnalista Cosmina Fernoaga care spune ca „eu daca nu vreau nu apare P.” Un fel de Dumnezeu al jurnalismului, Cosmina Fernoaga, incearca sa reinveteze codul deontologic al profesiei. Mai mult, aceasta i-a si amenintat subtil pe ziaristii de la Gazeta de Cluj care au indraznit sa o intrebe daca este deontologic sa lucrezi pentru un politician. Ea ne-a spus ca nu a fost interesata pana acum de veniturile noastre si de unde ne castigam noi banii.

UPDATE: Cosmina Fernoaga lucra pe 21 iulie 2014 pentru recrutarea de stewardese pentru Steluta Racolta, respectiv firma acesteia-RSC Consulting. Ea a fost surprinsa la Grand Hotel Italia:

cosmina fernoaga grand hotel italia stewardese

Publicatia Clujust.ro a relatat ca o alta „colega” de la Actual de Cluj, Kristina Restea, scrie comunicatele societatii Clujana, subordonata Consiliului Judetean Cluj, desi acestia au contractat o firma de PR, Evolution HCC.

 

Cand ziaristul devine avocatul politicienilor

 

Mai mult, politicianul pentru care lucreaza Cosmina Fernoaga, Steluta Racolta, a fost declarat incompatibil de ANI. Ori, stirea aparuta pe Actual de Cluj a fost ca politicianul se apara. Cosmina Fernoaga a actionat ca avocatul Stelutei Racolta si nu ca un ziarist. Stirea ar fi fost daca un politican nu ar contesta decizia ANI… Oricum, Steluta Racolta este un politician cu probleme din moment ce o institutie a spus ca este incompatibila. Ziaristii de la Gazeta de Cluj au publicat anchete pe aceasta tema. Colegii au scris ca are probleme de incompatibilitate inainte ca cei de la ANI sa ii puna o eticheta in acest sens. Articolul il puteti citi mai jos:

Consilierul Steluţa Racolţa şi-a dat “o şansă pentru viitorul tău”

Cosmina Fernoagă ”servește” apărarea:

steluta racolta ani actual de cluj

Ca o simpla coincidenta, prietena cea mai buna a jurnalistei Cosmina Fernoaga, colega sa de la Actual de Cluj –Luminita Silea, a fost „introdusa” in cadrul unui proiect, de asemenea pe fonduri europene, derulat de APPC pe baza unei experiente similare de practica in cadrul unui proiect al democrat-liberalei Steluta Racolta. Informatia aceasta a aparut prima data in ziardecluj.ro.

Foto Jos: Luminita Silea, alaturi de colega sa Cosmina Fernoaga. Foto: Facebook.com

luminita silea codruta simina

 

Ce spune Codul Deontologic al Clubului Român de Presă(CRP), adoptat de APPC:

ARTICOLUL 8
In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa. Implicarea ziaristului în orice negocieri privind vânzarea de spaţiu publicitar este interzisă.
Nu trebuie acceptate nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului.

 

Citeste pe aceeasi tema si alte articole despre jurnalisti cumpărați de politicieni:

Toti oamenii Aureliei Cristea la Bucuresti: ziaristi, traseisti, pesedisti incompetenti

 

Cosmina Fernoaga spune în propria apărare că nimeni nu mai crede în deontologie în ziua de astăzi, iar din acest motiv își permite să încalce regulile codului deontologic al breslei. Ea a fost întrebată de reporterii Gazeta de Cluj dacă i se pare deontologic să scrie articole legate de un proiect de unde încasează bani în afara statutului de jurnalist. Mai mult, ea spune că articolele sunt semnalate cu P(publicitate) doar dacă dorește domnia sa.

steluta racolta rsc consulting actual de cluj

 

„Eu dacă nu vreau să apară niciun ”P” nu apare.
Mi se par deontologic să semnez articole care au legătura cu acest subiect. Mi se pare nu deontologic, ci cât se pare de normal(n.r. a revenit după ce a spus că a fost întrebată de deontologie și ”i se bagă cuvinte în gură”, deși ea a spus acest lucru). Ce e deontologic în ziua de azi? E perfect normal să scriu. Îmi asum ce scriu și ce lucrez.
Eu lucrez pe perioadă determinată. Mă ocup de promovarea acestei povesti și pentru asta sunt plătită cu o sumă modestă(n.r. sic!)”, a declarat pentru Gazeta de Cluj jurnalista Cosmina Fernoagă, redactor șef al publicației Actual de Cluj.

Nici consilierului judetean Steluta Racolta, PDL, nu i se pare o problemă legată de deontologie faptul că și-a ”cumpărat” un ziarist.

”Nu e o problemă atât timp cât își face treaba pe publicitate”, a declarat Steluta Racolta.

 

Cosmina Fernoaga a castigat pe vremea sefiei la APPC un proiect pe fonduri europene, impreuna cu Consiliul Judetean Cluj intitulat Femeia în viziunea massmediafactor de echilibru și egalitate.” Cu toate ca pe site-ul APPC, presaclujeana.ro, apare anuntul de selectie a jurnalistilor care vor fi in grupul tinta inca de pe 2 iulie, iar candidaturile trebuiau depuse pana in 17 iulie, nici pana in ziua de astazi nu este publicata lista ziaristilor care au fost ”selectati.” Asta da transparenta pe fonduri europene! Mai ales ca peste trei zile ar trebui sa inceapa cursurile de pregatire.

Gazeta de Cluj va solicita un punct de vedere APPC legat de problemele jurnalistei Cosmina Fernoagă.

Poza principala: Cosmina Fenoaga. Sursa: Facebook.com

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.