Domnul Alexandru Kiss ori a suferit o usoara amnezie, ori a mintit în declaratia sa de avere”.

# Felix Cozma îsi rezerva dreptul de a-l actiona în justitie pe presedintele consiliului judetean, daca „explicatiile domnului Kiss nu vor fi concludente”.

# Cozma acuza conducerea judetului de lipsa de transparenta. „Nu este normal sa primim materialele cu câteva ore înaintea sedintei de CJ”.

Singurul politician bihorean care s-a sesizat cu privire la articolul din GAZETA ce îl viza pe presedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost alesul judetean de la PRM, Felix Cozma. Asupra boss-ul de la judet planeaza suspiciunea ca ar fi mintit în declaratia de avere cu privire la trei terenuri intravilane pe care le detine în municipiul Oradea. Seful judetului ofera explicatii puerile.

Remember

„Alexandru Kiss a uitat sa mentioneze în declaratiile de avere din lunile mai si decembrie 2005, trei terenuri intravilane din Oradea, dobândite în anii 1997-1998. Presedintele CJ Bihor si-a adus aminte de ele în declaratia sa de avere din decembrie 2006”, scria GAZETA în urma cu doua numere. Era vorba terenurile de strada Nicolae Beldiceanu în suprafata de 9.020 mp, Nicolaus Olahus de 407 mp si din Bulevardul Dacia – 26 mp. Aceste terenuri sunt aferente cladirilor pe care presedintele Consiliului Judetean Bihor le detine în zonele respective. Este greu de crezut ca detinând un palat de peste 600 de mp, uiti sa mentionezi ca detii în jurul lui înca o veritabila mosie de peste 9.000 de mp. La o avere care însumeaza mai multe milioane de euro, este greu de închipuit faptul ca presedintele CJ Bihor nu a apelat la un specialist pentru a completa declaratia de avere. Specialistul a fost nepriceput, ori l-a îndemnat pe Kiss sa ocoleasca legea.

Fals în acte publice

„Este vorba de fals în acte publice care se sanctioneaza penal. Daca domnul Alexandru Kiss nu va raspunde acuzatiilor sau daca o va face neconcludent îmi rezerv dreptul de a-l actiona în instanta. Nu tin neaparat sa fac o plângere penala, organele în drept se pot autosesiza, dar daca va fi cazul nu exclud nici posibilitatea de a face la parchet o plângere penala”, a declarat consilierul judetean Felix Cozma.

Tânarul politician s-a declarat stupefiat si de productivitatea afacerilor presedintelui consiliului judetean. Acesta a realizat venituri în intervalul 2005-2006 de peste 20 de miliarde de lei vechi. Aceste sume sunt trecute ca si parti sociale sau ca împrumuturi nenumaratelor firme pe care acesta le detine. Unele dintre acestea sunt administrate în parteneriat cu viceprimarul UDMR al Oradiei, Rozalia Biro, care dupa plecarea primarului Petru Filip la Bruxelles aspira la fotoliul de primar interimar. Rozalia Biro a fost trecuta, alaturi de Petru Filip, pe lista Coalitiei Parlamentului Curat ca fiind politicieni cu probleme de a-si justifica averea dobândita în timpul exercitarii mandatului de ales local. Alexandru Kiss nu a facut obiectul acestei analize pentru ca nu se afla pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare. Unele surse printre care si liderul PIN, Cozmin Gusa, sustin ca atât Rozalia Biro cât si Alexandru Kiss au dosare la DNA privind abuzul în serviciu contra intereselor publice si coruptie.

Kiss nu a stiu…

Dezinvolt precum îl stim, Alexandru Kiss declara senin ca nu a stiu ca trebuie sa mentionaze în declaratia de avere aceste terenuri pe care le detine. „Nu stiam ca trebuie trecut si terenul. Am trecut numai casa. Nicaieri unde am trecut casa, noi nu am specificat terenul. Dar în CF scrie si terenul… Nu stiam ca trebuie trecut separat. Nu stiam ca trebuie specificat…”, a declarat Kiss pentru Jurnalul bihorean. Cert este ca nimeni, într-un proces penal, nu se poate prevala de necunoasterea legii sau de ignoranta. Este ca si cum ai fura si pe urma ai declara ca nu ai stiu ca actiunile tale pot fi încadrate ca si fapta penala de furt. Presedintele CJ pune aceste atacuri pe seama campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. De precizat ca în scandalul modernizarii castelului de la Cadea, unde Kiss era acuzat ca a investit miliarde de lei, stiind ca acesta era revendicat, presedintele CJ Bihor a declarat ca nu a stiut ce semneaza. Adica a semnat fara sa citeasca actul prin care era revendicat imobilul. Granita dintre nestiinta sau ignorata si fapte penale de abuz în serviciu sau coruptie, poate sa fie foarte fluida… Atunci ne întrebam retoric cât de responsabil este aceasta persoana si cât de îndreptatita este sa conduca destinele judetului.

Despre transparenta

Consilierul judetean de la PRM acuza conducerea judetului ca îi lasa în ceata pe consilieri. „Nu mi se pare normal ca noi consilierii sa nu primim materiale pe care le vom dezbate în sedinta de consiliu judetean cu doua-trei zile înainte si sa le primim înainte cu o zi sau chiar înainte cu câteva ore. Cum putem sa ne acordam votul în cunostinta de cauza?”, se întreaba retoric Felix Cozma. „Functionarea Consiliului Judetean Bihor sufera din mai multe puncte de vedere. Modalitatea de luare a deciziilor si modul în care se organizeaza sedintele ordinare sau extraordinare ale C.J. denota un mod despotic de functionare a institutiei… Nu pot sa nu remarc cu îngrijorare faptul ca institutia judeteana nu organizeaza conferinte de presa la intervale regulate de timp. Comunicarea cu mass-media este deficitara la toate capitolele”, puncteaza Felix Cozma. Judetul este condus de majoritatea UDMR-PD. Vocile consilierilor PSD sunt cvasi-inexistente, iar ale liberalilor se aduc din când în când. Singura pata de culoare care face opozitie în CJ Bihor este reprezetnata de cei doi consilieri ai PRM: Vasile Gârba si Felix Cozma.

Uninominal în doua tururi

Consilierul Felix Cozma s-a declarat un sustinator al votului uninominal pentru alegerea presedintelui consiliului judetan. „Personaje ca Alexandru Kiss nu ar mai avea sanse sa fie alese ca si presedinte al consiliului judetean. Problema este ca aceasta initiativa laudabila s-a transformat, sub presiunea – chiar santajul – liderilor UDMR, într-un veritabil afront la adresa democratiei. Am vazut ca propunerea guvernului, pe care executivul si-a asumat raspunderea în parlament, contine o prevedere extrem de nefericita. Adica presedintii de consiliu judetean sa fie alesi doar printr-un singur tur de scrutin, inferent de prezenta la vot si indiferent de numarul de voturi obtinute”, spune Cozma. Acesta militeaza pentru un scrutin cu doua tururi la fel ca si la alegerea primarilor. „Daca vom avea mai multi candidati de nationalitate româna si o candidatura din partea unui membru UDMR, acesta din urma are toate sansele sa iasa din primul tur pentru ca se bazeaza pe aproximativ 27% din voturi în judetul Bihor. Nici situatia actuala nu este normala pentru ca presedintele este ales prin negocieri netransparente ale grupurilor politice care fac parte din consiliu”.

 „Nu ma consider un justitiar sau un câine de paza, vreau sa intram în normalitate, iar clasa politica sa se reformeze”, declara Felix Cozma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.