Judecătorul Cristi Danileț a analizat decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a obligat România să recunoască familiile formate din persoane de același sex. Danileț spune că recunoașterea acestor familii este prerogativul fiecărui stat, adică fiecare țară are dreptul să decidă singură dacă o face sau nu.


„Nu, CEDO nu a obligat România să recunoască astfel de căsătorii pentru persoanele de acelaşi sex, ci doar să acorde o formă de protecţie juridică a concubinilor de acelaşi sex.

CEDO spune că dreptul la căsătorie este un drept fundamental al omului numai pentru persoanele de sexe diferite, prin urmare un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex.

Or, reamintesc: Constituţia României şi decizia CCR nr. 580/2016 spun că în România instituţia căsătoriei este rezervată numai pentru persoanele de sexe diferite.

Prin urmare, după pronunţarea hotărârii CEDO rămase definitivă pe 25 sept 2023, ceea ce devine obligatoriu pentru România este să adopte o lege a parteneriatului civil: cei doi parteneri nu vor merge la ofiţerul de stare civilă într-o procedură solemnă specifică celor care se căsătoresc, ci se vor înscrie într-un registru şi vor primi un certificat prin care se va atesta uniunea lor.

Acest tip de uniune le va da anumite drepturi, cum ar fi vizitarea în spital al partenerului, stabilirea în străinătate, moștenirea, îngrijirea copiilor, plata ratelor, plata taxelor etc.”, se arată în mesajul publicat de Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook.

Citește și: „Gruparea Udrea” a pierdut procesul Metrourban vs SDC & Neva, în favoarea companiilor lui Ștefan Berciu și Neluțu Varga

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.