Societatea Supercom a provocat haos în orașul de cinci stele după ce a intrat în vigoare, la data de 27 ianuarie, contractul de servicii de salubrizare pe raza județului Cluj, respectiv colectare și transport deșeuri municipale și a unor fluxuri speciale de deșeuri, precum și operarea și administrarea spațiilor de transfer. Cu toate acestea, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj nu a emis până în prezent ordinul de începere a contractului, deoarece Supercom nu îndeplinește obligațiile asumate și prevăzute în caietul de sarcini.

Supercom și-a dat arama pe față după ce a pus monopol pe județul Cluj. Societatea a majorat tarifele pentru serviciile de salubritate, dar a uitat să ridice gunoaiele clujenilor. Pe aplicația MyCluj au fost înregistrate zeci de sesizări în ultima  perioadă. Clujenii se plâng că Supercom nu a ridicat gunoaiele de zile bune, iar mirosurile neplăcute au inundat orașul de cinci stele. Primarul Emil Boc i-a oferit companiei o perioadă de grație de două săptămâni în care ar trebui să se pună pe picioare și să rezolve situația puturoasă din municipiu. Însă, este greu de crezut că ceea ce pare a fi începutul unei noi crize a gunoaielor din Cluj-Napoca va fi stârpită în numai 14 zile.

Societatea masonului Ilie Ciuclea a început cu stângul

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj nu a emis până la această dată ordinul de începere a contractului, pe motiv că Supercom nu a respectat obligațiile din caietul de sarcini. Mai precis, societatea dispune numai de doua autoutilitare dotate cu sistem de cântărire din cele 64 asumate. De asemenea, potrivit caietului de sarcini, Supercom s-a obligat să le pună la dispoziție 4 tomberoane pentru colectarea selectivă a fiecărei fracții în parte. Acest lucru nu s-a mai întâmplat după ce societatea a pus mâna pe contract. Clujenii susțin că nu au primit  nici măcar saci menajeri pentru colectarea deșeurilor reciclabile, care oricum n-au fost ridicate din mai multe zone. Un aspect extrem de interesant este faptul că deșeurile reciclabile îi costă cel mai mult pe clujeni, fiind facturate la suma de 1000 de lei pe tonă, comparativ cu deșeurile menajere care sunt cu aproape 50% mai ieftine. Astfel, s-ar putea ajunge la o rată mult mai scăzută de reciclare la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Supercom a umflat tariful de colectare pentru deșeurile reciclabile pentru că, așa cum ne-a obișnuit, societatea nu ratează nicio ocazie prin care să-și rotunjească veniturile. Schema este următoarea: Supercom încasează un leu/kg de deșeuri reciclabile colectate de la clujeni, însă nu compania este cea care valorifică deșeurile, ci Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj. După valorificare, o bună parte din bani se întoarce înapoi la Supercom sub formă de bonificație.

Gabriel Olteanu, directorul regional al Supercom, a uitat să menționeze și acest aspect în momentul în care a declarat că deșeurile reciclabile sunt mai scumpe decât cele menajere pe motiv că angajații companiei colectează deșeurile reciclabile de 8 ori pe săptămână.

“Gândiți-vă că noi mergem după rezidual de patru ori pe săptămână, iar după reciclabil, de opt ori. Bineînțeles că este mai scump. Noi avem contracte aprobate de ADI ECO METROPOLITAN, care a primit mandat de la toate primăriile. Operăm prin delegare de servicii. Reciclabilul nu este al nostru, ci al ADI ECO METROPOLITAN, ei sunt cei care pot să-l valorifice”, a declarat Gabriel Olteanu pentru publicația Media9.

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să-l contacteze pe Gabriel Olteanu pentru a-i solicita un punct de vedere în legătură cu problemele de care s-a lovit compania Supercom de când a început să asigure serviciul de salubritate la nivelul județului Cluj, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Nici directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj, Iancu Pintea, nu a fost de găsit la telefon.

O altă problemă care ar putea întârzia emiterea ordinului de începere a contractului pentru Supercom este faptul că societatea lui Ilie Ciuclea a depășit tariful maximal asumat în caietul de sarcini.

Firma a început să aplice principiul „plătești cât arunci”, care ar fi trebuit să îi motiveze pe clujeni să recicleze selectiv deșeurile, însă prețurile majorate i-ar putea să îi determine pe cei care au încheiat un contract de salubritate cu Supercom să renunțe la grija pentru mediu și să pună accentul pe grija pentru resursele financiare.

Supercom a făcut-o lată la Hunedoara

Firma Supercom, deținută de masonul Ilie Ciuclea, s-a lins pe bot de cele 40,7 milioane de lei din contractul cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara”. Magistrații de la Tribunalul  București au decis că procedura de atribuire directă a serviciilor de salubrizare de pe Zona 3 – Centru a fost ilegală și a dispus reducerea termenului de execuţie la 1 mai 2023, dată la care contractul dintre cele două părți încetează. Mai mult, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara” a primit o amendă judiciară în cuantum de 1.000.000 lei.  

Înainte ca Supercom să intre pe fir, contractul fusese atribuit societății Brai Cata. Însă, în luna octombrie 2022, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara” a încetat colaborarea cu firma și, pentru că nu era departe Crăciunul, s-a gândit să-i facă un cadou companiei Supercom, astfel i-a a încredințat asigurarea serviciilor de salubrizare de pe Zona 3 – Centru, printr-o negociere fără publicare prealabilă.

Magistrații de la Tribunalul București s-au pronunțat la data de 13 ianuarie 2023 și au aplicat următoarele sancţiuni alternative: au fost limitate efectele contractului, în sensul că a fost redus termenul de execuţie la 1.05.2023, dată la care contractul încetează și a fost aplicată o amendă judiciară în cuantum de 1.000.000 lei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara”. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Dacă hotărârea va rămâne definitivă, reprezentanții Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Hunedoara” trebuie să se mobilizeze și să organizeze o nouă procedură de atribuire a contractului. În caz contrar, de la 1 mai 2023, dată la care contractul cu Supercom încetează, persoanele care locuiesc în zona 3 – Centru s-ar putea trezi într-o veritabilă criză a gunoaielor.

7 COMENTARII

  • De ce lasa piticul spagar sa fie monopol si mai ales cu excrocii acestia?
   Clujeni ganditi va ca ati luat o teapa de la primarie si bagati la memorie .

 1. De ce lasa piticul spagar sa fie monopol si mai ales cu excrocii acestia?
  Clujeni ganditi va ca ati luat o teapa de la primarie si bagati la memorie .

 2. Clujenii campioni la luat țepe deja cunoscute doar pentru că: „las că merge și așa” sau „după mine potopul!”
  Dezbinarea își spune cuvântul și ticăloșii profită de fiecare secundă de neatenție sau îngăduința tacită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.