PSD a decis joi, 15 iunie, calea de urmat în condiţiile în care premierul Sorin Grindeanu nu a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului politic, iar preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca consultări pe tema desemnării unui nou premier doar dacă şeful actual al Executivului aflat în funcţie demisionează sau este demis constituţional, prin moţiune de cenzură. Astfel, premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democraţii urmând să depună moţiune de cenzura împotriva Cabinetului Grindeanu. Acest ”circ politic” a fost comentat şi de politicienii clujeni.


România a intrat într-o criza politică fără precedent in istoria sa recentă. Au fost momente tensionate în PSD, iar premierul Sorin Grindeanu a ajuns pe eşafod şi lăsat fără Guvern. Practic, rând pe rând, miniştrii săi şi-au scris demisiile la cererea celor doi lideri ai coaliţiei de la putere: Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Spre surprinderea generală însă, deşi pare să fi rămas singur, şeful Guvernului îşi propune să reziste la mişcările de strada care au marcat începutul său de mandat.

Mai mult decât atât, în timp ce PSD şi ALDE, anunţă că depun moţiune de cenzură, Grindeanu este tentat să îşi facă o nouă echipă, iar preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu vrea să intervină în conflict.

Sorin Grindeanu rămâne deocamdată premier independent, cel puţin până săptămâna viitoare pentru că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au decis să mai facă un pas fără precedent: demiterea pe cale parlamentară a propriului Guvern. Aşa că deja se lucrează la componenţa noului Guvern pe care Liviu Dragnea vrea sa îl analizeze mai bine decât pe primul, care iată, l-a dezamăgit.

PSD si ALDE se pregătesc aşadar să scape de vechiul cabinet. Moţiunea de cenzură, cel puţin pe hârtie, are şanse să fie adoptată şi astfel Grindeanu să fie demis.

PSD are 221 de senatori şi deputaţi, iar partenerii lor de la ALDE – 23 de voturi. În total: 244 de parlamentari. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi din totalul celor 464 de aleşi. Asta înseamnă ca Sorin Grindeanu ar avea nevoie de cel puţin 12 parlamentari PSD si ALDE care să nu voteze demiterea premierului. Tot acest scenariu poate deveni realitate doar dacă PNL, USR, UDMR şi PMP votează împotriva moţiunii sau se abţin.

 

Explicaţia lui Horia Nasra pentru excluderea lui Grindeanu: A fost un cal troian în partid

Preşedintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, este de acord cu excluderea din partid a lui Sorin Grindeanu, considerând că premierul a fost „un cal troian în PSD” în ultimele patru luni.

Horia Nasra a declarat, joi că îşi doreşte ca moţiunea de cenzură şi celelalte evenimente nefericite din ultimele zile să treacă repede pentru ca PSD să revină la o bună guvernare.

„Susţin şi sunt de acord cu ambele decizii ale CEx, atât cea de excludere din partid a lui Sorin Grindeanu, cât şi cea de depunere a unei moţiuni de cenzură. Consider că Grindeanu a fost un cal troian în PSD în ultimele patru luni. Ne dorim ca moţiunea de cenzură şi toate aceste evenimente nefericite să treacă cât mai repede, pentru a reveni la o bună guvernare şi pentru a asigura stabilitatea economică şi politică a României”, a spus Nasra.

marius nicoara

Liberalul Marius Nicoară: ”Când doi se bat…al treilea câştigă”

Senatorul PNL Marius Nicoară a prezentat în 13 iunie, în şedinţa Plenului Senatului României o declaraţie politică cu titlul ”Când doi se bat…al treilea câştigă”

”În scurta mea intervenţie de astăzi mă voi referi la noua divergenţă (de fapt perpetuarea unui conflict apărut în februarie anul acesta) din cadrul PSD între cei doi lideri mari de facto: domnul Liviu Dragnea şi domnul Sorin Grindeanu. Unul se ocupă cu jocurile de culise, altul încearcă să limiteze abuzurile dintr-o guvernare care parcă nu e a lui.
În ultimele zile asistăm pe lângă competiţia din cadrul PNL-ului pentru funcţia de preşedinte, la o adevărată luptă surdă iniţiată de anturajul domnului Dragnea împotriva celui care era considerat apropiatul umil dar şi “ucenicul supus”, mă refer la Sorin Grindeanu.
Adevăratul conflict presupune lupta pentru supremaţie pe gestionarea resurselor ţării în paralel cu controlul politic al guvernării. După ce au promis “marea cu sarea” în actuala guvernare, domnul Dragnea simte că interesele clientelei pesediste nu sunt “puternic” susţinute de premierul Grindeanu. În cazul acesta considerând guvernul ca şi propria firmă, marele lider din Teleorman vrea să vacanteze funcţia de prim-ministru.
Chestiunea este că actualul titular consideră că este inoportună crearea unei noi crize politice care va fi preambulul uneia economice, în condiţiile unei situaţii financiar-bugetare destul de şubrezită în acest moment.
În tot acest conflict se pare că “revine” un al treilea personaj, care după succesul diplomatic de la Washington, va fi noul arbitru al scenei politice actuale.
Ce este mai grav că din conflictul celor doi social-democraţi se va crea o nouă imagine negativă a situaţiei geopolitice româneşti care va afecta mediul de afaceri şi atragerea investiţiilor străine.
Ce va fi vom trăi şi vom vedea!”, spune Marius Nicoară.

Daniel Buda

Daniel Buda: ”Dragnea este călăul speranţelor cetăţenilor!“

Europarlamentarul clujean Daniel Buda a comentat şi el criza internă spunând că Dragnea a pus mai presus interesul personal.

„Liviu Dragnea nu este doar călăul propriului Guvern ci şi a speranţelor tuturor cetăţenilor care au votat PSD la alegerile parlamentare! Ieri am asistat cu toţii la un spectacol grotesc pus în scenă de PSD, avându-l ca personaj principal pe omul-partid, Liviu Dragnea. Făcând abstracţie de tragi-comicul situaţiei, nu putem să nu observăm deja efectele extrem de negative pe care situaţia politică actuală le generează nu doar pe plan intern ci mai ales pe plan extern. Liviu Dragnea a pus mai presus interesul personal, decredibilizând România în faţa partenerilor noştri internaţionali, generând un climat de neîncredere pentru investitorii străini faţă de ţara noastră, creşterea costurilor la care se împrumută România şi explozia cursului valutar. Asta, în completarea eşecurilor absolut evidente ale Guvernului Grindeanu în ceea ce priveşte creşterea locurilor de muncă, lipsa investiţiilor, lipsa absorbţiei fondurilor europene.
Aşadar, România nu se află doar într-o criză politică ci riscă chiar să ajungă într-o criză economică şi asta doar din cauza unor ambiţii prosteşti şi stupide ale lui Liviu Dragnea, părintele de iure şi de facto al Guvernului Grindeanu şi al programului de guvernare, cel care acum 6 luni a garantat că va face din România ţara laptelui şi a mierii.
Şi atunci ne întrebăm, şi nu doar retoric, dacă vina pentru situaţia actuală nu este evident şi a celui care stă nu doar pe scaunul de şef al PSD ci şi de şef al Camerei Deputaţilor, cel care se derobează acum de orice vină după principiul “Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase! Liviu Dragnea trebuie să îşi asume situaţia dezastruoasă pe care a generat-o alături de partidul pe care îl conduce. Însă, cum nu a făcut acest gest nici măcar în cazul Ordonanţei 13, rămâne doar să vedem cum creatorul va fi devorat de propria sa creaţie”, a comentat europarlamentarul Daniel Buda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.