Sursa foto: Mihai Tîrnoveanu

Primarul comunei Sânmartin, Sándor Birtalan, a confirmat că crucile de beton amplasate ilegal au fost îndepărtate din cimitirul militar de la Valea Uzului. El a vizitat personal locul pentru a verifica schimbarea și a confirmat știrea. Conform afirmațiilor sale, crucile, monumentul și suporturile pentru steaguri au fost îndepărtate, iar el consideră că cazul s-a încheiat și că hotărârea definitivă a instanței a fost executată.

Primarul Birtalan nu poate afirma cu certitudine că obiectele amplasate ilegal au fost îndepărtate de administrația locală din Dărmănești, deoarece nu era nimeni prezent atunci când a ajuns la fața locului. Cu toate acestea, el crede că nimeni altcineva nu ar fi îndrăznit să intervină și presupune că orașul din județul Bacău a fost implicat în înlăturarea crucilor, deoarece au fost observate urme de mașini de lucru. Primarul a apreciat că, dacă cei din Dărmănești au fost responsabili, atunci au respectat hotărârea justiției.

Îndepărtarea crucilor ridicate ilegal a fost semnalată și de președintele Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly, care a fost informat de comandantul brigăzii de pompieri din Plăieșii de Jos. Borboly a afirmat că administrația din Dărmănești a recunoscut că nu se mai poate continua în aceeași manieră și trebuie să acționeze în conformitate cu hotărârea definitivă, astfel că au fost îndepărtate obiectele din beton amplasate ilegal anterior, scrie flux24.ro.

Portalul de știri Maszol.ro a publicat o fotografie de la fața locului în care se vede amplasamentul gol al crucilor și o camionetă cu număr de înmatriculare din județul Bacău, presupunând că aceasta a fost folosită pentru transportul crucilor înlăturate din cimitir.

Prin hotărâre judecătorească definitivă, Primăria orașului Dărmănești a fost obligată să îndepărteze crucile și să readucă cimitirul la starea inițială. Curtea de Apel Bacău a confirmat hotărârea din prima instanță și a anulat autorizația de construcție a parcelei românești din cimitir, dispunând demolarea construcției ilegale.

În februarie 2023, Tribunalul Județean Bacău a anulat definitiv dreptul de proprietate al orașului Dărmănești asupra cimitirului. Sentința a menținut hotărârea de primă instanță, care a anulat hotărârea consiliului local al orașului moldovean prin care s-a declarat cimitirul militar din Valea Uzului proprietate publică a orașului și s-a înregistrat suprafața de 7979 mp a cimitirului în cartea funciară pe numele său.

În martie 2019, Consiliul Local Dărmănești a inclus cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public și a înființat o parcelă românească arbitrară în cimitirul din Valea Uzului, considerat anterior un cimitir militar maghiar și întreținut de comuna Sânmartin.

După numeroasele procese, liderul organizației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, care a depus coroane la crucile de beton din cimitirul de la Valea Uzului, a declarat că va apăra crucile cu trupurile lor și a afirmat că administrația orașului Dărmănești va contesta hotărârea definitivă referitoare la înlăturarea crucilor în instanța supremă.

Primarul Constantin Toma din Dărmănești a dispus îndepărtarea crucilor de beton după ce a pierdut toate procesele. O echipă trimisă de primar în Valea Uzului a demontat crucile în timpul nopții și a finalizat lucrul joi dimineața. Monumentul va fi ridicat în Dărmănești, iar crucile de beton vor fi amplasate în cimitirul militar din Bacău, conform informațiilor publicate de portalul Ziaruldebacau.ro.

Citește și: Decizie surprinzătoare: Cine a votat împotriva repunerii grupul statuar „Școala Ardeleană” pe soclu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.