Sursele extrem de credibile le-au comunicat jurnaliștilor de la Cotidianul că „Raportul Inspecţiei judiciare” despre „PROTOCOALELE SECRETE” încheiate de SRI cu instituţii din domeniul Justiţiei conţine 19 Anexe care sînt secretizate! Lucru extrem de grav, căci acest Raport al Inspecţiei Judiciare urmează să fie discutat în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Prima suspiciune a jurnaliștilor asupra acestor „Anexe secrete” este că în ele se află informaţii concrete despre felul în care acţionau acele echipe mixte, formate din procurori şi ofiţeri SRI, poate chiar cu nume concrete! Altfel, de ce ar fi secretizate aceste Anexe, din moment ce Protocoalele sînt deja desecretizate?

Pentru discutarea în plenul CSM a Raportului Inspecţiei Judiciare privind „Protocoalele secrete” este obligatoriu ca absolut toţi membrii CSM să aibă acces la documentele secretizate, adică să aibă Certificat ORNIS. Ei, bine, acest lucru nu este posibil, căci unii dintre membrii CSM nu au acest certificat, cum sînt cei doi reprezentanţi ai societăţii civile, Victor Alistar şi Romeu Chelariu!

Cum vor putea analiza şi vota cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în acea şedinţă, din moment ce vor trebui să-şi spună opinia despre un raport pe care nu-l cunosc în întregime? Aşteptăm la redacţie punctul lor de vedere, mai ales că le-am trimis în acest sens şi o adresă oficială, la care aşteptăm un răspuns urgent.

Şi nu e vorba doar de cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, ci şi de unii judecători în care opinia publică şi-a pus încrederea că vor schimba starea de lucruri din mult hulitul vechi consiliu. Astfel, judecătorii Gabriela Baltag, fostă preşedintă AMR, Evelina-Mirela Oprina sau Lia Savonea, care este preşedinta CSM, au obligaţia să ceară înainte de discuţia în plen a Raportului, ca Inspecţia Judiciară să desecretizeze cele 19 Anexe şi, dacă este necesar, să solicite ca şi SRI să desecretizeze toate Anexele Protocoalelor în baza cărora s-a întocmit acest Raport! Baza legală a acestei solicitări o reprezintă Legea nr. 182/2002, care, la art. 24, al. 5, precizează foarte clar că nu pot fi secretizate documente „în scopul ascunderii încălcărilor legii” sau „limitării accesului la informaţiile de interes public”:

În acest sens, după ce Curtea Constituţională a României a decis că aceste Protocoale secrete dintre SRI şi instituţii din cadrul Justiţiei sînt neconstituţionale, este absurd ca tocmai un Raport al Inspecţiei judiciare să conţină „Anexe secrete”, din moment ce rolul acestui Raport este chiar acela de a analiza în ce măsură aceste Protocoale şi Anexele lor au deturnat sensul unor anchete şi procese echitabile, situaţie în care justiţiabilii trebuie să le cunoască şi, eventual, să le invoce în procesele lor sau să conteste pe cale extraordinară de atac sentinţele deja date!

Citește continuarea pe cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.